Η συνθήκη ανακωχής της Κορέας

Στις 27 Ιουλίου 1953 υπογράφηκε η συνθήκη ανακωχής που σταμάτησε τις εχθροπραξίες στην Κορέα.

Η συνθήκη ανακωχής της Κορέας

Η συνθήκη υπογράφηκε από τον Αμερικανό αντιστράτηγο Γουίλιαμ Κέλι Χάρισον, ο οποίος αντιπροσώπευε τα Ηνωμένα Έθνη, τον Βορειοκορεάτη στρατηγό Ναμ Ιλ, ο οποίος αντιπροσώπευε τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό, και τον Πενγκ Ντεχουάι από τον Λαϊκό Εθελοντικό Στρατό της Κίνας. Σκοπός της συνθήκης ήταν να εξασφαλιστεί η πλήρης παύση των εχθροπραξιών και όλων των ένοπλων ενεργειών στην Κορέα μέχρι να επιτευχθεί μία ειρηνική λύση.

Η Κορέα είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά τον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1904 η Κορέα βρέθηκε υπό ιαπωνική κυριαρχία. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνδιάσκεψη της Γιάλτας (1945), από το στρατόπεδο των νικητών η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναλάβουν την τύχη της Κορέας. Η χερσόνησος χωρίστηκε και δημιουργήθηκαν δύο κράτη. Από τη μία υπήρξε η Βόρεια Κορέα με ηγέτη τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και από την άλλη η Νότια Κορέα με επικεφαλής τον φιλοαμερικανό Σίνγκμαν Ρι. Έτσι η Βόρεια Κορέα ανήκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, ενώ η Νότια στο δυτικό.

Η σύρραξη ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 1950, όταν ο στρατός της Βόρειας Κορέας πέρασε στην αντίπερα όχθη με στόχο τη συνένωση των δύο τμημάτων σε ενιαίο κράτος και την εκτέλεση του Σίνγκμαν Ρι και των οπαδών του. Πολύ γρήγορα, μόλις σε τρεις μέρες, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα είχαν καταλάβει τη Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος, εκτός της περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πουσάν στα ανατολικά. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στράφηκε προς τον ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε την εισβολή της Βόρειας Κορέας, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των κρατών-μελών. Οι χώρες που έστειλαν δυνάμεις στη Νότια Κορέα ήταν οι Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Ο πόλεμος πέρασε από αρκετές φάσεις μέχρι να υπογραφεί η συνθήκη της ανακωχής τον Ιούλιο του 1953. Ως τότε οι δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί συνολικά γύρω στις 400.000 απώλειες και οι κινεζικές γύρω στις 660.000, χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες σε αμάχους και των δύο κορεατικών κρατών.

Ο 38ος παράλληλος αποτελεί μέχρι και σήμερα τη διαχωριστική γραμμή των δύο κρατών, ενώ συχνές είναι κατά καιρούς οι αψιμαχίες. Παράλληλα και οι διπλωματικές εμπλοκές με τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σημαντικά μέχρι και την τωρινή περίοδο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1302: Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1832: Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα στεφθεί βασιλιάς της Ελλάδας.

1885: O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.

1890: Αυτοπυροβολείται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή δύο ημέρες αργότερα.

1922: Με τον νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις. Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1940: Ο Μπαγκς Μπάνι κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένας άγριος λαγός».

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Ιωσήφ Στάλιν υιοθετεί τη Διαταγή 227, σύμφωνα με την οποία όσοι αλλάζουν θέση ή εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης θα θανατώνονται αμέσως.

1955: Τερματίζεται η κατάληψη της Αυστρίας από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Αυστρία ανακτά επίσημα την εθνική κυριαρχία της, μετά από συνολικά 17 χρόνια κατοχής από ξένα στρατεύματα, αφού των συμμαχικών είχαν προηγηθεί τα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ.

1996: Βόμβα εκρήγνυται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας νεκρός και 110 τραυματίες ο απολογισμός.

1996: Ο Λεωνίδας Κόκκας κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών, στην κατηγορία των 91 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Σηκώνει 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο.

2019: Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23 που διεξήχθη στις ΗΠΑ