Η «γέννηση» του φωτός!
Πριν από 142 χρόνια, την 31η Δεκεμβρίου του 1879, ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.
Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.
Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον Άγγλο φυσικό και χημικό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικρή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο...
Έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο του φωνογράφου, ο Έντισον, εντυπωσιασμένος από το εκτυφλωτικό φως που εξέπεμπε ένα ηλεκτρικό τόξο που είχε δει στη μεγάλη έκθεση της Φιλαδέλφειας του 1876, ξεκίνησε τις προσπάθειές του να παραγάγει ηλεκτρικό φως. Φυσικά δεν ήταν ο πρώτος. Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες προπορεύονταν σε αυτόν τον τομέα, έχοντας εφεύρει το φως βολταϊκού τόξου. Αλλά ο Έντισον είχε βάλει ένα δημόσιο στοίχημα: να ανακαλύψει τον τρόπο για την παραγωγή ασφαλούς, ήπιου και φθηνού ηλεκτρικού φωτός, που θα αντικαθιστούσε τους λαμπτήρες γκαζιού σε εκατομμύρια σπίτια.
Πολλοί τον πίστεψαν. Τον ονόμασαν προφήτη. Οι πρώην εργοδότες του, Μόργκαν και Βάντερμπιλτ, έσπευσαν να επενδύσουν 50.000 δολάρια. Σπανίως κεφαλαιούχοι χρηματοδοτούσαν μια εφεύρεση προτού υλοποιηθεί και η έρευνα για τους λαμπτήρες πυράκτωσης ήταν μία από τις ελάχιστες φορές.
Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα ο Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού. Την Πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο Edison Lamp Company στο Νιου Τζέρσι, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.
1944: Ο 22χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου, Ιάννης Ξενάκης, τραυματίζεται από θραύσμα όλμου στο πρόσωπο κατά τα Δεκεμβριανά. Ο μετέπειτα μεγάλος συνθέτης ανήκε στον λόχο «Λόρδος Βύρων» της ΕΠΟΝ.
1952: Με την υπ’ αριθμόν 14374 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζεται ο Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ) ως επίσημο σωματείο. Το 1971 θα μετονομαστεί σε ΣΑΤ και στις 17 Απριλίου 1981 σε ΠΣΑΤ.
1957: Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, καθώς και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου, ηλικίας 3.000 ετών.
1972: Ο 36χρονος Πορτορικάνος άσος του μπέιζμπολ Ρομπέρτο Κλεμέντε σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο με το οποίο μεταφέρει εφόδια στα θύματα του σεισμού της Νικαράγουας συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.
1999: Σκοτώνεται σε τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Επιδαύρου ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» και του Super Sport, Κώστας Τσόγκας, σε ηλικία 38 ετών.
2010: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης όπου γίνεται η παράδοση - παραλαβή από τον Σωκράτη Κόκκαλη.
2019: Η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αρκετά κρούσματα μίας περίεργης πνευμονίας στην Ουχάν. Στις 11/1 η Κίνα θα ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο και στις 11/2 θα ονομάσει τον κορονοϊό «Covid-19», ο οποίος θα εξελιχθεί σε πανδημία.
2020: H 43χρονη βοηθός προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς, Μπέκι Χάμον, αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας, μετά την αποβολή του Γκρεγκ Πόποβιτς, στην ήττα της ομάδας από τους Λος Αντζελες Λέικερς με 121-107 και γίνεται η πρώτη γυναίκα χεντ κόουτς στην Ιστορία του NBA.