Δολοφονία με σπαθί σαμουράι σε ζωντανή μετάδοση (vid)
Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1960, οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα.
Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1960, οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.
Ενώ μιλούσε στο βήμα, ο 17χρονος Οτόγια Γιαμαγκούτσι έτρεξε στη σκηνή, τον μαχαίρωσε στην κοιλιά με ένα κοντό σπαθί «Wakizashi» και μετά του έδωσε τη χαριστική μαχαιριά.
Ο δολοφόνος ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία επεδίωκε να απαλλάξει την Ιαπωνία από τη δυτική επιρροή και να αποκαταστήσει τον παραδοσιακό πολιτισμό της. Το όπλο που διάλεξε ταίριαζε με αυτό τον σκοπό. Ήταν το σπαθί «wakizashi» με λεπίδα 30 ή 60 πόντων, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σαμουράι. Ήθελε να πλησιάσει κοντά και να επιτεθεί, αν και γνώριζε ότι μετά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διαφύγει.
Έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες -κι ενώ κρατούνταν- ο Γιαμαγκούτσι ανέμιξε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με νερό και έγραψε στον τοίχο του κελιού: «Επτά ζωές για τη χώρα μου. Ζήτω η αυτού μεγαλειότης, ο Αυτοκράτορας!».
Στη συνέχεια, ο Γιαμαγκούτσι έκανε λωρίδες το σεντόνι του και αφού το έδεσε ώστε να σχηματίσει ένα αυτοσχέδιο σχοινί κρεμάστηκε από ένα φωτιστικό. Η φράση «Επτά ζωές για τη χώρα μου» ανήκε στον σαμουράι του 14ου αιώνα Κουσουνόκι Μασασίγκε, ο οποίος αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης στον αυτοκράτορα.
Η στυγνή δολοφονία μεταδόθηκε ζωντανά από την ιαπωνική τηλεόραση. Με αυτή τη φωτογραφία (ένθετη), ο Γιασούσι Ναγκάο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1961 και το 1960 το βραβείο World Press Photo.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ