Φαν Ντάικ: «Ανυπομονώ για το Euro – Να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται»

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ ανυπομονεί να ζήσει την εμπειρία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά, καθώς θα ηγηθεί της Ολλανδίας στο Euro 2024.

Φαν Ντάικ: «Ανυπομονώ για το Euro – Να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται»

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχασε το Euro 2020 πριν από τρία χρόνια λόγω τραυματισμού, αλλά θα είναι ο αρχηγός της χώρας του στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι, με τους Οράνιε να αντιμετωπίζουν την Πολωνία, τη Γαλλία και την Αυστρία στον Δ' όμιλο.

«Εργαζόμαστε συνεχώς μαζί για να είναι όλα έτοιμα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, κάθε μέρα με συναντήσεις, στην προπόνηση, από άποψη τακτικής, για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα», δήλωσε ο Φαν Ντάικ στην UEFA για την προετοιμασία πριν από το τουρνουά στο ολλανδικό στρατόπεδο.

«Παίζεις για τους Οράνιε, η μεγαλύτερη τιμή που μπορείς να έχεις ως παίκτης. Θα παίξεις σε ένα μεγάλο τουρνουά και θα εκπροσωπήσεις τη χώρα σου. Πρέπει να το απολαμβάνεις, πάνω απ' όλα, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, που σίγουρα θα υπάρξουν».

Ο Φαν Ντάικ - ο οποίος σκόραρε και στα δύο φιλικά προετοιμασίας της Ολλανδίας, εναντίον του Καναδά και της Ισλανδίας αντίστοιχα - εξήγησε επίσης πώς εκτελεί τα ηγετικά του καθήκοντα εντός της ομάδας.

«Ως αρχηγός, είμαι επίσης η προέκταση του προπονητή», πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι αυτός είναι ο ρόλος μου, και είμαι χαρούμενος γι' αυτό και μου ταιριάζει. Ως αρχηγός, ξέρεις ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου, αλλά το έχω συνηθίσει αυτό και είναι κάτι που απολαμβάνω.

Παρατηρώ πολύ. Φυσικά κοιτάζω πώς συμπεριφέρεται ο καθένας και αν κάποιος βρίσκεται σε δύσκολη φάση ή έχει χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, προσπαθείς να ενεργήσεις και σε αυτό. Τελικά, το θέμα είναι να συμμετέχουν όλοι ως ομάδα, και η επιτυχία που πετυχαίνουμε είναι συλλογική, χωρίς κανείς να μένει πίσω ή να αισθάνεται αποκλεισμένος.

Ό,τι επιτυγχάνουμε θετικά, το κάνουμε μαζί - οι 11 παίκτες στο γήπεδο, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά και το προσωπικό. Όλοι συμμετέχουν, από τους υπεύθυνους εξοπλισμού μέχρι τους σεφ και τους παίκτες στον πάγκο».

Η ολλανδική ομάδα - στην οποία συμμετέχουν επίσης άλλοι δύο παίκτες της Λίβερπουλ, ο Κόντι Χάκπο και ο Ράιαν Γκράβενμπερχ - προετοιμάζεται τώρα για την πρεμιέρα του Euro απέναντι στην Πολωνία την Κυριακή.

«Δύσκολη ομάδα, καλοί παίκτες», δήλωσε ο Φαν Ντάικ για τον πρώτο αντίπαλο της Ολλανδίας.

«Ξέρω σίγουρα ότι θα υπάρχουν πολλοί Πολωνοί οπαδοί εκεί για να μας δυσκολέψουν τα πράγματα. Χρειαζόμαστε πραγματικά τους Ολλανδούς φιλάθλους για αυτό το παιχνίδι, αλλά το πρώτο παιχνίδι του ομίλου στο Euro είναι πάντα δύσκολο.

Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι έτοιμοι. Αν κερδίσεις το πρώτο παιχνίδι είναι ένα μεγάλο βήμα για τον επόμενο γύρο, αλλά, φυσικά, έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικό αγώνα».

Και όταν συνόψισε τους στόχους του για το καλοκαίρι, ο κεντρικός αμυντικός δήλωσε: «Να κερδίζουμε αγώνες και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται - αυτό είναι πραγματικά πολύ στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή.

Να κερδίζουμε αγώνες, να αγωνιζόμαστε ως ομάδα, ως ομάδα, ως χώρα, μαζί, να χτίζουμε ο ένας με τον άλλον. Και πραγματικά ανυπομονώ γι' αυτό, σίγουρα».