Στις Κυκλάδες το Ωκεανογραφικό «ΑΙΓΑΙΟ» για να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των σεισμών

Στη «μάχη» της κατανόησης της έντονης σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας που «δοκιμάζουν» τις τελευταίες ημέρες τη Σαντορίνη θα «ριχτεί» το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ».

Στις Κυκλάδες το Ωκεανογραφικό «ΑΙΓΑΙΟ» για να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των σεισμών

Στη «μάχη» της κατανόησης της έντονης σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας που «δοκιμάζουν» τις τελευταίες ημέρες τη Σαντορίνη θα «ριχτεί» το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο έφτασε το πρωί της Πέμπτης (13/2) στο νησί, όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του κέντρου και επικεφαλής της αποστολής, Δημήτρης Σακελλαρίου στο CNN Greece.

Το ωκεανογραφικό απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (12/2) με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή ανάμεσα στην Θήρα και την Αμοργό για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Αν, δε, χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες μετρήσεις «μπορεί να μείνει στο σημείο και περισσότερο» σημειώνει ο επιστήμονας.

Ποιος είναι ο σκοπός όμως της αποστολής;

Κατά την διάρκεια της αποστολής αυτής, όπως εξηγεί ο θαλάσσιος γεωλόγος πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια σειρά μελετών. Η πρώτη εξ αυτών είναι η χαρτογράφηση -για άλλη μία φορά, όπως τονίζει ο ίδιος - τα ρήγματα τα οποία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και τα οποία εκτιμάται πως έχουν ενεργοποιηθεί με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί «λεπτομερής βυσομετρία στα ρήγματα, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από την Άνυδρο και θα διενεργηθούν επίσης σεισμικές τομές υψηλής λεπτομέρειας». Αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν «ποια είναι τα φαινόμενα και οι δομές που μπορεί να σχετίζονται με την σεισμική δραστηριότητα και αν έχει συμβεί κάτι σε οποιοδήποτε ρήγμα».

Έρευνες για έκλυση ραδιενεργών αερίων

Κατόπιν, λοιπόν, αυτών των ενεργειών, το επιστημονικό προσωπικό που επιβαίνει στο ωκεανογραφικό θα ποντίσει όργανα μέτρησης από το πλοίο κοντά στον πυθμένα και συγκεκριμένα έναν φασματογράφο μάζας, που καταγράφει μια σειρά ωκεανογραφικών παραμέτρων.

Με τον φασματογράφο μάζας, συμπληρώνει ο κ. Σακελλαρίου, «θέλουμε να διερευνήσουμε εάν υπάρχει πιθανή έκλυση ραδιενεργών στοιχείων από τα ρήγματα».

«Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε αν από τα ρήγματα έχουμε έκλυση ραδιενεργών αερίων, τα οποία παρατηρούνται συχνά όταν γίνεται κάποιος σεισμός».

Αντίστοιχες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.

Πρόκειται, όμως, για μετρήσεις «ρουτίνας» όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, καθησυχάζοντας τους πολίτες πως «δεν πραγματοποιούνται επειδή υπάρχει κάποια ευρύτερη ανησυχία. Είναι μετρήσεις που συνέβαιναν και στο παρελθόν».

«Καθαρά τεκτονικό φαινόμενο»

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει όσα ήδη έχουν επισημανθεί από τις Επιτροπές Σεισμικού και Ηφαιστειακού κινδύνου, δηλαδή πως «το φαινόμενο που ζούμε τώρα είναι καθαρά τεκτονικό. Οφείλεται αποκλειστικά στα ρήγματα και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε ηφαίστειο στην περιοχή».

«Άρα να μην ανησυχεί κανείς για το ηφαίστειο. Κανένα ηφαίστειο δεν πρόκειται να εκραγεί» ξεκαθαρίζει.

Στο «μικροσκόπιο» οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις του 1956

Εκτός από όσα αναφέρθηκαν όμως, στο «μικροσκόπιο» των ερευνών του Ωκεανογραφικού θα βρεθούν και οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή με το πέρασμα των χρόνων.

«Από τις έρευνες που έχουμε κάνει με το Ωκεανογραφικό “Αιγαίο” στην ευρύτερη περιοχή, ξέρουμε ότι έχουν γίνει αρκετές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στο παρελθόν, όπως το 1956 με τον μεγάλο σεισμό».

Η αποστολή περιλαμβάνει την επίσκεψη στις ίδιες περιοχές, στις οποίες θα διενεργηθούν μετρήσεις βυρσομετρίας και τομές μεγάλης λεπτομέρειες «για να διαπιστώσουμε αν έχουν ήδη εκδηλωθεί νέες κατολισθήσεις και να εκτιμήσουμε αν υπάρχει κίνδυνος για να εκδηλωθεί στο μέλλον κάποια λίγο μεγαλύτερη κατολίσθηση».

«Σκοπός είναι να μάθουμε αν μια τέτοια κατολίσθηση, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο μικρό τσουνάμι, ώστε να έχουμε μια εικόνα για τις πιθανότητες αυτές». Καθιστά σαφές, όμως ότι στην περίπτωση αυτή «ένα τσουνάμι δεν πρόκειται να υπερβεί τα 2-3 μέτρα, οπότε εάν οι κάτοικοι μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο θα είναι ασφαλείς».

Το τελευταίο σκέλος της αποστολής του Ωκεανογραφικού, υπογραμμίζει ο κ. Σακελλαρίου αφορά στην διενέργεια βαθέων τομών, προκειμένου να επανεκτιμηθεί «η γεωμετρία των ρηγμάτων και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε - ει δυνατόν - να συσχετίσουμε κάποια ρήγματα με τους σεισμούς που γίνονται».

Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Σαντορίνη και η ευρύτερη περίοχη στην οποία εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα είναι, σύμφωνα με τον επιστήμονα «η περιοχή που ξέρουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στο Αιγαίο».

ΠΗΓΗ: CNN



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110