Euroleague: Οι αλλαγές στους κανονισμούς και το «μπρος πίσω»

Η Euroleague παρουσίασε τις τρεις αλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την νέα σεζόν.

Euroleague: Οι αλλαγές στους κανονισμούς και το «μπρος πίσω»

Την παράβαση του «μπρος πίσω» θα μπορούν από τη σεζόν 2024/25 να ελέγξουν μέσω του instant replay οι διαιτητές της EuroLeague. Η διοργανώτρια αρχή μάλιστα ανακοίνωσε συνολικά τρεις αλλαγές ενόψει της νέας σεζόν.

Αρχικά, σε περίπτωση που οι διαιτητές καταλογίσουν «μπρος πίσω», θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επανεξετάσουν την απόφασή τους μέσω του instant replay system. Αυτός ο κανονισμός θα ισχύει μόνο στα τελευταία δύο λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου και της παράτασης. Οι προπονητές από τη μεριά τους, θα μπορούν σε όλη την διάρκεια του αγώνα να κάνουν challenge το εν λόγω σφύριγμα.

Η δεύτερη αλλαγή σχετίζεται με τυχόν παράβαση την ώρα που γίνεται τζάμπολ (είτε στο κέντρο του γηπέδου, είτε στη γραμμή των βολών).

Αναλυτικά η αλλαγή στους κανονισμούς όπως την αναφέρει η EuroLeague:

Εάν συμβεί κάποια παράβαση κατά τη διάρκεια ενός τζάμπολ, αυτή δεν θα έχει πλέον ως αποτέλεσμα επαναφορά από το πλάι, με τον παίκτη να επαναφέρει την μπάλα από την γραμμή του κέντρου και την ομάδα να έχει 24 δευτερόλεπτα για επίθεση.

Πλέον, εάν η παράβαση σημειώθηκε στο γήπεδο όπου κάνει επίθεση η αντίπαλη ομάδα, τότε η επαναφορά θα γίνει στο αμυντικό μισό με 24 δευτερόλεπτα στο ρολόι. Εάν η παράβαση σημειώθηκε στο μισό που η αντίπαλη ομάδα αμύνεται, τότε η επαναφορά θα γίνει από από το πλάι του μισού που γίνεται επίθεση με 14 δευτερόλεπτα.

Τέλος, η τρίτη αλλαγή αφορά τη θέση του αμυντικού σε σχέση με το ημικύκλιο που βρίσκεται κάτω από το καλάθι και εντός του οποίου δεν καταλογίζεται επιθετικό φάουλ (εκτός από αντιαθλητικό). Από τη σεζόν 2024/25 εάν το πόδι του αμυνόμενου βρίσκεται στον αέρα πάνω από τη γραμμή, αυτός θα λογίζεται εκτός του ημικυκλίου, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος.