Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου - Τι συνέβη στις 24 Αυγούστου 1572
Με τον χαρακτηρισμό αυτόν έμεινε στην ιστορία η γενική σφαγή των Διαμαρτυρομένων (Ουγενότων) στο Παρίσι από τους Ρωμαιοκαθολικούς στις 24 Αυγούστου 1572, κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Βαρθολομαίου. Ως έκφραση χρησιμοποιείται στον καθημερινό λόγο για περιπτώσεις μαζικών και βίαιων εκκαθαρίσεων.
Ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Διαμαρτυρομένων και Καθολικών στη Γαλλία με το Διάταγμα του Αγίου Γερμανού (1570) δεν έλυσε το πρόβλημα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο χριστιανικά δόγματα, που διεκδικούσαν την άσκηση επιρροής στον άβουλο βασιλιά Κάρολο Θ’. Ο διορισμός στο ανακτορικό συμβούλιο του προτεστάντη ναυάρχου Γκασπάρ Ντε Κολινί και η μεγάλη επιρροή του στον βασιλιά προκάλεσε την αντίδραση των Ρωμαιοκαθολικών.
Οι μηχανορραφίες του Ντε Κολινί ανάγκασαν τη βασιλομήτορα Αικατερίνη των Μεδίκων να ζητήσει τη στήριξη των Καθολικών. Έπεισε τον γιο της ότι ο Ντε Κολινί δήθεν συνωμοτούσε εναντίον του και ότι έπρεπε να τον εξουδετερώσει. Η αφορμή δόθηκε στις 18 Αυγούστου, όταν στο Παρίσι είχαν συρρεύσει πολλοί ουγενότοι ευγενείς για τον γάμο του Ερρίκου των Βουρβόνων, βασιλιά της Ναβάρας, με την αδελφή του Γάλλου βασιλιά, Μαργαρίτα του Βαλουά.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η απόπειρα εναντίον του Ντε Κολινί στις 22 Αυγούστου απέτυχε και τότε η Αικατερίνη έπεισε τον Κάρολο να διατάξει τη σφαγή όλων ανεξαιρέτως των Διαμαρτυρόμενων του Παρισιού. Τη νύχτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου χιλιάδες Διαμαρτυρόμενοι σφαγιάστηκαν και μέσα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε και αρκετοί Καθολικοί. Την εκτέλεση του σχεδίου ανέλαβε ο δούκας Ερρίκος της Γκύζης, που είχε προετοιμάσει κατάλληλα τους φανατικούς Ρωμαιοκαθολικούς στρατιώτες του για την επίτευξη του αιφνιδιασμού.
Την επόμενη μέρα ανάλογες σφαγές σημειώθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις με προτεσταντικό πληθυσμό, όπως η Λιόν, η Ρουέν, το Μπορντό και η Ορλεάνη. Όταν στις 3 Οκτωβρίου 1572 με βασιλική διαταγή τερματίστηκαν οι σφαγές, πάνω από 30.000 Διαμαρτυρόμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Τα γεγονότα της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου αποτέλεσαν θρίαμβο για τη βασιλομήτορα Αικατερίνη των Μεδίκων και τους φανατικούς Καθολικούς. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ χαιρέτησε τη σφαγή των Διαμαρτυρομένων και διέταξε δημόσιες προσευχές ευχαριστίας προς τον Θεό. Η Γαλλία όμως βγήκε ζημιωμένη από την παράλογη αυτή έκρηξη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ο εμφύλιος θρησκευτικός πόλεμος αναζωπυρώθηκε και η χώρα έχασε τις συμμαχίες της με τις προτεσταντικές χώρες.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
79: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.
1824: Ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, συγκρούεται με τον τουρκοαιγυπτιακό, υπό τον Τοπά πασά, σε αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.
1893: Χιλιάδες νεκροί από καταιγίδα στο Τσάρλεστον και στην ακτή Σαβάνα.
1952: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».
1967: Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού.
1975: Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.
1986: Ο 21χρονος μπασκετμπολίστας Ντέιβιντ Ρίβερς, νεότερος από 14 αδέλφια, που μία δεκαετία μετά θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Ολυμπιακού, τραυματίζεται σοβαρά όταν το φορτηγάκι που οδηγεί ο πρώην συμπαίκτης του Κεν Μπάρλοου, μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ, εμπλέκεται σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Ρίβερς, που θεωρείται ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ, θα σωθεί σαν από θαύμα έχοντας χάσει σχεδόν το μισό του αίμα και θα επιστρέψει στις προπονήσεις στο τέλος της χρονιάς.
2007: Ξεσπούν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική και σταδιακά επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 60 άτομα και να καούν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.