Γενίτσαρης: Τι έκανε όταν ένας αστυφύλακας τού έσπασε το μπουζούκι
«Γενίτσαρης ήτανε αυτός. Όχι παίζουμε…», έλεγε ο «Τρελάκιας» και ο Μιχάλης Γενίτσαρης απέδειξε ότι «δεν έπαιζε» όταν αστυφύλακας του έσπασε το μπουζούκι. «"Γιατί", του λέω, "κύριε policeman το έσπασες;". "Δεν ξέρεις", μου λέει, "ότι το όργανο αυτό είναι χασικλίδικο;"»
Ο Μιχάλης Γενίτσαρης υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός του ρεμπέτικου. Από την Αγία Σοφία του Πειραιά, άρχισε να παίζει επαγγελματικά μπουζούκι και να τραγουδάει από το 1935 σε ηλικία 18 ετών.
Έγραψε, συνέθεσε και ερμήνευσε τραγούδια όπως: «Εγώ μάγκας φαινόμουνα», «Σαλταδόρος», «Με ‘πιάσαν επί Μεταξά», «Στα όρη βγαίνει η κάπαρη», «Μαυραγορίτες», «Θα ‘ρθω νύχτα τοίχο-τοίχο» και άλλα. Επίσης έχει συνθέσει και ερμηνεύσει το τραγούδι «Ένας λεβέντης έσβησε», που το έχει γράψει ο Νίκος Μάθεσης για τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Η ζωή του έμοιαζε βγαλμένη από... κινηματογραφική ταινία. Μαχαιρώματα, καβγάδες, πιστόλια, ακόμα και επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Στο βιβλίο του Κώστα Χατζηδουλή «Ρεμπέτικη Ιστορία» (εκδ. Νεφέλη), ο Μιχάλης Γενίτσαρης περιέγραφε τι έκανε όταν ένας αστυφύλακας του έσπασε το μπουζούκι.
«Μας σταματάει ξαφνικά στον δρόμο ένας αστυφύλακας και μας ρωτάει: "Για πού πάτε παιδιά; Αυτό που κρατάς εσύ τι είναι;", λέει σ' εμένα. Του λέω, "μπουζούκι". Χωρίς όμως να το προσέξω, έχει πλησιάσει κοντά και δίνει μια κλωτσιά, όπως το βαστάω και μου το σπάει. "Γιατί", του λέω, "κύριε policeman το έσπασες;". "Δεν ξέρεις", μου λέει, "ότι το όργανο αυτό είναι χασικλίδικο; Πήγαινε φύγε", λέει, "για να μην σας πάω όλους μέσα". Το αποτέλεσμα το λέω τώρα, τον έσπασα στο ξύλο μέχρι του θανατά, τον έστειλα για καιρό στο νοσοκομείο, εγώ δικάστηκα, την πλήρωσα άσχημα και άστα».
Αυτή ήταν η αντίδραση του Μιχάλη Γενίτσαρη. Αντίδραση που δικαιολογούσε την ατάκα που έλεγε γι’ αυτόν ένας άλλος ρεμπέτης, ο Νίκος Μάθεσης ή «Τρελάκιας»: «Γενίτσαρης ήτανε αυτός. Όχι παίζουμε…».