Αντρέι Σεβτσένκο: «ΣΕΒΑ»-σμός!
Ο Αντρέι Σεβτσένκο ως εκλέκτορας της Εθνικής Ουκρανίας την οδήγησε στην 3η σερί παρουσία στα τελικά του Euro αφήνοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Σάντος, οριστικά, 2η στο 2ο όμιλο!
Το βράδυ που όλη η Ευρώπη μιλούσε για το 700ο γκολ καριέρας του Κριστιάνο Ρονάλντο, που επετεύχθη στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, στην Ουκρανική πρωτεύουσα βγήκαν στους δρόμους!
Όχι δεν ήταν το τοπικό φαν κλαμπ του… Πορτογάλου διεθνούς επιθετικού, που πανηγύρισε τον «στρογγυλό» αριθμό του άσου της Γιουβέντους (και πρώην της Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), αλλά οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, που γιόρτασαν με την ψυχή τους την επάνοδο της Εθνικής τους ομάδας στα μεγάλα ποδοσφαιρικά «ραντεβού»!
Η απουσία της εθνικής Ουκρανίας από το, περσινό, Μουντιάλ της (γειτονικής) Ρωσίας ήταν κάτι που πλήγωσε σε αθλητικό (αλλά και πολιτικοινωνικό επίπεδο, αφού είναι γνωστές οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών…) τον εγωισμό των κατοίκων της, που ξεφάντωσαν για το γεγονός ότι μια αγωνιστική πριν το φινάλε των υποχρεώσεων της όχι μόνο σφράγισε το «εισιτήριο», για τα τελικά του Euro 2020, αλλά και γιατί το έκανε ως πρώτη του 2ου ομίλου!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η νίκη, με 2-1, επί της (κατόχου του Ευρωπαϊκού τίτλου, αλλά και του Nations League) Πορτογαλίας, των «CR7» και Φερνάντο Σάντος έφερε το Ουκρανικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο +8 από τους Ίβηρες που όχι μόνο δεν... προκάνουν στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές να το καλύψουν, αλλά καλούνται να υπερασπιστούν το +1 από την 3η Σερβία, για να μην αναζητήσουν, μέσω του Νations League, την υπεράσπιση των σκήπτρων τους!
Λογικά (αν υπάρχει λογική στο ποδόσφαιρο...) μ’ αντιπάλους τις ...υπερδυνάμεις τις Λιθουάνια (εντός) και Λουξεμβούργο (εκτός) θα γίνουν η δεύτερη ομάδα του γκρουπ που θα περάσει, αλλά αυτό ποσώς ενδιαφέρει τους Ουκρανούς!
Που αποθεώνουν τον αρχιτέκτονα της επιτυχίας τους.
Τον ομοσπονδιακό τεχνικό τους, Αντρέι Σεβτσένκο, ο οποίος στην παρθενική του ενασχόληση με την προπονητική – χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε διασυλλογικό επίπεδο ανατρέποντας την...καθεστηκύια τάξη που θέλει να καταλήγουν οι προπονητές στις εθνικές σε μεγάλη ηλικία! - κατάφερε σε 3 χρόνια να δημιουργήσει ένα συγκρότημα «καθ’ εικόνα και (ποδοσφαιρική...) ομοίωση» του!
Γιατί δεν πέρασε στα τελικά «κλέβοντας» την πρόκριση, αλλά κερδίζοντας την «με το σπαθί του»!
Αήττητη (6 νίκες και «λευκή» ισοπαλία, στο «Ντα Λουζ», με την Πορτογαλία), έχοντας όχι μόνο την καλύτερη επίθεση (15 γκολ έναντι 14 της Πορτογαλίας των «CR7», Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Φέλιξ και Μπρούνο Φερνάντες) αλλά και καλύτερη άμυνα (2 γκολ παθητικό, αντί 6 της ομάδας του... μάστερ της άμυνας Σάντος)!
Γιατί καλό είναι το ένστικτο του σκόρερ του «Σέβα», αλλά ακόμη καλύτερες οι προπονητικές του προσλαμβάνουσες, από τα 8 χρόνια που αγωνιζόταν στην Μίλαν (1999-2006 και 2008-09).
Οι Ιταλοί βοηθοί και το προηγούμενο του Μπλαχίν!
Προφανώς υπάρχει κι η συνδρομή του Μάουρο Τασότι (βοηθός προπονητή στους «ροσονέρι», όταν έπαιζε ο «Σέβα») ο οποίος είναι το Νο.2 το προπονητικού του τιμ, συνεπικουρούμενος από τον πρώην τεχνικό στα τμήματα υποδομής των Λομβαρδών Αντρέα Μαλντέρα.
Ωστόσο, πέραν της αναμφισβήτητης βοήθειας της ομάδας του η μεγαλύτερη συμβολή του Σεβτσένκο είναι η έμπνευση που δίνει στους παίκτες του.
Στα χνάρια του («Κρόϊφ του Σοβιετικού ποδοσφαίρου») Όλεγκ Μπλαχίν, ο οποίος κατά τις δύο θητείες του (2003-07 και 2011-12) έφερε τους Ουκρανούς για πρώτη φορά στα τελικά των μεγάλων διοργανώσεων.
Αρχής γενομένης με το Μουντιάλ της Γερμανίας (2006).
Οι Ουκρανοί, προφανώς, βρήκαν μια πεπατημένη, για να οδηγηθούν στην επιτυχία, επενδύοντας στον ΣΕΒΑΣΜΟ που αποπνέουν ποδοσφαιρικά ονόματα του διαμετρήματος ενός Μπλαχίν κι ενός «Σέβα», στους εν ενεργεία παίκτες τους (εκτός από τον υπόλοιπο πλανήτη…)!
Ο Γιαρμολένκο «κυνηγά» τον… εκλέκτορα του!
Πρώτος σκόρερ στα χρονικά της Ουκρανίας (48 γκολ) και δεύτερος σε συμμετοχές (111) ο 43χρονος Σεβτσένκο παρότι είχε γίνει «κόκκινο πανί» για τους εθνικιστές Ουκρανούς, όταν είχε συνεργαστεί με τον πρώην πρόεδρο (τον Ρωσόφιλο) Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που ανατράπηκε το 2012) και παρότι συνέχισε να έχει πολιτική δράση, παραμένει – ποδοσφαιρικά – υπερκομματικός!
Αποτελεί πρότυπο και μέντορα για τους Γιαρμολένκο (37 γκολ μετά το χθεσινό κατά των Πορτογάλων) και Κονοπλιάνκα (21), που τον ακολουθούν στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ.
Μήπως ν’ ακολουθούσε κι η ΕΠΟ την επιτυχημένη «συνταγή» των Ουκρανών αντί να αναλώνεται σε αμφιβόλου ποιότητας ξένους τεχνικούς, που μέχρι να μάθουν τα καθέκαστα, εδώ, έχουν κάνει φτερά οι στόχοι μας;