Σαν σήμερα: Η κατάληψη της Λευκάδας

Στις 16 Απριλίου 1810 το νησί της Λευκάδας έπεσε σε βρετανικά χέρια, με την αγαστή βοήθεια των Ελλήνων.

Σαν σήμερα: Η κατάληψη της Λευκάδας

Η κατάληψη του νησιού ολοκληρώθηκε ύστερα από πολιορκία αρκετών ημερών, η οποία ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου από ένα στράτευμα περίπου 3.000 Βρετανών (μαζί με Κορσικανούς, Σικελιανούς και Καλαβρέζους) και 500 Ελλήνων, που τέθηκαν αντιμέτωποι με τις γαλλικές δυνάμεις.

Ανάμεσά τους ήταν και ορισμένα σπουδαία ονόματα της Ελληνικής Επανάστασης, προεξάρχοντος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (λοχαγός, τότε, του Πρώτου Συντάγματος Ελαφρού Ελληνικού Πεζικού του Δούκα της Υόρκης), ενώ στη μάχη πήραν μέρος και οι Κωνσταντής Πετιμεζάς, Χαράλαμπος Βιλαέτης.

Πολύ σύντομα η μάχη επικεντρώθηκε στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, στο οποίο αποσύρθηκαν οι Γάλλοι προκειμένου να το υπερασπιστούν. Μαζί τους ήταν και αρκετές εκατοντάδες ντόπιοι και όχι μόνο Έλληνες, οι οποίοι μοιραία τέθηκαν αντιμέτωποι με τους συμπατριώτες τους που συμμετείχαν στη βρετανική πολιορκία.

Στο πρώτο γαλλικό οχύρωμα, το οποίο υπερασπίζονταν κυρίως Σουλιώτες πολεμιστές, ο Κολοκοτρώνης τούς ζήτησε να εγκαταλείψουν τους Γάλλους, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει την αιματοχυσία Ελλήνων. Αυτοί όμως αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα το οχύρωμα να καταληφθεί από τους πολιορκητές ύστερα από σύντομη και σφοδρή μάχη σώμα με σώμα. Μετά την κατάληψη και της δεύτερης οχυρωματικής γραμμής από τους Βρετανούς και τους Έλληνες, οι Γάλλοι αναδιπλώθηκαν στα οχυρά της Γύρας, έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Η γαλλική πλευρά, ωστόσο, δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες που μετείχαν στην υπεράσπιση του κάστρου, έτσι με διαταγή του στρατηγού Καμύ τούς άφησαν εκτός του κυρίως κτιρίου. Ως αποτέλεσμα, οι περίπου 800 Έλληνες αυτομόλησαν και ενώθηκαν με τις πολιορκητικές δυνάμεις. Η άλωση του κάστρου ήταν πλέον θέμα χρόνου και έτσι έγινε, με τους Βρετανούς και τους Έλληνες να βομβαρδίζουν ανελέητα μέχρι οι Γάλλοι τελικά να παραδοθούν.

Με μια ματιά…

1346: Ο Στέφανος Ούρος Ντούσαν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

1705: Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.

1799: Ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας νικά τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ.

1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ που απαγχονίστηκε με διαταγή του σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1889: Γεννιέται ο Άγγλος ηθοποιός, που άφησε εποχή ως Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε -και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε τον ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.

1894: Η Άρντγουικ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Σίτι.

1895: Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.

1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

1919: Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.

1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».

1945: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα Υψώματα Ζέελοβ.

1964: Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.

1964: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ, με ομώνυμο τίτλο.

1972: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο «Κένεντι» της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Apollo 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη.

2001: Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.

2007: Πραγματοποιείται η σφαγή στο Βιρτζίνια Τεκ, η χειρότερη στην Ιστορία των ΗΠΑ. Ο φοιτητής Σέουνγκ Χούι Τσο σκοτώνει 32 άτομα και τραυματίζει 23 πριν αυτοκτονήσει.

2012: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από πολύωρη απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110