«Καλώς ήρθε το δολλάριο» - Ποιος έπαιξε το ρόλο του Κωνσταντίνου στη θεατρική παράσταση του 1959

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε δει την ταινία «Καλώς ήρθε το δολλάριο» παραγωγής 1968, λίγοι απο μας γνωρίζαμε ότι προέρχεται από το θεατρικό έργο «Ο 6ος Αμερικανικός στόλος»  του 1959

«Καλώς ήρθε το δολλάριο» - Ποιος έπαιξε το ρόλο του Κωνσταντίνου στη θεατρική παράσταση του 1959

Η κωμωδία «Καλώς ήρθε το δολλάριο» είναι μια από τις τελευταίες εκλάμψεις του ελληνικού κινηματογράφου στη δεκαετία του '60. Παραγωγή της Ανζερβός του 1967, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Ο 6ος Αμερικανικός στόλος» που προηγήθηκε κατά οκτώ χρόνια. Η παράσταση ανέβηκε στο «Θέατρο Άλφα» από τον Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος ως θιασάρχης υποδύθηκε τον ρόλο του καθηγητή Αγγλικών.

Το έργο δεν ήταν αρεστό στους κριτικούς πιθανόν διότι θεώρησαν ότι έθιγε τα αυστηρά ήθη της εποχής. Αντίθετα υπήρξε μια μεγάλη θεατρική επιτυχία που έκοψε πολλά εισιτήρια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι συνάδελφοι του Φωτόπουλου μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το εγχείρημα αυτό. Ένας μάλιστα, ο μεγάλος Λογοθετίδης, που την εποχή εκείνη έπαιζε τον «Ηλία του 16ου» στο θέατρο, έκανε μια περαντζάδα από τη σκηνή στη διάρκεια της πρεμιέρας με τη στολή του αστυφύλακα και αποχώρησε λέφοντας «Καλή επιτυχία! Φεύγω τώρα, γιατί είμαι σκαστός, μην βρω και τον μπελά μου!»

Το 1967 το καστ των ηθοποιών στην ταινία ήταν εντελώς διαφορετικό.Ο Φωτόπουλος έπαιζε τον ρόλο του Γιώργου Κωνσταντίνου, η Καλογεροπούλου υποδυόταν τη Λίζα που στην ταινία ανέλαβε η Νίκη Λινάρδου, σύζυγος του Σακελλάριου, η Μαρίκα Κρεββατά υποδυόταν την Φούλη συνιδιοκτήτρια του καμπαρέ που στην ταινία ο ρόλος ανήκει στην Καλουτά, ο Περικλής Χριστοφορίδης έπαιζε τον ρόλο του Νίκου Φέρμα, ενώ η Ζωή Φυτούση που εικονίζεται στην φωτογραφία υποδύεται την Λίτσα σ' ένα ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει.

Εξώφυλλο του περιοδικού «Γυναίκα» Ιανουάριος, 1959, (φωτογραφία σελίδας περιοδικού La mode de Pinktag)

Η ταινία στοίχισε 5000000 δραχμές, έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου 1967 και οδήγησε σε οικονομική καταστροφή την Ανζερβός δεδομένου ότι έκοψε 164.239 εισιτήρια. και κατέλαβε μόλις την 39η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες της ίδιας χρονιάς.

(Στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα «πολιτικά ημερολόγια» στο facebook καθώς και από την βικιπαίδεια).