Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 2004, η εθνική Ελλάδας πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης

Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας, νικώντας με 1-0 στον τελικό τη διοργανώτρια χώρα. H αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ προκρίθηκε στο μόλις δεύτερο Euro της ιστορίας της (το 1980 το πρώτο) και πήγε στο τουρνουά όντας το μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Ήταν σε δύσκολο όμιλο, αλλά κατάφερε να προκριθεί. Αρχικά νίκησε στην πρεμιέρα την Πορτογαλία (1-0) με γκολ του Γιώργου Καραγκούνη, ενώ ακολούθως ήρθε ισόπαλη (1-1) με την Ισπανία (ισοφάρισε ο Χαριστέας). Στο τελευταίο ματς του ομίλου ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρωσία, αλλά πέρασε στα προημιτελικά.

Στη φάση των «8» συνάντησε την κάτοχο του τίτλου Γαλλία, η οποία διέθετε ένα σπουδαίο ρόστερ, με κορυφαίο τον Ζινεντίν Ζιντάν, συν τους Τιερί Ανρί, Πατρίκ Βιεϊρά, Ρομπέρτ Πιρές, Λιλιάν Τουράμ, αλλά και άλλους σούπερ-σταρ. Νίκησε με 1-0 χάρη στην έξοχη κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέρα, ύστερα από την άψογη ασίστ του Θοδωρή Ζαγοράκη. Στα ημιτελικά πέρασε το εμπόδιο της καταπληκτικής Τσεχίας (Νέντβεντ, Ροσίτσκι, Κόλερ, Μπομμπόρσκι, Μπάρος) νικώντας στην παράταση (1-0) με το χρυσό γκολ του Τρϊανού Δέλλα.

Στον μεγάλο τελικό αντίπαλος ξανά η διοργανώτρια Πορτογαλία, η οποία επίσης διέθετε ένα τρομερό ρόστερ, με παίκτες όπως τους Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα, Πάουλο Μανίς, Ντέκο, αλλά και τον νεαρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντ. Η Εθνική μας επικράτησε με 1-0 ύστερα από γκολ με κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέρα στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης, μετά από έξοχη εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά.

Η ενδεκάδα του αγώνα αποτελείτο από τους Αντώνη Νικοπολίδη, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Τραϊανό Δέλλα, Μιχάλη Καψή, Τάκη Φύσσα, Κώστα Κατσουράνη, Θοδωρή Ζαγοράκη, Στέλιο Γιαννακόπουλο, Άγγελο Χαριστέα και Ζήση Βρύζα. Δύο μέρες μετά την μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους αναμένοντας την επιστροφή των θριαμβευτών. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο μετά τις 6:00 προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Εθνικής.

Δυο πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα, για να περάσει το αεροπλάνο με τους παίκτες. Η Αττική Οδός είχε μετατραπεί σε ένα «γαλανόλευκο» πάρτι. Μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα συνοδεύαν την αποστολή μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Ανά πέντε μέτρα το πούλμαν σταματούσε, προκειμένου να αποθεωθούν οι «γαλανόλευκοι» ήρωες. Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας είχε μετατραπεί σε μια λαοθάλασσα και η Αθήνα ετοιμαζόταν για να υποδεχτεί τους 23 ποδοσφαιριστές με τον προπονητή τους. Το Καλλιμάρμαρο περίπου στις 21:00 υποδέχθηκε την αποστολή. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μπήκε με το τρόπαιο στο στάδιο. Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής συνεχάρη τους Πρωταθλητές Ευρώπης.

Με μία ματιά...

776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1822: 6.000 Τουρκαλβανοί νικούν 2.000 Έλληνες στη μάχη του Πέτα στην Άρτα, σκοτώνοντας και πολλούς φιλέλληνες.

1926: Γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, Αλφρέντο Ντι Στέφανο.

1927: Γεννήθηκε η Τζίνα Λολομπρίτζιντα, ιταλίδα ηθοποιός. Την ονόμασαν «την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου» και «Μόνα Λίζα του 20ου αιώνα». Θηλυκό με τα όλα του, εξέπεμπε ένα γήινο ερωτισμό, που τη βοήθησε να αναδειχθεί σε σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.

1965: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ιστορική μορφή της ομάδας του Ολυμπιακού, Κυριάκος Καραταϊδης.

1973: Αθήνα - Δικτατορία: Συλλαμβάνεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του «Κινήματος του Ναυτικού 1973».

1976: Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώνονται, καθώς και ο διοικητής των ισραηλινών κομάντος Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

1973: Γεννήθηκε ο Δανός οδηγός αγώνων, Γιαν Μάγκνουσεν.

1979: Ιδρύεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάσει του νόμου 879/79, με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμύρια δραχμές.

1985: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Έλληνας μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Μαυροειδής.

1992: Πέθανε η Άστορ Πιατσόλα, αργεντινός συνθέτης του έντεχνου ταγκό και βιρτουόζος του μπαντονεόν.

2003: Πέθανε μία από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία της μουσικής, ο σπουδαίος Αμερικανός τραγουδιστής, Μπάρι Γουάιτ.