Euro: Η «αλέγρα» Ισπανία και η «βαρετή» Γαλλία

Στα ημιτελικά του Euro προκρίθηκαν η Ισπανία και η Γαλλία, δύο ομάδες με εκ διαμέτρου αντίθετες ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, που απέκλεισαν και αντιπάλους αντίστοιχης νοοτροπίας.

Euro: Η «αλέγρα» Ισπανία και η «βαρετή» Γαλλία

Οι δύο από τις τέσσερις θέσεις των ημιτελικών του Euro «κλείδωσαν» και οι δύο ομάδες που προκρίθηκαν την Παρασκευή (5/7) προσεγγίζουν τελείως διαφορετικά το ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας…

Όπως το περιμέναμε κύλησε το παιχνίδι στη Στουτγάρδη ανάμεσα σε Ισπανία και Γερμανία, με τους «φούριας ρόχας» να βγαίνουν τελικά νικητές, αποκλείοντας τα «πάντσερ» για ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση. Οι δύο ομάδες προσέφεραν θέαμα και συγκινήσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν ποδόσφαιρο.

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν έχοντας ψηλά στο γήπεδο τον Καρβαχάλ ενώ φάνηκε πως ο Νίκο Γουίλιαμς είχε εντολή να έρθει πιο κεντρικά σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Μια προσέγγιση που έδωσε το γκολ στην Ισπανία. Εντούτοις, ο Ντε Λα Φουέντε μάλλον βιάστηκε να βγάλει από το παιχνίδι τον Γιαμάλ και τον Γουίλιαμς δίνοντας την ευκαιρία στους Γερμανούς να πάρουν τα ηνία του ματς.

Η ομάδα του Νάγκελσμαν χρειάστηκε να καταφύγει γρήγορα σε νέο πλάνο αφού οι αρχικές εμπνεύσεις του 36χρονου προπονητή δεν «βγήκαν».

Παρόλα αυτά, μόλις οι Ισπανοί οπισθοχώρησαν, τα «πάντσερ» κυριάρχησαν πλήρως, γέμισαν την περιοχή με τους Μίλερκαι Φίλκρουγκ και βρήκαν την ισοφάριση. Γενικότερα η Γερμανία βρήκε καλές τελικές μέσα στην «κόκκινη» περιοχή.

Εν τέλει όμως οι «ρόχας» ήταν εκείνοι που βρήκαν το γκολ και πήραν την πολυπόθητη πρόκριση έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Ντάνι Όλμο που σκόραρε, είχε ασίστ και γενικότερα ταλαιπώρησε τους Γερμανούς.

Με την εικόνα της διοργάνωσης μέχρι στιγμής, οι Ισπανοί δείχνουν να έχουν σημαντικές πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου και μάλιστα όντας η μοναδική ομάδα του τουρνουά που έχει ξεκάθαρη ταυτότητα με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, που αποζητά τη δημιουργία, δίνει ελευθερίες στην επίθεση και ψάχνει το κάτι διαφορετικό

Ποδόσφαιρο αντίδρασης…

Από το συναρπαστικό παιχνίδι των 19.00, το φιλοθεάμων κοινό του Euro… προσγειώθηκε απότομα με τον αγώνα της Γαλλίας κόντρα στην Πορτογαλία. Οι δύο προπονητές, ο Ντεσάμπ και ο Μαρτίνεθ είναι ξεκάθαρα θιασώτες του ελέγχου. Δεν παίρνουν ρίσκα, πάνε στα σίγουρα και επιδιώκουν ένα κλειστό παιχνίδι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι «τρικολόρ» να έχουν περάσει στα ημιτελικά χωρίς ακόμη να έχουν βρει γκολ στο ανοιχτό παιχνίδι. Έχουν σκοράρει μόνο με αυτογκόλ και πέναλτι. Όχι πως οι Ίβηρες… πάνε πίσω αφού φεύγουν από τη Γερμανία μην έχοντας καταφέρει να βάλουν γκολ σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια (και με δύο παρατάσεις).

Η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο πάντως προσπάθησε περισσότερο από εκείνη του Εμπαπέ να βρει ένα γκολ και ίσως άξιζε περισσότερο την πρόκριση. Σαφώς και έλειψε ο Ντιόγκο Ζότα, ένας παίκτης που έχει την ικανότητα να κάνει τη μισή φάση γκολ και είναι ερώτημα το γιατί δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό.

Από την άλλη μεριά, η πορεία του Ρονάλντο στα Euro έφτασε στο τέλος της με τον επιθετικό της Αλ Νασρ να μην σκοράρει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση, παρότι συγκέντρωσε συνολικά 3.72 xG στα γήπεδα της Γερμανίας.

Όσο για τη Γαλλία, μπορεί το παιχνίδι της να προκαλεί ανία στους ουδέτερους φιλάθλους, όμως για τον Ντιντιέ Ντεσάμπ δείχνει να φέρνει αποτελέσματα και μάλιστα έχει βρει ήδη μιμητές στο Euro αφού τόσο το Βέλγιοπροσπάθησε να αποκλείσει τους «τρικολόρ» με το ίδιο τους το όπλο όσο και η Αγγλία με τον Σάουθγκεϊτ να παίζει όλο και περισσότερο… στα σίγουρα.