Ρούκουνας: Η ωραιότερη παραλία της Ανάφης που αλλοιώθηκε...
Η παραλία Ρούκουνας στην Ανάφη υπήρξε τόπος δράσης και χαλάρωσης των χίπις της δεκαετίας του ’70 και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν τόσο συνάντησης για τους απανταχού γυμνιστές, ή τους κατασκηνωτές.
Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα, δεν είχε ενωθεί με τη Χώρα και έπρεπε κάποιος να πάει με καΐκι στην παραλία ή να περπατήσει από δύσβατα μονοπάτια.
Η παραλία Ρούκουνας έχει νερά που στην αρχή είναι ρηχά και βαθαίνουν σταδιακά. Είναι διαυγή και πεντακάθαρα και δεν έχει βράχια. Δεν είναι οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ωστόσο έχει ντους και τουαλέτες. Είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά.
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχει απαγορευτεί ο γυμνισμός και το ελεύθερο κάμπινγκ αλλά είναι η αγαπημένη παραλία όσων αναζητούν την ηρεμία. Σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία λειτουργεί κατάστημα με πρωινό, φαγητό και ποτά, η ταβέρνα της παπαδιάς....
Χωρίζεται σε 2 παραλίες, τον Μικρό και τον μεγάλο Ρούκουνα. Εύκολη πρόσβαση με ένα μικρό μονοπάτι, που αλλοιώθηκε με παρέμβαση ιδιώτη που ήθελε να εκεταλλευτεί την παραλία. Δυστυχώς και στο Ρούκουνα το ελεύθερο camping αλλοιώνει το τοπία των παραλιών ενώ τα χρήσιμα αλμυρίκια είναι προνόμιο για τους σχεδόν μόνιμους κατασκηνωτές, που συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει όλη η παραλία, με τα κουζινικά τους και τα σκυλάκια τους...
Το νησί οφείλει την ονομασία του σε ένα περιστατικό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Επιστρέφοντας από την Κολχίδα στην Ιωλκό, οι Αργοναύτες συνάντησαν σφοδρή κακοκαιρία.
Η επίκληση του Ιάσονα προς τον Απόλλωνα να τους συντρέξει πριν από την καταστροφή αποδείχθηκε σωτήρια: ο θεός έριξε με το τόξο του ένα βέλος μπροστά στους Αργοναύτες και ο γύρω χώρος έλαμψε αμέσως.
Ένα μικρό νησί ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε το όνομα του νησιού), ξεπρόβαλε δηλαδή με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αποτέλεσε καταφύγιο για τους Αργοναύτες, οι οποίοι ίδρυσαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα.
Δίπλα στην παραλία του Ρούκουνα υπάρχει η Μονή της Καλαμιώτισας, που είναι έρημη πια στα 460 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί η θέα κόβει την ανάσα, σου κόβεται όμως και η ανάσα μέχρι να ανεβείς τα σκαλιά. Το τολμήσαμε και δικαιωθήκαμε με το αποτέλεσμα, αφού είναι το ωραιότερο μπαλκόνι του Αιγαίου.
Το μονοπάτι που οδηγεί στην Άνω Παναγία της Ανάφης έχει την αφετηρία του στους πρόποδες του Καλάμου, στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ερείπια του ιερού του Αιγλήτη (Αναφαίου) Απόλλωνα και η μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Κάτω Παναγία).
Φωτό από το www.tripadvisor.gr