Μαξ Μπέκμαν - ο ζωγράφος της Βαϊμάρης

Η νέα αντικειμενικότητα είναι ένας όρος που χωράει πολλούς και πολλά

Μαξ Μπέκμαν - ο ζωγράφος της Βαϊμάρης

Το 1903, τη χρονιά που ο Μαξ Μπέκμαν αποφοίτησε από την Ακαδημία Τέχνης της Βαϊμάρης, ήταν ήδη γνωστός. Στα δεκαεννιά του χρόνια θεωρήθηκε από πολλούς ο σημαντικότερος ζωγράφος της Γερμανίας. Με θέματα της επικαιρότητας ο Μπέκμαν έκανε την τέχνη του να μοιάζει εργαλείο σχολιασμού.

Night, 1918 - Max Beckmann - WikiArt.org

Night

Ήρθε ύστερα ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος και ο ζωγράφος κατατάγηκε εθελοντικά στον στρατό θέλοντας να αποκομίσει κυρίως εμπειρίες χρήσιμες για την εξέλιξή του. Το 1919 το έργο του «Νύχτα» είναι μια σύνθεση ανάλογων εμπειριών από τον μεγάλο και τρομερό πόλεμο. Στο μεταξύ η ζωγραφική του χάνει τον παρακολουθηματικό της χαρακτήρα και γίνεται παρεμβατική και οξύτατα καταγγελτική.

Max Beckmann | Paris Society | The Guggenheim Museums and Foundation

Paris society

Όταν το 1932 οι Ναζί βλέπουν στον εξπρεσιονισμό του μια «εκφυλισμένη» τέχνη ο Μπέκμαν θα χάσει την έδρα του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φραγκφούρτης και θα δει τα έργα του να απομακρύνονται από τα μουσεία. Το 1937 καταφεύγει στο Άμστερνταμ όπου εγκλωβίζεται αργότερα εν μέσω πολέμου και δέκα χρόνια αργότερα θα φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πεθάνει στη Νέα Υόρκη προδομένος από την καρδιά του μια από τις τελευταίες μέρες του 1950.

Departure (Beckmann) - Wikipedia

Departure