Ολυμπιακός: Ο Καμπελά δεν είναι ούτε Βαλμπουενά, ούτε Γουίλιαν, ούτε οποιοσδήποτε άλλος
Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν οι συγκρίσεις «νεοσύλλεκτων» με πρώην ποδοσφαιριστές, είτε του Ολυμπιακού, είτε οποιασδήποτε άλλης ομάδας.
Συγχωρέστε μας, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τους λόγους που ο Ρεμί Καμπελά μπαίνει σε μία ζυγαριά και οι πιο αισιόδοξοι τον συγκρίνουν με τον Ματιέ Βαλμπουενά και οι πιο απαισιόδοξοι με τον Γουίλιαν.
Ο Καμπελά δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Βαλμπουενά, ούτε με τον Γουίλιαν, ούτε με τον Βιθέντε Ιμπόρα (ναι, μπήκε στη ζυγαριά και με τον Ισπανό χαφ). Το μοναδικό τους κοινό σημείο είναι ότι όλοι τους φόρεσαν (όπως θα την φορέσει και ο Γάλλος) τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ηλικία 35+. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση.
Ο Καμπελά είναι ο... Καμπελά. Τόσο απλά! Το να μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης με τον Βαλμπουενά και τον Γουίλιαν είναι πρωτίστως άστοχο, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα.
Ο Βαλμπουενά που «έπιασε» στο λιμάνι, είχε μία σούπερ πορεία πίσω του με κάμποσες συμμετοχές σε κορυφαίο επίπεδο και 52 στην Εθνική Γαλλίας. Ο Γουίλιαν που δεν «έπιασε» στο λιμάνι, ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα που βρέθηκαν ποτέ στη χώρα μας λόγω του βιογραφικού του με συμμετοχές σε Άρσεναλ, Τσέλσι και 70 παρουσίες στην Εθνική Βραζιλίας.
Ο Καμπελά δεν μπορεί να συγκριθεί με την καριέρα των Βαλμπουενά και Γουίλιαν. Οφείλουμε άπαντες να το παραδεχτούμε. Για παράδειγμα, στην Εθνική Γαλλίας είχε 4 συμμετοχές. Και φυσικά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την προσωπικότητα των Βαλμπουενά και Γουίλιαν με την προσωπικότητα του Καμπελά. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για έναν ποιοτικό μεσοεπιθετικό που λατρεύτηκε στη Λιλ, στην Κράσνονταρ και στη Μονπελιέ. Δεν είναι ο τρεχαλατζής που μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει απόλυτα στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ, ο οποίος θέλει παίκτες - μηχανάκια. Τρεχαλατζήδες βέβαια δεν ήταν ούτε οι Βαλμπουενά και Γουίλιαν.
Στα 35 του είχε μία «γεμάτη» χρονιά με τη Λιλ και σε ένα απαιτητικό πρωταθλημα όπως η Ligue 1. Έπαιξε επίσης βασικός στο Champions League με τη φανέλα των «λιλουά» και το τελευταίο τριήμερο που έγινε γνωστή η συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, παρατηρούμε ότι υπάρχουν αντιδρασεις από τους οπαδούς του γαλλικού συλλόγου. Ήθελαν να τον δουν και του χρόνου με τη φανέλα της Λιλ, αλλά ο Καμπελά επέλεξε να γίνει κάτοικος Πειραιά. Αυτά είναι τα χειροπιαστά στοιχεία.
Το τι ψάρια θα πιάσει ο Καμπελά, αυτό θα το δούμε εν καιρώ. Δεν μπορούμε να προδικάζουμε, όμως, ότι θα πετύχει όπως ο Βαλμπουενά ή δεν θα πετύχει όπως ο Γουίλιαν. Ας τον δούμε πρώτα και μετά θα τον κρίνουμε. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμία μεταγραφή δεν φέρει εγγύηση επιτυχίας ή «σφραγίδα» αποτυχίας! Καμία απολύτως...
Στο χορτάρι θα φανούν όλα. Δεν έχει, όμως, πραγματικά κανένα νόημα να μπαίνουν στη διαδικασία οι μεν (αισιόδοξοι) και οι δε (απαισιόδοξοι) να προεξοφλούν ότι η μεταγραφή του θα είναι επιτυχημένη ή αποτυχημένη, φέρνοντας ως παραδείγματα διάφορους ποδοσφαιριστές από το παρελθόν.
Και στο τέλος της ημέρας να ξέρετε κάτι: Ο πρώτος και μεγαλύτερος κριτής θα είναι ο Μεντιλίμπαρ. Έχει αποδείξει άλλωστε ότι δεν χαμπαριάζει από τίποτα, ούτε από ονόματα, ούτε από προσωπικότητες, ούτε από ηλικίες. Κάνει μονίμως του... κεφαλιού του και μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί. Κι επαναλαμβάνουμε ότι ο Κορσικανός δεν έχει το μεγάλο «όνομα» που κουβαλούσαν οι Βαλμπουενά και Γουίλιαν.
Ο Καμπελά λοιπόν θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει στον νέο του προπονητή ότι μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας που θα κάνει ο νέος Ολυμπιακός. Αν προσαρμοστεί στο πλάνο έχει καλώς. Αν όχι, τότε ο Μεντιλίμπαρ θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει για το μέλλον του Γάλλου. Ας σταματήσουν κάπου εδώ οι ανούσιες συγκρίσεις...