H επανάσταση στον χώρο της πληροφορικής
Την Πρωταπριλιά του 1976, ιδρύθηκε η εταιρεία Apple, με σήμα το δαγκωμένο μήλο.
Ο Στίβεν Πολ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, ο Στιβ Τζομπς προτιμούσε να κάνει παρέα με μεγαλύτερούς του. Ένας απ’ αυτούς, εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα τον έφερνε σε επαφή με ένα νέο μαγικό κόσμο.
Το 1972 ο Τζομπς γράφτηκε στο Κολέγιο Ριντ του Όρεγκον, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του ύστερα από έξι μήνες για να δουλέψει για λίγο στην Atari ως σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύντομα τα εγκατέλειψε όλα κι έφυγε για την Ινδία, όπου εντρύφησε στον Βουδισμό, προκειμένου να βρει το νόημα της ζωής.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Το 1974 επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου είχε την ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης του φίλου και συνομηλίκου του Στιβ Βόζνιακ, που εργαζόταν στη Hewlett-Packard (HP). Την Πρωταπριλιά του 1976, οι δυο φίλοι ίδρυσαν την εταιρεία Apple, με σήμα το δαγκωμένο μήλο, και κατάφεραν να κάνουν προσιτή και αποδεκτή τη νέα τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών, με τον Apple I, στην αγορά και τις επιχειρήσεις.
Στη σχέση τους βρίσκει κάποιος την πλήρη εφαρμογή του φυσικού κανόνα ότι τα αντίθετα έλκονται. Τον Βόζνιακ από πολύ μικρό το μόνο που τον ενδιέφερε και του γέμιζε τη ζωή ήταν η ενασχόλησή του με τη δημιουργία ηλεκτρονικών μηχανών και συσκευών παντός είδους. Δεν τον ενδιέφερε καθόλου να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του και αυτά που έφτιαχνε. Τον ικανοποιούσε από μόνη της η πρόκληση για τη δημιουργία και την εξέλιξη και μεγαλύτερη πληρωμή από την επιτυχία τής κάθε προσπάθειάς του δεν μπορούσε να φανταστεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Στίβεν Τζομπς ήταν ο ορισμός του χαρισματικού μάρκετινγκ μάνατζερ. Το τρομερό εμπορικό δαιμόνιο, αλλά και το επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε, σε συνδυασμό με την ιδιοφυΐα του και τις απίστευτες ικανότητες του Βόζνιακ, οδήγησαν την Apple στην κορυφή και τους δύο φίλους στη λίστα των πολυεκατομμυριούχων προτού καν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1755: Γεννήθηκε ο Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν, γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης» («Physiologie du Goût»).
1815: Γεννήθηκε ο Ότο Φον Μπίσμαρκ, Γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια.
1822: Με έγγραφό τους προς το Μινιστέριο (Υπουργείο) της Οικονομίας, οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης (Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα λέγαμε σήμερα) ζητούν ολίγα γρόσια «Επειδή και κατ’ αυτάς έφτασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν’ αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, διά τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας». Είναι η πρώτη αναφορά για το δώρο του Πάσχα.
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία, που θα αφήσει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!
1988: Γεννήθηκε ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Μπρουκ Λόπεζ, o oποίος είναι συμπαίκτης στους Μπακς με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.