Η δολοφονία του Καποδίστρια
Σαν σήμερα το 1831 δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας. Τον πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου.
Τον συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε.
Προηγουμένως όμως εξετάστηκε επιτόπου από τον γιατρό και προσωπικό φίλο του θανόντος Σπύρο Καρβελά, που συνέταξε τη σχετική έκθεση, η οποία περιέχεται σε ιστορικό ντοκουμέντο. Σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος του κυβερνήτη προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί, ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία. Τελικώς καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες ημέρες αργότερα. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχθηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Έχει υποστηριχθεί ότι καταλυτικό ρόλο στη δολοφονία του διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέμενε, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2014, ακόμη απόρρητος. Στον σχεδιασμό της συνωμοσίας φαίνεται ότι πρωτοστάτησε ο Γάλλος στρατηγός Ζεράρ, διοικητής τότε του τακτικού στρατού που επιχείρησε να οργανώσει ο ίδιος ο Καποδίστριας.
Δύο ολόκληρους μήνες πριν από τη δολοφονία οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν αμφέβαλλαν καθόλου ότι πλησίαζε η μέρα της δολοφονίας ή απλώς της ανατροπής του κυβερνήτη. Κατά τον Γιάννη Κορδάτο, η οικονομική κρίση και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων εκ μέρους του οδήγησαν τις δύο τελευταίες προστάτιδες δυνάμεις να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, χρησιμοποιώντας τους Υδραίους και τους Μανιάτες. Κατά τον Β. Κρεμμυδά, που μελέτησε το αρχειακό υλικό της υπόθεσης, κύριο ρόλο έπαιξε η Γαλλία, ενώ ελάχιστες είναι οι ενδείξεις ότι αναμίχθηκε η Μεγάλη Βρετανία. Η τελευταία ενδεχομένως γνώριζε τη συνωμοσία, αλλά δεν παρενέβη για να την εμποδίσει. Κατά τον Κρεμμυδά, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ανάμιξη της Ύδρας στη συνωμοσία.
Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από την πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος, είπε στους αστυνομικούς: «Δεν φταίω εγώ, στρατιώται, άλλοι με έβαλαν». Ο σύγχρονος με τα γεγονότα ιστορικός και αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης αναφέρει ότι ο έτερος εκτελεστής του κυβερνήτη, Γεώργιος Μαυρομιχάλης, κατέφυγε στο σπίτι του πρέσβη της Γαλλίας βαρόνου Ρουάν, δηλώνοντάς του: «Σκοτώσαμε τον τύραννο. Εμπιστευόμαστε την τιμή της Γαλλίας. Να τα άρματά μας».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο.
1944: Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα. Έξι νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός.
1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
1981: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών από την καρδιά του ο Φράντισεκ Φάντροκ, πρώην προπονητής της ΑΕΚ, τέσσερα χρόνια μετά την απόλυσή του (7/10/1977) από τον Λουκά Μπάρλο.
1993: Στη Ρωσία 142 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από τον στρατό.
1999: Πραγματοποιείται ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα στο Σιάτλ μπροστά σε 2.768 θεατές. Αντίπαλοι στην κατηγορία των 56 κιλών είναι η Μάργκαρετ Μακ Γκρέγκορ και ο Λόι Τσόου. Νικήτρια η Μακ Γκρέγκορ με 40-36 σε 4 γύρους των 2 λεπτών!