Κροατία – Αλβανία 2-2: Ισόπαλο το βαλκανικό ντέρμπι (highlights)

Κροατία και Αλβανία αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2 σε ένα εξαιρετικό σε εξέλιξη ματς στο Αμβούργο, για τη 2η αγωνιστική του 2ου γκρουπ του Euro 2024.

Κροατία – Αλβανία 2-2: Ισόπαλο το βαλκανικό ντέρμπι (highlights)

Μάταια ήλπιζαν Κροατία και Αλβανία να πανηγυρίσουν το παρθενικό τους τρίποντο στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας. Τα δύο συγκροτήματα αναδείχτηκαν ισόπαλα 2-2 σε ένα εντυπωσιακό σε εξέλιξη ματς στο Αμβούργο και εξασφάλισαν τον πρώτο τους πόντο στο δεύτερο γκρουπ του θεσμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Κροατία είχε ηττηθεί με το βαρύ 3-0 από την Ισπανία, ενώ η Αλβανία με τη σειρά της είχε χάσει με 2-1 από την Ιταλία. Πλέον, απομένει μία ακόμα αγωνιστική στον όμιλο, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα (24/6), που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά και τις ομάδες που θα περάσουν στην επόμενη φάση του θεσμού.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Αλβανία ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, παρότι η Κροατία ήταν το φαβορί για το τρίποντο. Με διπλή ζώνη άμυνας η ομάδα του (προπονητή) Σιλβίνιο δεν άφηνε περιθώρια στην «χρβάτσκα» για να την απειλήσει, ώσπου στο 11’ έφτασε και στο πολυπόθητο γκολ «παγώνοντας» την αντίπαλό της. Από τη σέντρα του Χισάι, ο Λάτσι εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της κροατικής άμυνας και πήρε την κεφαλιά αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Η Κροατία προσπαθούσε να βρει διαδρόμους για να φανεί απειλητική, αλλά χρειάστηκε να συμπληρωθεί το 20ό λεπτό για να πραγματοποιήσει την πρώτη της τελική στον αγώνα, με το σουτ του Μπρόζοβιτς από το οποίο η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 27’ μάλιστα, οι Κροάτες είχαν και την πρώτη τους καλή στιγμή στο παιχνίδι, όταν από σέντρα του Μάγερ από τα δεξιά και κεφαλιά του Πέτκοβιτς η μπάλα πέρασε άουτ.

Η Αλβανία από την άλλη, δεν έμεινε στο υπέρ της σκορ, αλλά συνέχισε να απειλεί τη «χρβάτσκα» με την ελπίδα να φτάσει στην επίτευξη κι ενός δεύτερου τέρματος και στο 31’ «φλέρταρε» με το 0-2, όταν από λάθος του Μόντριτς και αντεπίθεση των τυπικά φιλοξενούμενων ο Ασλάνι δεν κατάφερε σε θέση τετ α τετ να νικήσει τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος αποσόβησε τον κίνδυνο με εξαιρετική επέμβαση.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο ομοσπονδιακός προπονητής της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς, πέρασε στο παιχνίδι τους Σούτσιτς και Πάσαλιτς, με την ελπίδα η «χρβάτσκα» να δείξει ένα διαφορετικό αγωνιστικό «πρόσωπο» και να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Στο 50’ ο τερματοφύλακας της Αλβανίας, Στρακούσα, χρειάστηκε να επέμβει για πρώτη φορά στο παιχνίδι και απέκρουσε τη μπάλα σε σουτ του Σούσιτς, με τους Κροάτες να εντείνουν την πίεσή τους στα αντίπαλα καρέ.

Έτσι, φτάσαμε στο 74’, τότε που η υπεροχή της «χρβάτσκα» απέφερε τελικά «καρπούς», με τον Κράμαριτς να ισοφαρίζει σε 1-1 και μάλιστα ανήμερα των 33ων γενεθλίων του. Η ομάδα του Ντάλιτς βέβαια, δεν έμεινε εκεί. Το γκολ έδωσε «πνοή» στους παίκτες του και μόλις δύο λεπτά αργότερα (76’) ήρθε και το 2-1 της ανατροπής με το αυτογκόλ του Τζασούλα (που είχε μπει ως αλλαγή στο 73’) έπειτα από σουτ του Σούτσιτς.

Όπως αποδείχτηκε, τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι είχε τελικά η Αλβανία και στο 95’ πέτυχε το 2-2 με τον Τζασούλα, ο οποίος εξιλεώθηκε έτσι και για το αυτογκόλ που πέτυχε νωρίτερα.

Διαιτητής: Φρανσουά Λετεξιέ (Γαλλία)

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Σούταλο, Πέρισιτς (84’ Σόσα), Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Κόβασιτς (69’ Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (46’ Πάσαλιτς), Μάγερ (46’ Σούτσιτς), Κράμαριτς (84’ Μπατούρινα), Πέτκοβιτς

ΑΛΒΑΝΙΑ: Στρακόσα, Χισάι, Τζιμσιτί, Αγέτι, Μιτάι, Ραμαντάνι (85’ Χότζα), Ασλάνι, Λάτσι (73’ Τζασούλα), Ασάνι (64’ Σεφέρι), Μανάι (85’ Ντάκου), Μπαϊράμι