Προβιοτικά: Μας φτιάχνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες
Μια νέα έρευνα τονίζει τον ρόλο που παίζουν τα προβιοτικά στην ψυχική μας υγείας και στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια, τα οποία μπορούμε να παίρνουμε μέσα από τροφές όπως το γιαούρτι αλλά και μέσω συμπληρωμάτων.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά δεν προάγουν μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά και την ψυχική μας υγεία.
Ολυμπιακός: Το τριπλό όφελος της πρόκρισης στο Champions League
Διάφορες μελέτες σε ζώα είχαν προηγουμένως βρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα των προβιοτικών στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά, ενώ οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποδώσει ασυνεπή αποτελέσματα.
Ως εκ τούτου, η έρευνα των Katerina Johnson και Laura Steenbergen που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό npj Mental Health Research, δείχνει ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων. Διερεύνησαν επίσης ποιοι άνθρωποι ωφελούνται περισσότερο από αυτά τα «καλά» βακτήρια.
Οι δύο ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μεθόδων για να καταγράψουν πώς τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και να επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Αυτά περιελάμβαναν ψυχολογικά ερωτηματολόγια, ημερήσιες αναφορές διάθεσης και εργασίες που δοκίμαζαν πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται τα συναισθήματα.
«Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου παρέχει διάφορες οδούς μέσω των οποίων τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε, μεταξύ άλλων μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, του ανοσοποιητικού συστήματος και των ορμονών», όπως αναφέρουν.
Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα για τα προβιοτικά
Η μελέτη διεξήχθη σε νέους, υγιείς ενήλικες που λάμβαναν ένα προβιοτικό (που περιέχει βακτήρια όπως Lactobacillus και Bifidobacterium) καθημερινά για ένα μήνα. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί καθημερινές αναφορές διάθεσης για την αξιολόγηση των επιδράσεων των προβιοτικών.
Δείχνει ξεκάθαρα ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση συναισθημάτων όπως άγχος, στρες, κόπωση ή καταθλιπτικές τάσεις.
«Είναι εντυπωσιακό ότι ρωτώντας απλώς τους συμμετέχοντες πώς αισθάνονται κάθε μέρα, μπορούσαμε να εντοπίσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών στη διάθεση», λέει ο Steenbergen.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες για τα προβιοτικά να βελτιώσουν τα αρνητικά συναισθήματα.
Χρειάζεται περίπου ο ίδιος χρόνος για να δράσουν τα αντικαταθλιπτικά, αλλά ενώ τα αντικαταθλιπτικά τείνουν να μειώνουν τόσο την αρνητική όσο και τη θετική διάθεση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα προβιοτικά μείωσαν μόνο την αρνητική διάθεση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό όφελος, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα προβιοτικά δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο των αντικαταθλιπτικών.
Πηγή: iatropedia.gr