Ο εμπνευστής των Playmobil

Στις 27 Ιουνίου 1933 γεννήθηκε ο Χορστ Μπραντστέτερ, Γερμανός επιχειρηματίας, «πατέρας» των παιχνιδιών Playmobil.

Ο εμπνευστής των Playmobil

Μεγάλωσε στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μία κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών, σε μία εποχή όπου τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

Πολύ σύντομα πείστηκε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών. Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 με το χούλα χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους και τους έκανε να χορεύουν ακατάπαυστα, γυρνώντας το γύρω από τη μέση τους.

Τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία, ωστόσο, η εταιρεία τη χρωστά στην πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν η τιμή του πλαστικού, της πρώτης ύλης, είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Τότε ο Μπραντστέτερ ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ (1929-2009) να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη. Έτσι, γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες -ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης- κυκλοφόρησαν το 1974 και έγιναν ανάρπαστες. Χάρη στα Playmobil, η εταιρεία Geobra Brandstätter έγινε η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την εταιρεία παζλ Ravensburger. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπραντστέτερ πέθανε στις 3 Ιουνίου 2015 στο Φιρτ της Γερμανίας σε ηλικία 81 ετών. Ο θανών είχε προετοιμάσει τη διαδοχή του από τη δεκαετία του ‘90, όταν σύστησε ένα ίδρυμα που αναλαμβάνει πλέον να διευθύνει την εταιρεία με βάση τις επιθυμίες του.

Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975. Η ελληνική εταιρεία παιχνιδιών Lyra πήρε το 1976 τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil, παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό «NEW». Το 1996 η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil.

Με μια ματιά…

1850: Γεννιέται ο Λευκάδιος Χερν, Λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου».

1913: Οι Έλληνες νικούν τους Βούλγαρους στη Μάχη της Βέτρινας (Νέο Πετρίτσι) και απελευθερώνουν το Σιδηρόκαστρο (Ντεμίρι Χισάρ).

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 4332/1929.

1951: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη, που χρηματοδότησε την ίδρυση δύο νοσοκομείων στην Ελλάδα (Σισμανόγλειο Αθηνών και Κομοτηνής).

1962: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει τον αγώνα στην παράταση λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος αυτήν τη χρονιά.

1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.

1976: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, που έχουν επιβιβαστεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France πάνω από την Κόρινθο, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών κομάντος.

2009: Πεθαίνει ο Σπύρος Καλογήρου. Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με τον ρόλο του κακού στη μεγάλη οθόνη. Σήμα κατατεθέν του η χαρακτηριστική τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του.

2015: Τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. Την ίδια μέρα η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι». 120 βουλευτές ψηφίζουν «όχι» και δύο απουσιάζουν.