Το Κατάρ ξανά στο προσκήνιο για τη μεγάλη γιορτή της Ασίας
Λιγότερο από 13 μήνες μετά τη διοργάνωση ενός από τους σπουδαίους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου όλων των εποχών, το Κατάρ επιστρέφει την Παρασκευή (12/1) στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, όταν -το μεταφερόμενο και καθυστερημένο χρονικά- Κύπελλο Ασίας 2023 ξεκινάει εν μέσω μιας σεισμικής αλλαγής στην παγκόσμια τάξη του ποδοσφαίρου.
Είκοσι τέσσερα (24) έθνη θα διαγωνιστούν για το Ασιατικό Κύπελλο σε εννέα στάδια απλωμένα στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Η επίθεση της Δυτικής Ασίας
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τροφοδοτούμενη από τεράστια ποσά μετρητών από τη Σαουδική Αραβία, μετά από τεράστιες επενδύσεις από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δυτική Ασία είναι πλέον αναμφίβολα η κυρίαρχη οικονομική δύναμη στο παιχνίδι, αλλά μένει να φανεί αν αυτό θα μπορέσει να μεταφερθεί και στον αγωνιστικό χώρο.
Μετά την αποχώρηση της Κίνας ως οικοδέσποινας λόγω της άκαμπτης πολιτικής της «μηδενικού Covid-19», το Κατάρ θα διοργανώσει τώρα το τουρνουά για τρίτη φορά στην 68χρονη ιστορία του, μετά το 1988 και το 2011
Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία του Κατάρ στη διοργάνωση του 2022, οι Σαουδάραβες αναδείχθηκαν ως οι μοναδικοί υποψήφιοι για να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, έχοντας ήδη φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και κέρδισαν τα δικαιώματα να φιλοξενήσουν το Ασιατικό Κύπελλο του 2027.
Αυτές οι κινήσεις ήρθαν μετά από μια μεγάλη προσπάθεια μεταγραφών από συλλόγους της Saudi Pro League, με επικεφαλής τον ερχομό του Κριστιάνο Ρονάλντο, που έχει ρίξει περαιτέρω σκιά στους γείτονές τους.
Ωστόσο, με πολλούς από τους βασικούς παίκτες του να αγωνίζονται για χρόνο παιχνιδιού από την αρχή της εισροής ξένων, ο πρώην προπονητής της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι, θέλει να οδηγήσει τους Σαουδάραβες στον πρώτο τους τίτλο από το 1996.
Η...αφρόκρεμα της Ανατολικής Ασίας και τα φαβορί για τον τίτλο
Ενώ τα έθνη του Κόλπου μπορεί να είναι σε θέση να διεκδικήσουν την υπεροχή σε υπερσύγχρονες αθλητικές υποδομές, η Ανατολική Ασία παραμένει η πατρίδα μεγάλου μέρους της αφρόκρεμας της ηπείρου.
Οι Ιάπωνες θα ξεκινήσουν το τουρνουά ως φαβορί με την απόφαση να διατηρήσουν στον πάγκο τους τον Χαχίμε Μοριγιάσου, ο οποίος θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατακτήσει τον τίτλο της Ασίας τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Δημιουργός των εντυπωσιακών επιτυχιών επί της Ισπανίας και της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και της φιλικής συντριβής με 4-1 των Γερμανών σε φιλικό τον Σεπτέμβριο.
Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να τερματίσει την 64χρονη «ξηρασία» για τον τίτλο του Κυπέλλου Ασίας της Νότιας Κορέας. Ο Γερμανός νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα στηρίξει τις περισσότερες από τις ελπίδες του στην ηγεσία του αρχηγού του Σον Χεούνγκ-μιν.
Το Ιράν, μια πολυετής ασιατική δύναμη, έφτασε στους ημιτελικούς το 2019 υπό τον Κειρόζ και ο Αμίρ Γκαλενοέι έχει μια έμπειρη ομάδα γεμάτη παίκτες που παίζουν ποδόσφαιρό στην Ευρώπη.
Η πορεία της Αυστραλίας στους «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βασίστηκε σε μια δεμένη ομάδα και οι Socceroos θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έναν ακόμη τίτλο ακολουθώντας τον θρίαμβο του 2015 στην έδρα τους, εάν μπορέσουν να δημιουργήσουν δυναμική και βρουν αρκετά γκολ.
Η Κίνα εξακολουθεί να μην έχει ομάδα που να ανταποκρίνεται σχεδόν στις φιλοδοξίες της, ενώ το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, η Ινδία, θα εκπροσωπείται, αλλά είναι πολύ απίθανο να υπάρχει ακόμα εκεί όταν θα δοθούν τα έπαθλα.
Η Παλαιστίνη κατάφερε να προκριθεί στο τουρνουά των 24 ομάδων παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και είναι πιθανό να προσελκύσει τεράστια υποστήριξη στο Κατάρ καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη Γάζα.
Οι τρεις «Έλληνες» του Κυπέλλου Ασίας
Τρεις Ασιάτες από δύο διαφορετικές ομάδες, αναχώρησαν από την Ελλάδα-Super League και Super League 2- για το Κατάρ , προκειμένου να συμμετάσχουν στο 18ο Κύπελλο Εθνών Αφρικής (12/1-10/2).
Πρόκειται για του Ιρανούς Μιλάντ Μοχαμαντί (αμυντικός)και Εχσάν Χατζισαφί (μέσος), που αγωνίζονται στην ΑΕΚ, και το Σύριο αμυντικό της Καλλιθέας Αμπντούλ Ραχμάν Ουές.
Η 2η πιο παλιά διοργάνωση εθνικών ομάδων
Αν και η δημοτικότητα του Κυπέλλου Ασίας δεν μπαίνει σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Euro, έχει πλούσια ιστορία και είναι το δεύτερο παλαιότερο ηπειρωτικό πρωτάθλημα στον κόσμο μετά το Copa America.
Το Κατάρ κέρδισε τον τίτλο το 2019 εν μέσω διπλωματικής διαμάχης και πολιτικής έντασης στον Κόλπο. Αλλά από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτές οι σκληρές κόντρες έχουν παραμεριστεί.
Και από το εναρκτήριο παιχνίδι της Παρασκευής, όπου το Κατάρ παίζει με τον Λίβανο, οι γηπεδούχοι θα υποδεχθούν ξανά μια εισροή φιλάθλων από όλη την περιοχή, ειδικά με σχεδόν τις μισές χώρες του τουρνουά από τη Μέση Ανατολή.
Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα στο Κατάρ, το οποίο αγωνίζεται να αποτινάξει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη Διεθνή Αμνηστία να λέει το 2021 ότι πρακτικές όπως η παρακράτηση μισθών και η χρέωση εργαζομένων για αλλαγή εργασίας εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, παρά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις το 2014.
Η ομοφυλοφιλία είναι επίσης παράνομη στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκφράστηκαν ανησυχίες για τους φιλάθλους που ταξίδευαν, ειδικά για άτομα ΛΟΤΚΙ+ και γυναίκες, για τα οποία οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε, ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.
Κατάρ-Λίβανος στην πρεμιέρα με μνήμες από τον τελικό-όνειρο του Μουντιάλ 2022
Το Κατάρ συμμετέχει στο τουρνουά υπερασπίζοντας τον πρώτο του τίτλο που κατέκτησε πριν από πέντε χρόνια με μια νίκη-έκπληξη επί της -τέσσερις φορές πρωταθλήτριας- Ιαπωνίας στο Άμπου Ντάμπι.
Το Κατάρ σίγουρα θέλει απελπισμένα να διώξει τη μνήμη της κακής πορείας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά οι προετοιμασίες του έχουν πληγεί από την αποχώρηση του προπονητή Κάρλος Κειρόζ, ο οποίος έφυγε τον περασμένο μήνα μετά από ένα χρόνο ανάμεικτων αποτελεσμάτων.
Οι «βυσσινί» θα αντιμετωπίσουν τον Λίβανο την Παρασκευή στον εναρκτήριο αγώνα της 18ης διοργάνωσης του ηπειρωτικού πρωταθλήματος στο στάδιο «Lusail», το οποίο φιλοξένησε τη δραματική νίκη της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου επί της Γαλλίας τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι εκτός γηπέδων φιλοδοξίες του Κατάρ
«Πριν από μόλις ένα χρόνο, το Κατάρ φιλοξένησε ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, προσφέροντας μια ουσιαστική και μακροχρόνια κληρονομιά», δήλωσε ο Χασάν Αλ Κουβαρί, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της τοπικής οργανωτικής επιτροπής.
«Το Κύπελλο Ασίας βασίζεται σε αυτήν την αθλητική κληρονομιά».
Στην προσπάθειά τους να γίνουν η αθλητική πρωτεύουσα του κόσμου, τα κράτη του Κόλπου έχουν βελτιώσει την οικονομική τους δύναμη φιλοξενώντας κορυφαίες διοργανώσεις.
Εκτός από το ποδόσφαιρο, το Κατάρ έχει φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες πυγμαχίας και τα γκραν πρι της Formula 1 και του MotoGP, ενώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου 2024 θα διεξαχθεί επίσης στη Ντόχα τον επόμενο μήνα, άλλη μια πρώτη φορά για μια χώρα στη Μέση Ανατολή.
Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 προσπάθησε να αψηφήσει τις αμφιβολίες ότι η μικροσκοπική αυτή χώρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια διοργάνωση τέτοιας μεγάλης κλίμακας και το Κατάρ θα ελπίζει ότι το Κύπελλο Ασίας μπορεί να κάνει το ίδιο.
«Έχω συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Euro, το τελευταίο Ασιατικό Κύπελλο. Χάρη στο Κατάρ, τη χώρα και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο προπονητής του Λιβάνου Μίοντραγκ Ραντούλοβιτς.
Γιαμασίτα, η πρώτη γυναίκα διαιτητής
Η Γιοσίμι Γιαμασίτα θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα σφυρίξει στην κορυφαία διοργάνωση της Ασίας . όπως ανακοινώθηκε σήμερα θα είναι διαιτητής στον αγώνα μεταξύ Αυστραλίας και Ινδίας το Σάββατο στις 13 Ιανουαρίου.
Η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα διαιτητής από την Ιαπωνία κέρδισε το σήμα της FIFA το 2015 και έκτοτε έχει καταρρίψει πολλά εμπόδια. Να σημειωθεί ότι ήταν η διαιτητής για τον εναρκτήριο αγώνα του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία
Οι 6 όμιλοι
1ος όμιλος: Κατάρ, Κίνα, Τατζικιστάν, Λίβανος
2ος όμιλος: Αυστραλία, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Ινδία
3ος όμιλος: Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χονγκ Κονγκ, Παλαιστίνη
4ος όμιλος: Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιράκ Βιετνάμ
5ος όμιλος: Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ιορδανία, Μπαχρέιν
6ο όμιλος: Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Κιργκιστάν, Ομάν
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ