Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γράφει για «τη Μαρίκα, το Δούσια, τον Κωστή»
Το τραγούδι σε στίχους και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, μας πάει «…στην Αμερική, μαζί με την Μαρίκα, το Δούσια, τον Κωστή…».
Το 2006 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Διάφανος» και σε αυτόν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το τραγούδι «Στην Αμερική», σε στίχους και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ένα τραγούδι με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση.
Ο Σωκράτης Μάλαμας ακούγεται να λέει «… στην Αμερική, μαζί με την Μαρίκα, το Δούσια, τον Κωστή…». Είναι σαφές ότι οι… συνοδοιπόροι του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι υπαρκτά πρόσωπα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ποια είναι η Πακίτα Γκαλιέγο που ακούμε στον «Πεχλιβάνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου
Η Μαρίκα Παπαγκίκα, ρεμπέτισσα από την Κω
Η Μαρίκα του τραγουδιού είναι Μαρίκα Παπαγκίκα. Ρεμπέτισσα από την Κω, θεωρείται η σπουδαιότερη ελληνική φωνή στην Αμερική των αρχών του 20ού αιώνα, από όσες τουλάχιστον ηχογραφήθηκαν σε δίσκους. Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1890 και από την Κω μετέβη στην Αίγυπτο το 1913 και το 1914 στις Η.Π.Α.. Είχε σπουδαία διαδρομή στο πάλκο και στη δισκογραφία μέχρι το Κραχ του 1929, οπότε και καταστράφηκε οικονομικά.
Στις Η.Π.Α. ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι το 1918 με τίτλο «Με ξέχασες» για να ακολουθήσει το «Σμυρνέικο μινόρε». Ως το 1929, ηχογράφησε περίπου 250 τραγούδια, κλείνοντας τη δισκογραφική της παρουσία με τέσσερα τραγούδια το 1937.
Κώστας Δούσιας ή Δούσας ή Γκούσας
Ο Δούσιας του τραγουδιού είναι ο Κώστας Δούσιας ή Δούσας ή Γκούσας, για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε. Στο blog, rebetiko.sealabs.net, διαβάζουμε ότι εμφανίζεται να έχει ηχογραφήσει 18 παραδοσιακά στην πλειονότητα, τραγούδια στην Αμερική (Σικάγο) στην αμερικάνικη Columbia, μεταξύ των ετών 1930 - 1937, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας ο ίδιος. Στα αρχεία μετανάστευσης στην Αμερική, κάποια στοιχεία δείχνουν πως Έλληνας υπήκοος, ονόματι Κωνσταντίνος Δούσιας, 44 ετών, καταγόμενος από Αχλαδόκαμπο Αργολίδας, ταξιδεύοντας με το πλοίο "ΠΑΤΡΙΣ" από Πειραιά, έφτασε στις 6 Μαΐου 1912 στη Νέα Υόρκη. Αν τα στοιχεία αυτά αφορούν πράγματι τον Κώστα Δούσια, προσφέρουν μια εξήγηση για την εξαφάνισή του από τη δισκογραφία περί το 1937, αφού θα ήταν τότε 69 ετών.
Ο ρεμπέτης Α. Κωστής
Αν και οι αρκετοί θεωρούν ότι ο Παπακωνσταντίνου αναφέρει τον Κωστή απλά διότι πρόκειται για το μικρό όνομα του Δούσια, στην ιστοσελίδα www.koiladatwntempwn.gr/study/glossary, υποστηρίζεται η εκδοχή ότι πρόκειται για τον Α. Κωστή ή Αντώνη Μπέζο, ρεμπέτη που έκανε στην Αμερική τη δεκαετία του '30 από τις πρώτες ηχογραφήσεις ρεμπέτικων τραγουδιών.
Ίσως πρόκειται για τον Έλληνα τραγουδοποιό, σκιτσογράφο και αρθρογράφο, Κώστα Μπέζο, από το χωριό Μπολάτι της Κορινθίας. Τα έξι πρώτα τραγούδια του, τα ηχογράφησε με το ψευδώνυμο Α. Κωστής το 1930, δηλαδή σε ηλικία 25 ετών.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, βρέθηκε ο πρώτος δίσκος του Α. Κωστή με τα τραγούδια «Στην Υπόγα» και «Ήσουνα Ξυπόλητη».