«Τύμπανα πολέμου» στον Λίβανο: Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον βορρά – Διάγγελμα Νασράλα

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου μεταφέρονται στρατεύματα που επιχειρούσαν στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μετά το διπλό κύμα εκρήξεων.

«Τύμπανα πολέμου» στον Λίβανο: Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον βορρά – Διάγγελμα Νασράλα

Σε νέο στάδιο εισέρχεται ο πόλεμος» δήλωσε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με το κέντρο βάρους να μετακινείται στη βόρεια συνοριακή περιοχή, όπου μεταφέρονται ήδη περισσότερα στρατεύματα και πόροι.

Λίγες ώρες μετά το δεύτερο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας, που αφήνουν πίσω τους συνολικά τουλάχιστον 32 νεκρούς και 3.500 τραυματίες στον Λίβανο, ο Γκάλαντ μετέβη σε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας όπου επεσήμανε πως «ξεκινάμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς».

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμα ενεργοποιήσει» διαμήνυσε ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού, σημειώνοντας ότι «σχεδιάζουμε κάθε στάδιο του υψηλού τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσει η Χεζμπολάχ».

«Το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και ανησυχίας για κλιμάκωση στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ. «Το έχω ξαναπεί, θα επιστρέψουμε τους πολίτες του Βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

Οι εν λόγω δηλώσεις εκλήφθηκαν ως ένδειξη ότι το Ισραήλ στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη Χεζμπολάχ και τη σύγκρουση γύρω από τα σύνορα με τον Λίβανο και ήδη, όπως μετέδωσαν ισραηλινά, το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός (IDF) μετέφερε μια μεραρχία στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για την 98η μεραρχία -απαριθμεί περίπου 10.000 έως 20.000 στρατιώτες- που μέχρι πρότινος πολεμούσε στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το BBC, στον βορρά υπήρχε μέχρι τώρα μία μεραρχία, η 36η, με την κίνηση αυτή του Ισραήλ να δείχνει σημαντική αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή. Σχετικά βίντεο, μάλιστα, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, δείχνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης στον βορρά.