Καρπόζηλος - Μια γροθιά άλλαξε τη ζωή μου!
Ο Χάρης Καρπόζηλος από τον Πόντο υπήρξε ένας θρυλικός παλαιστής του εικοστού αιώνα, που οι Έλληνες τον αγάπησαν και τον τίμησαν σαν ήρωα.
Γεννημένος στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας, ο Χάρης προερχόταν από οικογένεια παλαιστών. Όταν ήρθε στην Ελλάδα ωστόσο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στράφηκε στο ποδόσφαιρο και εντάχθηκε στη μεγάλη τότε ομάδα του Απόλλωνα Αθηνών. Σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό ένας ανεκδιήγητος διαιτητής τον απέβαλε άδικα κι αυτή δεν ήταν η μοναδική λανθασμένη απόφαση εις βάρος της ομάδας του. Μαινόμενος ο συνήθως ήπιος Καρπόζηλος τον φιλοδώρησε με μια γροθιά ρίχνοντάς τον αναίσθητο.
Η ενέργειά του αυτή του έκοψε ουσιαστικά την μπάλα, αφού τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών ετών. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην πάλη, την οποία έτσι και αλλιώς ασκούσε από παιδί. Ήδη πριν από τον πόλεμο συμμετείχε σε πλήθος αγώνων και ήταν πασίγνωστος σε Αθήνα και Πειραιά.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Στα χρόνια της Κατοχής συνέχισε να παλεύει και να διοργανώνει αγώνες με την άδεια των Γερμανών. Εκτός όμως από τις λαβές και τα κεφαλοκλειδώματα εκφωνούσε και πύρινους λόγους εναντίον των κατακτητών με αποτέλεσμα να πέσει σε δυσμένεια και να κυνηγηθεί ανελέητα.
Ο Καρπόζηλος κρυβόταν σε σπίτια φίλων, κατέφυγε ένα διάστημα στη Λήμνο και επέστρεψε στην πρωτεύουσα όταν πια οι Γερμανοί τον είχαν ξεχάσει. Στα χρόνια του Εμφυλίου που ακολούθησαν έχασε μητέρα, πατέρα και αδερφό. Στο μεταξύ η πάλη ανταγωνιζόταν σε δημοφιλία το ποδόσφαιρο και ο Καρπόζηλος ήταν πια ένας λαϊκός ήρωας.
Όταν είδε τον Τζιμ Λόντο να παλεύει στο Παναθηναϊκό Στάδιο αναγνώρισε ομοιότητες που είχε με τον διάσημο πρωτοπαλαιστή και «έκλεψε» το αεροπλανικό κόλπο, σήμα κατατεθέν του Ελληνοαμερικανού.
Μπήκε στην επαγγελματική πάλη και κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε μια διοργάνωση που διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τρία χρόνια. Στη συνέχεια αντιμετώπισε και ταπείνωσε στην Κύπρο τον Τούρκο κολοσσό Καρσίμ Αρσλάν, σε ένα αγώνα που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και απέκτησε σημειολογικό χαρακτήρα. Ήδη ανοιγόταν ο δρόμος για την Αμερική, όπου νέες δόξες περίμεναν τον Καρπόζηλο.