Μέγας κωμικός αλλά κόπηκε δυο φορές για την «άδεια ηθοποιού» γιατί απλά «δεν έκανε για ηθοποιός»

Τα ευτράπελα των επιτροπών που έδιναν κάποτε την πολυπόθητη «άδεια ηθοποιού»

Μέγας κωμικός αλλά κόπηκε δυο φορές για την «άδεια ηθοποιού» γιατί απλά «δεν έκανε για ηθοποιός»

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού υπήρξε ένας θεσμός εισαγωγής στο λειτούργημα του ηθοποιού που διήρκεσε στη χώρα μας μισό αιώνα. Καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ( από τον Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Ανδρέα Ανδριανόπουλο) (Νόμος 1158 ΦΕΚ Α΄127/13.5.1981). Εσφαλμένα, αποδίδεται η κατάργηση της άδειας στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έγινε Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών τον Οκτώβριο του 1981.

Η πολυπόθητη αυτή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δινόταν από συγκεκριμένη επιτροπή, τα μέλη της οποίας αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν είχαν την απαραίτητη ευθυκρισία. Εξ ου και σε πολλές περιπτώσεις αδικήθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν ταλαντούχοι ηθοποιοί που χρειάστηκε να δίνουν και να ξαναδίνουν εξετάσεις χωρίς λόγο. Η πιο ίσως διάσημη περίπτωση ήταν ο Κώστας Βουτσάς που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στο υπουργείο για την άδεια ηθοποιού, και απορρίφθηκε δύο φορές, με το αιτιολογικό ότι «δεν κάνει για ηθοποιός».

Δεν χρειάζεται να πούμε με ποιο τρόπο διέψευσε στη συνέχεια ο Βουτσάς τους κριτές του. Φανταστείτε μόνο να μην είχε το σθένος και την επιμονή να ξαναδοκιμάσει. Ο ελληνικός κινηματογράφος θα είχε χάσει ένα από τα «χρυσά παιδιά» του.