Νέοι φορητοί σεισμογράφοι στον βυθό της Καλντέρας - Η χαρτογράφηση θα δώσει «απαντήσεις»
Mεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης νέων σεισμογράφων αλλά και των όσων ήδη έχουν καταγράψει στοιχεία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα (10/02) στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.
![Νέοι φορητοί σεισμογράφοι στον βυθό της Καλντέρας - Η χαρτογράφηση θα δώσει «απαντήσεις»](https://www.fosonline.gr/media/news/2025/02/08/333801/main/santorini-island.jpg)
Mεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης νέων σεισμογράφων αλλά και των όσων ήδη έχουν καταγράψει στοιχεία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα (10/02) στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μπορέσουν να «χαρτογραφηθούν» όσο το δυνατόν καλύτερα τα επικίνδυνα σημεία, λόγω των αλλεπάλληλων δονήσεων στο νησί.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Mega, ομάδα επιστημόνων πρόκειται να τοποθετήσει δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, από τους οποίους θα πάρουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου. Έτσι, συνολικά θα είναι τέσσερις οι σεισμογράφοι στην περιοχή της Καλντέρας.
Αυτό που έλειπε από τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ
Στη συνέχεια, θα τοποθετηθούν άλλοι οκτώ φορητοί σεισμογράφοι στη νήσο Άνυδρο -εκεί όπου μαίνεται η σεισμική δραστηριότητα- όπου συνδυαστικά με μια υποθαλάσσια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024 θα μπορέσουν να απαντήσουν για το τι συμβαίνει στο νησί.
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα
Την ίδια ώρα, απανωτές σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, καθώς δύο νέοι σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μία ώρα το απόγευμα του Σαββάτου (8/02).
Συγκεκριμένα λίγο πριν της 18:30 το απόγευμα σημειώθηκε δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 18 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ στις 19:15 το απόγευμα καταγράφηκε νέος σεισμός 4,4 βαθμών 26 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ανακοίνωσε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο, ενώ η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.
Τα δύο σενάρια
Στο μεταξύ, η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, περιγράφει την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης κι Αμοργού ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους.
Όσον αφορά τα ενδεχόμενα περαιτέρω εξέλιξης του φαινομένου, στην ανάλυση αναφέρεται ότι «αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Η φαινομενική κορύφωση της δραστηριότητας στις 3 Φεβρουαρίου και η σταδιακή της μείωση έως τις 6 Φεβρουαρίου, συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία».
Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση που λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
ΠΗΓΗ: CNN