Η «σφαγή του Τλατελόλκο»
Στις 2 Οκτωβρίου 1968 λαμβάνει χώρα η «σφαγή του Τλατελόλκο» στο Μεξικό, με τον στρατό της χώρας να πυροβολεί αδιακρίτως άτομα που διαδήλωναν κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στις 2 Οκτωβρίου 1968 λαμβάνει χώρα η «σφαγή του Τλατελόλκο» στο Μεξικό, με τον στρατό της χώρας να πυροβολεί αδιακρίτως άτομα που διαδήλωναν κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, Μεξικάνοι φοιτητές και μαθητές διοργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία των Τριών Πολιτισμών στη συνοικία Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού. Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι ως αντίδραση για την κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων από τον στρατό και ιδίως του Πολυτεχνείου της πρωτεύουσας του Μεξικού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονταν ακόμη δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και η αντικατάσταση της ηγεσίας της αστυνομίας, με κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωμένων, που ξεπερνούσαν τις 10.000, να είναι το: «Δεν θέλουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλουμε Επανάσταση».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η κυβέρνηση του Γκουστάβο Ντίας, μέλους του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος που κυβερνούσε συνεχώς τη χώρα από το 1929, θορυβήθηκε από το μέγεθος των αντιδράσεων, καθώς στις 12 Οκτωβρίου ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έτσι, ο στρατός, έχοντας περικυκλώσει την πλατεία με άρματα μάχης για να εμποδίσει την πορεία των συγκεντρωμένων, επενέβη ανοίγοντας πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να πνίξει τη διαδήλωση στο αίμα.
Ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μαρσελίνο Γκαρσία, υποστήριξε ότι από τα γύρω κτίρια κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα αυτές να ανταποδώσουν τα πυρά, ευρισκόμενες σε άμυνα. Αυτόπτες μάρτυρες όμως τον διέψευσαν, τονίζοντας ότι ο στρατός άρχισε να πυροβολεί πρώτος. Η επίσημη εκδοχή για το αιματηρό συμβάν έκανε λόγο για 25 νεκρούς, αλλά ο αριθμός τους κυμάνθηκε σε 300 έως 400 και οι τραυματίες έφτασαν τους 1.000, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.300.
Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού έπεσαν στο κενό, με τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ, Έιβερι Μπράντεϊτζ, να υποστηρίζει ότι το πολύνεκρο γεγονός δεν είχε να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ήταν καθαρά εσωτερικό γεγονός του Μεξικού.
Δεκαετίες μετά, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2003, αποκαλύφθηκε ο βρόμικος ρόλος της CIA στη «σφαγή του Τλατελόλκο». Η αμερικάνικη μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε στενά και σε καθημερινή βάση τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Μεξικό, όπως έπραττε άλλωστε και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε μία χρονιά μεγάλων νεανικών κινητοποιήσεων παγκοσμίως, ενώ όπως αποκαλύφθηκε προμήθευσε με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις καταστολής και τις εκπαίδευσε στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Με μια ματιά…
1535: Ο Ζακ Καρτιέ ανακαλύπτει την περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Μόντρεαλ.
1540: Οι Ενετοί παραχωρούν την Αστυπάλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1814: Τα στρατεύματα των Ισπανών βασιλοφρόνων νικούν τις επαναστατικές χιλιανές δυνάμεις του Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς στη μάχη της Ρανκάγουα.
1942: Παρουσιάζεται η πρώτη αυτόματη αλυσιδωτή αντίδραση στο Σικάγο.
1944: Ολοκαύτωμα: τα στρατεύματα των ναζί τελειώνουν την εξέγερση της Βαρσοβίας.
1947: Η FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) καθιερώνει αγώνες γκραν πρι στην κατηγορία της Φόρμουλα 1.
1955: Τίθεται εκτός λειτουργίας ο υπερυπολογιστής ENIAC.
1956: Παρουσιάζεται το πρώτο ατομικό ρολόι, το Atomicron, στο Overseas Press Club στη Νέα Υόρκη.
1958: Η Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία (εθνική εορτή).
1984: Σοβιετικοί αστροναύτες επιστρέφουν από ταξίδι-ρεκόρ 237 ημερών σε τροχιά.
1986: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ινδού πρωθυπουργού Ρατσίβ Γκάντι.
1988: Τελειώνουν στη Σεούλ οι 24οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
1997: Υπογραφή στο Άμστερνταμ, από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, της ομώνυμης συνθήκης, που αποτελεί αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
2002: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει το πράσινο φως στον Μπους για επίθεση κατά του Ιράκ.
2003: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα Τζον Μάξγουελ Κούτσι.