Τσετ Μπέικερ - Αν «μεγάλωνε» θα γινόταν Μάιλς Ντέιβις

Τον συγκρίνουν με τον Μάιλς Ντέιβις αλλά ο Τσετ δεν «μεγάλωσε» ποτέ.

Τσετ Μπέικερ - Αν «μεγάλωνε» θα γινόταν Μάιλς Ντέιβις

Έζησε μια ασύμμετρη ζωή, είχε μια θυελλώδη καριέρα και μια άνιση παρουσία στη δισκογραφία, η φωνή και η σκηνική του παρουσία φθάρηκαν πολύ γρήγορα, κράτησε κάτι από αυτό τον σαγηνευτικό του ήχο στην τρομπέτα μέχρι το τέλος αλλά κι έτσι ακόμα δεν συγκρίνεται με τον Μάιλς Ντέιβις.

Ο Τσετ Μπέικερ ήταν τραγουδιστής και τρομπετίστας της τζαζ και κατάφερε παρά κάποιες αδυναμίες του, όπως για παράδειγμα τη δυσκολία του να διαβάσει παρτιτούρα, να διαμορφώσει ένα ύφος προσωπικό που γοητεύει ακόμα και σήμερα τους νοσταλγούς της cool jazz.

Για την ίδια την τζαζ μουσική, πάντως, ο Μπέικερ δεν έχει τη βαρύνουσα σημασία που του αποδίδουν οι θαυμαστές του και σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στο ύψος του Μάιλς Ντέιβις. Σε αντίθεση με τον Μάιλς ο Μπέικερ δεν ανέπτυξε τις μουσικές του γνώσεις στην πορεία των χρόνων, έμεινε στάσιμος και σε επίπεδο ύφους ενώ δεν ηγήθηκε ποτέ σταθερά μιας ορχήστρας με κύρος στην αυτοσχεδιαστική μουσική.

Φρόντιζε πάντοτε να είναι μελίρρυτος, περιορίζοντας συχνά το παίξιμό του σε μια οκτάβα και τραγουδούσε χαμηλόφωνα, καθιερώνοντας ένα στυλ που δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει ατσαλάκωτο στο προσκήνιο, εξ ου και η πτωτική πορεία στη δεκαετία του '60 και μετά. Η μοιραία εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες τον οδήγησε στο θάνατο που όπως και η ζωή του άφησε αναπάντητα ερωτηματικά και μια αχλή μυστηρίου.