Η δολοφονία του Τρότσκι από οπαδό του Στάλιν
Στις 21 Αυγούστου 1940 φεύγει από τη ζωή ο Λέων Τρότσκι, μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.
Γεννημένος ως Λιέφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν στη σημερινή Ουκρανία και συγκεκριμένα στο χωριό Γιανόφκα (νυν Μπερεσλάφκα) της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στις 26 Οκτωβρίου 1869, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Πολέμου με την επικράτηση του σοσιαλισμού στη νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ένωση μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ θεωρούταν ο διάδοχος του Λένιν και ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού.
Με την επικράτηση, όμως, του Ιωσήφ Στάλιν εκδιώχθηκε ως προδότης, τον Ιανουάριο του 1929 κρίθηκε ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση και εξορίστηκε, όπως και πολλοί άλλοι επαναστάτες ακόμα. Θα περιπλανηθεί σε διάφορες χώρες, ιδρύοντας παράλληλα την 4η Κομμουνιστική Διεθνή, που αποτέλεσε την αντιπολίτευση από… τα έξω στο καθεστώς του σταλινισμού στην ΕΣΣΔ. Μεταξύ των χωρών που του δόθηκε προσωρινό άσυλο ήταν η Τουρκία, η Γαλλία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ενώ στις 9 Ιανουαρίου 1937 μαζί με τη σύζυγό του, Ναταλία Σέντοβα, θα φτάσουν στο Μεξικό.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Εκεί θα φιλοξενηθούν στο «Μπλε Σπίτι» από τη Φρίντα Κάλο και τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα. Πέντε εβδομάδες μετά την άφιξή του στο Μεξικό θα μάθει για τον θάνατο του γιου του, Λέοντα Σέντοφ, σε κλινική στο Παρίσι, μετά από επιπλοκές σε εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Σχεδόν ταυτόχρονα βρέθηκαν νεκροί και δύο παλαιοί γραμματείς του, ο Ρούντολφ Κλέμεντ στο Παρίσι και ο Έρβιν Βολφ στη Βαρκελώνη.
Οι εξελίξεις αυτές τον έκαναν να πιστεύει ότι δεν αποτελούσαν συμπτώσεις, αλλά ήταν κομμάτια για το σχέδιο της εξόντωσής του από τον Στάλιν. Για τον λόγο αυτόν, τον Μάρτιο του 1939 θα αγοράσει στο προάστιο Κογιοάκαν ένα σπίτι, το οποίο αμέσως μετέτρεψε σε απόρθητο φρούριο. Στις 24 Μαΐου του ίδιου έτους μια πάνοπλη ομάδα υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Σιγκουέιρος, μέλους του μεξικάνικου ΚΚ, κατάφερε να εξουδετερώσει τους αστυνομικούς, να εισβάλει στο σπίτι και να γαζώσει με πολυβόλα τα παράθυρα των δωματίων.
Τον ίδιο χρόνο η Σίλβια Αγγέλοφ, οπαδός του Τρότσκι και αδελφή της τέως γραμματέως του, θα γνωρίσει κατά το ταξίδι της από το Μεξικό στη Γαλλία έναν Καναδό επιχειρηματία ονόματι Φρανκ Τζάκσον, ο οποίος έναν χρόνο μετά θα γίνει δεκτός στην οικία του Τρότσκι. Επρόκειτο, όμως, για τον βετεράνο του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας και ένθερμο υποστηρικτή του Στάλιν, Ραμόν Μερκαντέρ.
Έτσι, στις 20 Αυγούστου 1940, και με την πρόφαση ότι θέλει να του δείξει ένα άρθρο που έγραφε, θα κληθεί στο γραφείο του Ρώσου επαναστάτη, όπου και θα τον τραυματίσει θανάσιμα με ορειβατική αξίνα που έκρυβε μέσα στο αδιάβροχο που φορούσε. Ο Τρότσκι θα καταλήξει την επομένη, έχοντας πρώτα υποβληθεί σε εγχείρηση στον εγκέφαλο. «Δεν θα επιβιώσω από αυτήν την επίθεση. Ο Στάλιν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το έργο που αποπειράθηκε ανεπιτυχώς και πρωτύτερα» ήταν μερικά από τα τελευταία του λόγια.
Ο ίδιος ο Μερκαντέρ, και με την αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας, θα υποστηρίξει πως έδρασε μόνος του, ενώ χαρακτήρισε τον Τρότσκι ως «ένα σκουλήκι που είχε ξεπουληθεί στους φασίστες». Από την πλευρά της η Σοβιετική Ένωση θα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1772: Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ' της Σουηδίας ολοκληρώνει το πραξικόπημά του υιοθετώντας ένα νέο σύνταγμα, τερματίζοντας μισό αιώνα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης στη Σουηδία και εγκαθιστώντας τον εαυτό του ως πεφωτισμένο δεσπότη.
1995: Αναλαμβάνει ξανά Πρόεδρος στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ο Μιγκέλ Τροβοάντα, μετά την κατάρρευση του πραξικοπήματος που τον είχε ανατρέψει πριν από μία εβδομάδα (δυνάμεις της Νότιας Αφρικής και της Ανγκόλας ανατρέπουν τη χούντα).
2000: Ο αρχηγός του στόλου στη Ρωσία επιβεβαιώνει ότι τα 118 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου «Κουρσκ» είναι νεκρά. Διαβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα του Μπάρεντς.
2002: Αεροσκάφος συντρίβεται στο αεροδρόμιο «Γιόμο Κενυάτα», στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 76 άνθρωποι.
2003: Τους 10.000 θα ξεπεράσουν οι νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζητάει τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για το θέμα αυτό. Στην Πορτογαλία 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
2016: Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
2017: Ολική ηλιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα κατά μήκος των ΗΠΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ