Ν. Κανάκης: «Η επείγουσα κατάσταση στην Τουρκία θα κρατήσει αρκετούς μήνες»
Η φυματίωση ενδέχεται να αναβιώσει, αλλά και ο κορονοϊός να σημειώσει νέα έξαρση.
Τώρα που τελειώνουν οι διασώσεις αρχίζουν τα προβλήματα της επιβίωσης, στην Τουρκία. Σε μία τόσο μεγάλης κλίμακας καταστροφή, με τόσες χιλιάδες πτώματα κάτω από τα χαλάσματα, περισσότερα από 30.000, ελλοχεύει ο κίνδυνος της χολέρας, επειδή θα υπάρχει πρόβλημα με το τρεχούμενο νερό, ή και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Συγχρόνως, ελλοχεύει ο κίνδυνος αναπνευστικών επιδημιών, με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ύπαιθρο αυτή τη στιγμή, χωρίς τη στοιχειώδη στέγαση.
Τα παραπάνω δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» το μέλος του Δ.Σ των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο οποίος τονίζει ότι η φυματίωση ενδέχεται να αναβιώσει, αλλά και ο κορονοϊός να σημειώσει νέα έξαρση, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα μείνουν απροστάτευτοι, σε συγχρωτισμό, όπου η επαναμόλυνση θα είναι σχεδόν βέβαιη. «Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό των χιλιάδων σοβαρών τραυματισμών, οι οποίοι θα προκαλέσουν πολλές αναπηρίες. Τα περισσότερα νοσοκομεία στην Τουρκία έχουν γεμίσει και υπάρχει ένα τεράστιο θέμα πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς έχουν γκρεμιστεί ιατρεία, νοσοκομεία και γενικότερα δομές υγείας. Και το κυριότερο, έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άνθρωποι από το υγειονομικό προσωπικό, όπως και άνθρωποι που δούλευαν σε άλλους κρίσιμους τομείς για τις υποδομές.
Ένα τρίτο πρόβλημα είναι σε σχέση με τη διακίνηση τρεχούμενου νερού, την ύπαρξη τουαλέτας που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή, και το φαγητό. Διότι η περιοχή που έχει καταστραφεί είναι εκτεταμένη, οι συνθήκες είναι δύσκολες με χειμώνα, κρύο, κακό καιρό, οι αποστάσεις μακρινές, οι δρόμοι έχουν καταστραφεί. Άρα, όλα αυτά μαζί δημιουργούν μία κατάσταση, η οποία είναι και επείγουσα, αλλά και πάρα πολύ πιεστική, και εκτιμώ ότι θα κρατήσει αρκετούς μήνες».
Για τα χρόνια νοσήματα, ο κ. Κανάκης αναφέρει ότι θα επιδεινωθούν, καθώς οι άνθρωποι θα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, ή τη θεραπεία όπως πχ οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση. «Και αυτού του είδους τα προβλήματα θα λυθούν μόνο αν φτιαχτεί ξανά έστω και ένα υποτυπώδες σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αλλά αυτό σημαίνει προσωπικό που πρέπει να μεταφερθεί από άλλες περιοχές, και στοιχειώδεις υποδομές όπως σκηνές ή κοντέινερς».
Άνθρωποι θα ζουν δύο και τρία χρόνια σε κοντέινερ
Όσον αφορά τη Συρία, η οποία ήδη από τον Σεπτέμβριο πλήττεται από επιδημία ιλαράς και χολέρας, ο κ. Κανάκης αναφέρει ότι «όταν μιλάμε για τα προβλήματα στην Τουρκία θα πρέπει να τα πολλαπλασιάζουμε επί δύο ή επί τρία, για τη Συρία. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι όποιες υποδομές έχουν καταστραφεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, λόγω των χρόνιων εμφυλίων συρράξεων. Επίσης, το προσωπικό που θα ήταν απαραίτητο δεν υπάρχει. Άρα, πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει, αλλά και όσοι έμειναν είναι τραυματίες ή έχουν σκοτωθεί. Οι συνθήκες ασφάλειας και πρόσβασης στην περιοχή είναι πάρα πολύ προβληματικές και δυσκολεύουν την παροχή της όποιας ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η εμπειρία λέει ότι η αποκατάσταση στην Τουρκία θα διαρκέσει χρόνια, σημειώνει ο κ. Κανάκης για να τονίσει στη συνέχεια ότι άνθρωποι θα ζουν, στην καλύτερη περίπτωση δύο και τρία χρόνια σε κοντέινερ. «Εμείς θα βρεθούμε από αύριο κοντά τους, προσπαθώντας να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν ήδη κλιμάκια Τούρκων και Γάλλων συναδέλφων για το στήσιμο στοιχειώδους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».