Το πιο διάσημο «ψαλιδάκι» στην Ιστορία

Σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1950, η Φιορεντίνα αναδεικνύεται ισόπαλη 0-0 με τη Γιουβέντους και ο κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους, Κάρλο Παρόλα, επιχειρεί ένα ψαλιδάκι για να διώξει την μπάλα από την περιοχή της ομάδας του. 

Το πιο διάσημο «ψαλιδάκι» στην Ιστορία

Η λήψη του, τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα, αργότερα θα γίνει το λογότυπο στις συλλογές αυτοκόλλητων ποδοσφαίρου Calciatori της Panini! Το ψαλίδι στη συνείδηση των Ιταλών φιλάθλων έχει καθιερωθεί με την ονομασία «rovesciata alla Parola». Όπως μάλιστα είπε εύστοχα κάποτε ένας Ιταλός ιστορικός «ο Παρόλα έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση τόσο δημοφιλή όσο η πίτσα»!

Ο φωτογράφος Κοράντο Μπιάνκι που βρισκόταν πίσω από την εστία της Γιουβέντους πρόλαβε να απαθανατίσει την κίνηση του Παρόλα σχεδόν στο αποκορύφωμά της, όταν βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο του άλματος και με τεντωμένο το δεξί πόδι, μόλις είχε κλοτσήσει την μπάλα στον αέρα. Το εντυπωσιακό πλάνο έκανε τον γύρο της Ιταλίας μέσω των εφημερίδων, ωστόσο ο… κύκλος ζωής του δεν τελείωσε εκεί. Ο Τζουζέπε Πανίνι, ο ιδρυτής της εταιρείας με τα περίφημα άλμπουμ, μόλις είχε αρχίσει να απολαμβάνει την επιτυχία από τα αυτοκόλλητα που γίνονταν ανάρπαστα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Βλέποντας τη φωτογραφία του Παρόλα, αποφάσισε ότι αυτό το ενσταντανέ θα πρέπει να γίνει συνώνυμο με τη συλλογή Calciatori, η οποία είχε μόλις τρία χρόνια ζωής. Το άλμπουμ της σεζόν 1965-66 είχε εξώφυλλο τη ζωγραφιά από τη φωτογραφία του Παρόλα, που από εκείνη τη χρονιά ταυτίστηκε με τα αυτοκόλλητα. Ο Πανίνι είχε ερωτευτεί αυτήν τη φωτογραφία, τον συνδυασμό αρμονίας και δύναμης του Παρόλα στο εναέριο βολέ του, αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει την εικόνα ως δεύτερο λογότυπο της εταιρείας για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Το «ψαλίδι του Παρόλα» κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της.
1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.
1892: Ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Triangle» της Μασαχουσέτης.
1934: Ισχυρός σεισμός χτυπά το Νεπάλ και την Μπιχάρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 άτομα.
1950: Δημοψήφισμα διεξάγεται από την Εκκλησία στην Κύπρο για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.
1967: Διεξάγεται στο Λος Άντζελες το πρώτο Σούπερ Μπόουλ. Οι Γκριν Μπέι Πάκερς νικούν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς με 35-10.
1992: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
1993: Κάνει πρεμιέρα η αμερικάνικη ταινία «Alive» (Οι επιζήσαντες). Την ιστορία, που βασίζεται στη συντριβή της πτήσης 571 της UAF στις Άνδεις στις 13/10/1972, στην οποία επέβαινε η ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, αφηγείται ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς.