Συγκλονιστικός στο «ΦΩΣ» ο μικρός Γιάννης: «Θα ανέβω στα κάγκελα για τον Ελ Κααμπί»!

«Πιστεύω ότι αν ο Ολυμπιακός είχε από την αρχή προπονητή τον Μεντιλίμπαρ, θα έβγαινε πρωταθλητής»

 

Συγκλονιστικός στο «ΦΩΣ» ο μικρός Γιάννης: «Θα ανέβω στα κάγκελα για τον Ελ Κααμπί»!

Την ήθελα αυτήν τη συνέντευξη. Και είναι καλύτερη από ό,τι φανταζόμουν. Το παιδί στο αναπηρικό καρότσι, έχει πολύ μυαλό και μεγάλη καρδιά. Μίλησα με τον Γιάννη και με τον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Παπαστεφανάκη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 21/5/2024.

Πού μένετε;

Στην Άμφισσα.

Τι ομάδα είναι ο μπαμπάς;

ΠΑΟΚ είμαι λόγω του Γιάννη. Ο άλλος μου γιος ο Ευθύμης είναι ΑΕΚ. Η κόρη μου η Κατερίνα είναι ΑΕΚ. Και η γυναίκα μου η Ελένη είναι ΑΕΚ. Αλλά εμείς πήραμε το πρωτάθλημα. (γελάει).

Εσείς πώς γίνατε ΠΑΟΚ; Και ο μικρός Γιάννης πώς έγινε ΠΑΟΚ;

Εγώ δεν ασχολιόμουν καθόλου με το ποδόσφαιρο, δεν μου άρεσε αυτό το οπαδικό. Η σύζυγος όμως ήταν πολύ ΑΕΚ από τον μπαμπά της, έφερνε στα παιδιά μπλούζες της ΑΕΚ. Ο νονός του Γιάννη είναι ΠΑΟΚ και μια μέρα που ήρθε σπίτι τον είδε με μπλούζα της ΑΕΚ και εξανέστη. «Ρε συ τι είναι αυτά; Εγώ σε βάφτισα με... ΠΑΟΚτσήδικο λάδι» του είπε. Το παιδί απάντησε «δεν έχω μπλούζα του ΠΑΟΚ». Ο νονός λοιπόν τού έφερε μπλούζες του ΠΑΟΚ, τετράδια, βιβλία, φόρμες και τον έκανε ΠΑΟΚ. Εγώ έγινα ΠΑΟΚ για χάρη του μικρού. Έβλεπαν έναν αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ μέσα στο σπίτι και μου είπε με παράπονο ότι όλοι οι άλλοι στην οικογένεια ήταν ΑΕΚ, ότι ήταν μόνος του αυτός. Και του είπα «πλέον Γιάννη μου θα είμαι μαζί σου». Έτσι ξεκίνησε όλο αυτό.

Τι ώρα γυρίσατε σπίτι από το Κλεάνθης Βικελίδης και την Τούμπα;

Στις 6.00 το πρωί! Το ταξίδι από Θεσσαλονίκη στην Άμφισσα είναι 4,5 ώρες.

Γιάννη δεν σε κουράζει τόσες ώρες να πας και τόσες ώρες να γυρίσεις;

Για την καψούρα μας τα κάνουμε όλα!

Σχολείο πού πας;

Σε μουσικό σχολείο στην Άμφισσα. Είμαι καλός τραγουδιστής.

Θες να γίνεις τραγουδιστής;

Ναι, αλλά πιο πολύ θέλω να γίνω δημοσιογράφος!

Στα αθλητικά;

Να περιγράφω αγώνες στην Cosmote TV μαζί με τον Τσόχο!

Πόσο ετών είσαι;

Είμαι 13.

Γιατί είχες ζητήσει τη φανέλα του Τζολάκη;

Γιατί τον είχα δει ότι είναι τερματοφυλακάρα με τη Φενέρμπαχτσε που έπιασε τα τρία πέναλτι. Από τότε είχα πει μέσα μου «αυτού του παίκτη τη φανέλα θα την πάρω». Είναι και πατριωτάκι μου. Από την Κρήτη.

Κύριε Κωνσταντίνε από την Κρήτη είστε;

Ναι, ερωτικός μετανάστης στην Άμφισσα.

Γιάννη, πώς σου ήρθε και είπες στον Τζολάκη «μακάρι να το πάρετε»;

Το είπα μέσα από την ψυχή μου γιατί είναι ελληνική ομάδα ο Ολυμπιακός. Θέλω να πάρει το Κόνφερενς. Θα πάρει βαθμούς το ελληνικό ποδόσφαιρο, και η ομάδα μου.

Πώς σου φαίνεται που σε κάλεσε ο Ολυμπιακός στον Τελικό; Το περίμενες;

Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μας έχει βγάλει δύο προσκλήσεις για εμένα και τον μπαμπά μου. Θα πανηγυρίσουμε τα γκολ του Ολυμπιακού!

Θα πανηγυρίσεις;

Ε βέβαια! Ειδικά αν είναι του Ελ Κααμπί θα σκαρφαλώσω στο κάγκελο!

Γιατί;

Ο Ελ Κααμπί είναι ο αγαπημένος μου παίκτης από τον Ολυμπιακό.

Θα τον ήθελες στον ΠΑΟΚ;

Φυσικά, να τα παστελώνει όλα!

Κύριε Κωνσταντίνε, είναι εκ γενετής το πρόβλημα στο παιδί;

Ναι.

Τι συνέβη;

Ήταν πρόωρο. Το πρόβλημα συνέβη στη θερμοκοιτίδα ή στη γέννα. Έπαθε εγκεφαλική παράλυση, σπαστική παραπληγία.

Μια χαρά μιλάει.

Είναι κινητικό το πρόβλημα. Αλλά ελπίζουμε ότι θα σηκωθεί να περπατήσει.

Πώς;

Με χειρουργείο και μετά με πάρα πολλή δουλειά σε αποκατάσταση, ενδυνάμωση. Έχει συμβεί και με άλλους. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Γιάννη ποιο είναι το όνειρό σου;

Να μπω μέσα στην Τούμπα όρθιος και να φωνάζουν οι φίλαθλοι το όνομά μου. Και να δω μια μέρα τον ΠΑΟΚ σε Τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε ποια θύρα θα είσαι στον Τελικό του Κόνφερενς;

Δεν το ξέρουμε ακόμα. Έχουμε μιλήσει με τον κ. Νίκο Γαβαλά από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Γιάννη, όταν βλέπεις επεισόδια πώς νιώθεις;

Καθόλου ωραία. Αυτά κάνουν μαύρο το ελληνικό ποδόσφαιρο! Ενώ μπορούμε να δείχνουμε ότι έχουμε καλή πλευρά, οι κάφροι- πώς να τους χαρακτηρίσω- μάς χαλάνε την καλή πλευρά και κάνουν μαύρο το ποδόσφαιρο και τη ζωή μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είμαστε 90 λεπτά αντίπαλοι και για πάντα φίλοι! Ο καθένας μας έχει φίλους που είναι φίλαθλοι άλλων ομάδων. Πρέπει να τους σκοτώσουμε;

Ρε συ αετός είσαι.

Σεβασμός σε όλους, μόνο χαρά στο ποδόσφαιρο. Έτσι θα έπρεπε να είναι. Όχι φόβος. Πήγαμε στο Κλεάνθης Βικελίδης για πρώτη φορά και μόλις βγήκαμε από το αμάξι μού είπε ο πατέρας μου να κρύψω τη φανέλα του ΠΑΟΚ που φορούσα, να είμαστε προσεκτικοί γιατί δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε.

Εκεί που καθόσασταν σάς πείραξε κανείς;

Κανένας. Και τους ευχαριστούμε για αυτό. Ήταν όλοι άψογοι, και η ΠΑΕ Άρης και οι φίλαθλοι του Άρη.

Υπήρχαν άνθρωποι του ΠΑΟΚ γύρω σου;

Όχι. Ήταν όλοι Αρειανοί. Δεν μας πείραξε κανείς.

Τα άλλα παιδιά στο σχολείο πώς σου φέρονται;

Πολύ ωραία. Οι περισσότεροι είναι Ολυμπιακοί. Εκτός από τη φανέλα του Τζολάκη, πήρα και μία φανέλα του Μασούρα για έναν φίλο μου που μου τη ζητούσε! Είναι συμμαθητής μου και πολύ καλός αμυντικός αυτός.

Το είπες στον Μασούρα ότι τη θες για τον φίλο σου;

Ναι. Και αμέσως μου την έδωσε. Θα ήθελα να πω στον Ολυμπιακό να κοιτάξει την περίπτωση του συμμαθητή μου γιατί είναι τρομερός αμυντικός, τα κόβει όλα! (σ.σ. γελάει ο πατέρας του).

Να σου πω Γιάννη. Αν ο Ολυμπιακός πάρει το Ευρωπαϊκό, και αν εσύ τρελαθείς από την ατμόσφαιρα, υπάρχει περίπτωση μήπως να γίνεις Ολυμπιακός;

Όχι! Την περίμενα αυτήν την ερώτηση- παγίδα! (σ.σ. γελάμε με τον πατέρα του). Σας κατάλαβα από τα πρώτα λόγια της ερώτησης και από το ύφος σας.

Είσαι πανέξυπνος. Έχεις γούρια όταν βλέπεις τον ΠΑΟΚ;

Ναι, κάτι έχω. Όταν φοράω τη φανέλα του αγαπημένου μου Μπράντον, κερδίζουμε.

Γιατί είναι αγαπημένος σου;

Γιατί είμαστε κολλητοί. Έχει την τρέλα μου! Μιλάει ελληνικά. Αγαπώ πολύ όλα τα παιδιά, και ειδικά τους Έλληνες, τον Κουλιεράκη, τον Κωνσταντέλια, τον Τζίμα.

Γιάννη, πονάς στο καρότσι;

Όχι. Περιμένω όμως την ώρα και τη στιγμή που θα το πετάξω!

Μπράβο ρε γίγαντα.

Και κάτι για την Άμφισσα θα ήθελα να πω. Είμαστε κάτω από τους Δελφούς. Στο κέντρο της Ελλάδας. Το κέντρο της γης όπως έλεγαν οι αρχαίοι. (σ.σ. «Στην αγκαλιά του Θεού» ακούω από μέσα τη μητέρα του να λέει). Δεν μας πιάνει τίποτα, ούτε βροχή ούτε χιόνι. Περιμένουμε να μας πιάσει χιόνι αλλά ποτέ δεν έρχεται.

Τι προβλέπεις για τον Τελικό του Κόνφερενς; Μια που θες να γίνεις αθλητικογράφος.

Λοιπόν θα το φωνάξω γιατί το πιστεύω, θα το πάρει ο Ολυμπιακός! Με δύο γκολ του Ελ Κααμπί!

Το περίμενες ότι φέτος θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ;

Δεν το περίμενα τον πρώτο καιρό. Έτσι όπως κυλούσαν τα πράγματα και έβλεπα ότι είναι το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα όλων των εποχών, άρχισα να το πιστεύω μετά την ευρωπαϊκή πορεία μας που πήγαινε η ομάδα τρένο και ειδικά μετά τα 5 γκολ στην Ντιναμό. Πίστευα στην ομάδα μου και στον μεγάλο στρατηγό Ραζβάν Λουτσέσκου. Και να σας πω κάτι άλλο;

Να μου πεις ό,τι θες.

Πιστεύω ότι αν ο Ολυμπιακός είχε από την αρχή προπονητή τον Μεντιλίμπαρ, θα έβγαινε πρωταθλητής. Μπορούμε να το παραδεχτούμε. Έχω μιλήσει μάλιστα με τον προπονητή του Ολυμπιακού και του το έχω πει, ότι αξίζει τον σεβασμό μου διότι είναι πολύ καλός προπονητής.

Γιάννη, πώς θες να κλείσουμε; Και συγχαρητήρια στους γονείς σου γιατί αυτοί σου έδωσαν τέτοια ανατροφή.

Έχει προσφερθεί η ΠΑΕ ΑΕΚ να αγοράσει ένα ειδικό ποδήλατο για ενδυνάμωση, ευχαριστούμε και την ΑΕΚ. Ευχαριστούμε όλους τους φιλάθλους των ομάδων για την αγάπη που έχουν δείξει.