Το τέλος της ταχύτερης γυναίκας στον κόσμο

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 απεβίωσε η ολυμπιονίκης αθλήτρια του στίβου Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ από ανακοπή σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Το τέλος της ταχύτερης γυναίκας στον κόσμο

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 απεβίωσε η ολυμπιονίκης αθλήτρια του στίβου Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ από ανακοπή σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Το 1983 η Αμερικανίδα έλαβε μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, όπου και κατέλαβε τη τέταρτη θέση στα 200 μ. με χρόνο 22,46 δευτερόλεπτα. Ο κόσμος την ξεχώρισε αμέσως εξαιτίας της ιδιαίτερης εμφάνισής της. Συγκεκριμένα είχε ασυνήθιστα για την εποχή μακριά και βαμμένα νύχια με διάφορα χρώματα.

Το 1984 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22,04. Το 1985 επικράτησε στον τελικό των Γκραντ Πρι στα 100 μ. με χρόνο 11,00 δευτερόλεπτα. Μετά από μία διακοπή, επέστρεψε το 1987, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρώμη, όπου τερμάτισε ξανά στη δεύτερη θέση με χρόνο 21,96. Με την ομάδα σκυταλοδρομίας 100 μ. των ΗΠΑ νίκησε το χρυσό μετάλλιο . Στις 16 Ιουνίου 1988, στην Ιντιανάπολη, στους αγώνες ανάδειξης της ομάδας που θα λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 10,49.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ η Γκρίφιθ κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο. Στους ημιτελικούς των 200 μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο και κατέρριψε στους τελικούς σημειώνοντας χρόνο 21,34 δευτερόλεπτα.

Μετά τη Σεούλ η Αμερικανίδα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και κίνησε τις υποψίες των συναθλητών της για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Παρά τα όσα κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η ίδια αποφάσισε να σταματήσει ένα χρόνο πριν από την εφαρμογή των ξαφνικών αιφνιδιαστικών ελέγχων ντόπινγκ.

Η Γκρίφιθ κατηγορήθηκε από αρκετό κόσμο για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, με την ίδια να το διαψεύδει. Εν τέλει ένα χρόνο μετά άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από ανακοπή. Οι αρχές υποστήριξαν πως πιθανές αιτίες του θανάτου της ήταν η ασφυξία λόγω θέσης στον ύπνο, επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Διάφορες πάντως φήμες ήθελαν την υγεία της να είχε επιβαρυνθεί από την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατά την νεκροψία όμως δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από τον θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.

ME MIA MATIA...

480 π.Χ.: Ο στρατηγός του Ξέρξη, Μαρδόνιος, καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

1943: Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις γερμανικές Αρχές της Κεφαλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.

1944: Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία.

1947: Γεννιέται στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ο συγγραφέας, μετρ των βιβλίων θρίλερ, Στίβεν Κινγκ.

1949: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος), το ελληνικό νόμισμα υποτιμάται ως προς το δολάριο κατά 33,3% και ως προς τη στερλίνα κατά 24,8%.

1951: Η Ελληνική Αεροπορία αποκτά τα πρώτα της αεριωθούμενα, δύο Lockheed T-33.

1964: Ο εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητεί την προφυλάκιση ανώτατων στελεχών της Χωροφυλακής, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

1971: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Ευδοκία».

1976: Στην Ελλάδα, ανακοινώνεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα υπηρετούν στο στρατό όλες οι άγαμες Ελληνίδες από 20-32 ετών.

2003: Ο 35χρονος ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που πραγματοποιείται στην Ισπανία. Ο Έλληνας πρωταθλητής των μιστράλ συγκέντρωσε 53 βαθμούς ποινής και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ πρώτος ήταν ο Πολωνός Πρτσέμεκ Μιαρτσίνσκι με 22 βαθμούς ποινής και τρίτος ο Ισραηλινός Γκαλ Φρίντμαν

2006: Ο σκελετός του αρχαιότερου γνωστού νηπίου στον κόσμο, ηλικίας 3,3 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία και προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι.

2011: Διαλύεται το συγκρότημα REM.

2011: Ολοκληρώνονται στην Αλμπένα της Βουλγαρίας τα Πανευρωπαϊκά Νεανικά Πρωταθλήματα Σκακιού 2011. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 23 νεαροί σκακιστές και σκακίστριες, ενώ πρωταθλητής Ευρώπης στα αγόρια κάτω των 10 ετών αναδείχθηκε o Ευγένιος Ιωαννίδης.

2018: Δολοφονείται ο Έλληνας ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος.