Ολυμπιακός: Τί ακριβώς έπαιζε μετά το 35ο λεπτό;

Έως το 35’ είδαμε έναν κανονικό Ολυμπιακό, αλλά μετά παρακολουθήσαμε μία κακοφτιαγμένη ποδοσφαιρική «παράσταση» με τον Μεντιλίμπαρ και τους παίκτες να βρίσκονται σε κακή βραδιά.

Ολυμπιακός: Τί ακριβώς έπαιζε μετά το 35ο λεπτό;

Περίεργα πράγματα συνέβησαν στο Καραϊσκάκη. Περίεργα πράγματα σε βαθμό εξοργιστικό και εκνευριστικό ως προς το τι ακριβώς προσπαθούσαν να κάνουν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι ποδοσφαιριστές του μετά την είσοδο του Ζίνι στο 35' και ενώ το σκορ ήταν στο 2-0.

Ο Βάσκος τεχνικός θα μείνει στην Ιστορία του Ολυμπιακού ως ο προπονητής που χάρισε στον σύλλογο το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα τον «ακουμπάει» η καλοπροαίρετη κριτική. Μια κριτική που γίνεται με βάση όλα όσα βλέπουν τα μάτια μας.

Ο Μεντιλίμπαρ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη. Ορθώς έβαλε στην εξίσωση και τους παίκτες του. Όλοι μαζί έκαναν λάθη. Και ο ίδιος που δεν μπόρεσε να έχει στην «τσίτα» τους ποδοσφαιριστές του ή δεν κατάφερε να τους μεταδώσει τις ανησυχίες που είχε για το ματς κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αλλά και οι παίκτες που ήταν «αλλού γι’ αλλού» μετά το 35’.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος έριξε στη μάχη τον Ζίνι πριν από την εκπνοή του ημιχρόνου και ο νεαρός εξτρέμ του Λεβαδειακού μοίρασε... εγκεφαλικά στους πολυδιαφημισμένους αντιπάλους του με αποκορύφωμα το ατσούμπαλο μαρκάρισμα του Ντόη στη φάση του πέναλτι. Ένας Λεβαδειακός που θα μπορούσε να μειώσει το σκορ σε 2-1 πολύ νωρίτερα από το 1ο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου.

Στο ποδόσφαιρο η γκέλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η ήττα ή ισοπαλία εκτός προγράμματος μπορεί να συμβεί και στα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη. Ωστόσο, αν είναι να έρθει η γκέλα, να μην έρθει τόσο… άγαρμπα και τόσο εξοργιστικά.

Ο Λεβαδειακός έφτασε στο σημείο όχι μόνο να ισοφαρίσει σε 2-2, αλλά αν ο Λαμαράνα δεν σκόνταφτε μόνος του στο 79’ όταν βρέθηκε απέναντι από τον Τζολάκη, μπορεί να γραφόταν άλλου είδους… Ιστορία (ακόμη χειρότερη) στο φαληρικό γήπεδο.

Εκείνο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ως προς το τι ακριβώς έπαιζε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο. Αντί να μπει στο ματς να το τελειώσει, εμφανίστηκε μία ομάδα που σαν να προκαλούσε την τύχη της. Μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές, κακές επιστροφές, κακές επιλογές στο δεύτερο μισό του γηπέδου, ελάχιστες συνεργασίες και ένα ξεκούραστο γκολ από τον Λεβαδειακό για το 2-2 με σκόρερ τον Γιαννιώτα.

Μετά το 2-2 ο Μεντιλίμπαρ έριξε τους Κωστούλα και Ανδρούτσο για να γυρίσει το ματς. Στη συνέχεια έβαλε κι άλλα παιδιά για να φρεσκάρει την ομάδα του (Γκαρθία, Κοστίνια, Γιάρεμτσουκ), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αντί να βελτιώνεται ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν ολοένα και πιο μπερδεμένος. Και όπως πάντα, με σέντρες να βρει το νικητήριο γκολ. Θα μπορούσε να το βρει με μία σέντρα του Μασούρα και κεφαλιά του Ελ Κααμπί, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Ο Ολυμπιακός έβγαζε μία αναρχία στο παιχνίδι του, μολονότι το 2-2 έγινε στο 57’ και είχε σχεδόν ένα 40λεπτο μπροστά του για να πετύχει τρίτο τέρμα.

Αν εξαιρεθεί ο Κωστούλας που για ακόμη μία φορά μπήκε ως αλλαγή και έδωσε έναν άλλον τόνο στο επιθετικό κομμάτι, οι υπόλοιπες αλλαγές δεν πρόσφεραν τις απαιτούμενες βοήθειες.

Από εκεί και πέρα, μετά το 35’ δεν υπάρχει ούτε ένας διακριθέντας. Αντιθέτως οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν με… κάτι κουρασμένα παλικάρια. Η κάθετη ανάπτυξη είναι είδος προς εξαφάνιση, οι παίκτες επιδόθηκαν σε νέο ρεσιτάλ στις σέντρες και το μυαλό τους θόλωνε όσο περνούσε η ώρα, δείχνοντας ανήμποροι να απειλήσουν ορθολογικά.

Τώρα ο Ολυμπιακός πάει στη Σουηδία. Άλλη διοργάνωση, άλλο παιχνίδι, άλλος αντίπαλος, άλλη προσέγγιση του αγώνα. Δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν φύγει με αποτέλεσμα από το Μάλμε. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τού ταιριάζουν περισσότερο. Αντιθέτως, με την εικόνα που παρουσιάζει στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να θυμίσει κάτι από τον περσινό Ολυμπιακό για να κερδίσει τον Αστέρα Τρίπολης στην Αρκαδία την επόμενη αγωνιστική.

ΥΓ: Όλη την εβδομάδα φωνάζαμε από το «ΦΩΣ». Ο Λεβαδειακός δεν είναι αυτό που φαίνεται στη βαθμολογική του θέση ή στα νούμερά του. Ζόρισε τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Έχασε τη νίκη στις καθυστερήσεις στο ματς με τον ΟΦΗ. Τον αδικεί η βαθμολογική του θέση και τα μόλις 4 τέρματα που είχε σημειώσει στις πρώτες επτά αγωνιστικές δεν αποτύπωναν την εντός των τεσσάρων γραμμών πραγματικότητα. Είναι μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Εν τέλει, πήγε στο Καραϊσκάκη και σε 90 λεπτά σημείωσε τα μισά γκολ απ’ αυτά που είχε σημειώσει σε όλη τη σεζόν! Μεγάλη μαγκιά των Βοιωτών το 2-2 στο Φάληρο.

YΓ 2: Όταν ο Μεντιλίμπαρ ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη χρησιμοποίηση του Ανδρούτσου σε ρόλο εξτρέμ (σ.σ. είχε να παίξει πεντέμισι μήνες σε επίσημο ματς), απάντησε ότι «οι περιστάσεις απαίτησαν τη συμμετοχή του» και αναφέρθηκε στις απουσίες των Γουίλιαν και Ζέλσον. Δεν είπε κουβέντα για τον Γιαζίτσι, ο οποίος υποτίθεται ότι δούλεψε αρκετά το διάστημα της διακοπής και ήταν έτοιμος να παίξει έστω ένα μισάωρο.

ΥΓ 3: Ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής που ξημεροβραδιάζεται για τον Ολυμπιακό. Είναι λογικό να κάνει και λάθη. Το σημαντικό είναι ότι τα αναγνωρίζει και αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί εδώ και χρόνια, φτάνοντας σε δύο κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων. Είμαστε σίγουροι ότι έγινε σοφότερος από το 2-2 με τον Λεβαδειακό και θα λάβει τα μέτρα του ενόψει της συνέχειας.