Ζωή Καράγγελου: Το πιο λαμπρό αστέρι! (pics)

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ελεύθερο σόλο συγχρονισμένης μίλησε στο «ΦΩΣ» για την πορεία της έως τώρα, τις δυσκολίες του αθλήματος και τα όνειρά της

Ζωή Καράγγελου: Το πιο λαμπρό αστέρι! (pics)

Η Ζωή Καράγγελου έλαμψε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στη Λίμα του Περού, φέρνοντας στη χώρα μας ένα ιστορικό χρυσό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο!

Η 19χρονη Βολιώτισσα πρωταθλήτρια άνοιξε την καρδιά της στο «ΦΩΣ» και μίλησε για όλα!

Για να σε γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, πες μας για τη διαδρομή σου έως τώρα.

Ξεκίνησα στην ηλικία των 8 ετών κατευθείαν στο τμήμα της συγχρονισμένης όπου εκεί άρχιζα να μαθαίνω κολύμπι και το άθλημα της συγχρονισμένης. Στο μυαλό των γονιών μου και το δικό μου δεν υπήρχε ο στόχος του πρωταθλητισμού, αλλά μόνο η άθληση και τίποτα παραπάνω. Στην πορεία η εξέλιξή μου ήταν πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα να παίρνω μέρος σε αγώνες με την ομάδα του Βόλου (ΝΟΒΑ) σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Στην ηλικία των 13 ετών κλήθηκα για πρώτη φορά σε καμπ εθνικής ομάδας και στην ηλικία των 14 ετών ήταν και ο πρώτος μου αγώνας με την εθνική ομάδα όπου ήταν οι Μεσογειακοί Αγώνες (Comen Cup) στη Γενεύη όπου ήταν και η πρώτη μου συμμετοχή ως σολίστ της μικρότερης κατηγορίας. Στην ηλικία των 15 ετών κατέβηκα μόνιμα στην Αθήνα λόγω εθνικής ομάδας, ενώ έκανα και μεταγραφή σε σχολείο της Αθήνας. Μέχρι τώρα έχω λάβει μέρος σε ένα Μεσογειακό Πρωτάθλημα (Comen Cup) και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Comen όπου και ήταν και το πρώτο Παγκόσμιο γενικά σε αυτήν την ηλικία. Έχω επίσης λάβει μέρος σε 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα γυναικών, 4 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα γυναικών, 4 Ευρωπαϊκά νεανίδων και 2 Παγκόσμια νεανίδων, με το τελευταίο που έγινε στο Περού με την επιτυχία του χρυσού μεταλλίου στο σόλο στο κλείσιμο της κατηγορίας νεανίδων.

Ποιος σε οδήγησε στις πισίνες; Σκεφτόσουν να κάνεις κάποιο άλλο άθλημα;

Ο παππούς μου, ο οποίος δεν είναι στη ζωή πια, εξέφρασε την ιδέα να ασχοληθώ με το κολύμπι διότι με έβλεπε ότι αγαπούσα πολύ το νερό και το κολύμπι και έτσι το συζήτησε με τους γονείς μου και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Και τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησα τη συγχρονισμένη στον ΝΟΒΑ. Δεν σκεφτόμουν κάποιο άλλο άθλημα παρά μόνο τη συγχρονισμένη κολύμβηση διότι συνδυάζει χορό και κολύμπι.

Ποιες είναι οι επιτυχίες σου μέχρι στιγμής;

Μέσα στο άθλημα απέκτησα πολλές επιτυχίες έως τώρα. Αρχικά στα Πανελλήνια με πολλές διακρίσεις σε σόλο, ντουέτο και ομαδικά με την κατάκτηση πολλών μεταλλίων, ενώ ανάλογες επιτυχίες έχω και στην Εθνική, με την πιο σημαντική που ξεχωρίζω να είναι φυσικά το χρυσό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων στο Περού και το χρυσό μετάλλιο που κατακτήσαμε στο ελεύθερο ομαδικό στο Βελιγράδι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών τον περασμένο Ιούνιο που ήταν εξίσου ιστορική διάκριση για την Ελλάδα.

Πόσο σκληρό και επίπονο είναι το άθλημα της συγχρονισμένης;

Το άθλημα της συγχρονισμένης είναι άθλημα με πολλές απαιτήσεις, η σκληρή πειθαρχία και οι πολύωρες και εντατικές προπονήσεις μέσα και έξω από το νερό το καθιστούν ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα του υγρού στίβου.

Πιο δύσκολο το σόλο, το ντουέτο ή το ομαδικό; Ποιο σου αρέσει περισσότερο;

Όλα τα αγωνίσματα έχουν τις δυσκολίες αλλά και τη μαγεία τους. Στο σόλο είσαι μόνος σου, οπότε το αποτέλεσμα που πρέπει να δώσεις πρέπει να είναι παραπάνω από αυτό που αισθάνεσαι για να γεμίζεις τον άδειο χώρο που υπάρχει δίπλα σου, στο ντουέτο όπως και στο ομαδικό δουλεύεις με το ομαδικό πνεύμα και απαιτείται συνεργασία και συγκέντρωση όλων των αθλητριών. Στα ομαδικά αγωνίσματα δουλεύουμε και με τη δύναμη διότι κάνουμε και ακροβατικά προγράμματα όπου και εκεί χρειάζεται σίγουρα ομαδικότητα και συνεργασία για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το καθένα για εμένα έχει τη μαγεία του και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

Η πιο όμορφη και η πιο άσχημη στιγμή μέχρι τώρα;

Η πιο όμορφη στιγμή μέχρι τώρα είναι και η πιο πρόσφατη όταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων και βρέθηκα στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ηλικία 19 ετών και άκουσα τον εθνικό μας ύμνο. Η πιο στενάχωρη για μένα στιγμή ήταν ο αποκλεισμός μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ομαδικό, αλλά μέσα από τις δυσκολίες χτίζουμε τις επιτυχίες.

Αγαπημένη σου αθλήτρια; Θαύμαζες κάποια μικρή;

Φυσικά ξεχωρίζω την Ευαγγελία Πλατανιώτη όπου από μικρή ηλικία την έβλεπα και τη θαύμαζα για αυτά που έχει καταφέρει στη ζωή της.

Εκτός πισίνας, τι θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον; Τι σπουδάζεις;

Σπουδάζω Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η αγάπη μου προς τον άνθρωπο με οδήγησε σε αυτόν τον τομέα.

Προσωπικός χρόνος υπάρχει; Πώς σου αρέσει να τον ξοδεύεις;

Υπάρχει ελάχιστος προσωπικός χρόνος, όμως όταν υπάρχει μου αρέσει να τον περνάω χαλαρώνοντας, ακούγοντας μουσική και πηγαίνοντας βόλτες είτε με την οικογένειά μου είτε με φίλους μου και να περνάω προσωπικό χρόνο μαζί τους.

Αγαπημένη μουσική;

Όταν είμαι σε mood αγώνων, μου αρέσει να ακούω κομμάτια που να μου ανεβάζουν τη διάθεση με ένταση και ρυθμό, αλλά, γενικώς, μου αρέσουν τα πιο χαλαρωτικά κομμάτια και τα διασκεδαστικά ταυτόχρονα. Ακούω ελληνική και ξένη μουσική.

Πού αφιερώνεις το μετάλλιο;

Το μετάλλιο αυτό το αφιερώνω σε όλους εκείνους που πίστεψαν σε μένα και χάρηκαν που ανέβασα τη σημαία μας ψηλά. Το αφιερώνω κυρίως στις προπονήτριές μου, κ. Ναταλία Τσερνέτσκα και κ. Αναστασία Γκούτσεβα, στην οικογένειά μου, τους φίλους μου, συναθλητές της Εθνικής αλλά και του ομίλου μου του ΝΟΒΑ, καθώς επίσης στις προπονήτριες του ομίλου, τη Δήμητρα Ζαντερίου, την Εβίτα Κοφίδη και την έφορο κ. Μαρία Παρασκευόπουλου για τη στήριξή τους. Επίσης, τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και την Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία για τη στήριξη που μας παρείχε για την αποστολή της ομάδας μας.

Οι στόχοι σου από δω και πέρα;

Οι στόχοι μου για το μέλλον σίγουρα θα είναι οι σπουδές μου και παράλληλα και οι αθλητικοί στόχοι όπου σίγουρα παραμένουν υψηλοί.

Το όνειρό σου;

Το όνειρό μου είναι να καταφέρω να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν κατάφερα να πάω φέτος και να ζήσω και εγώ αυτό το όνειρο από κοντά, αλλά σίγουρα έχω πολλά όνειρα ως αθλήτρια, να βρίσκομαι στο βάθρο σε Ευρωπαϊκά αλλά και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και να ανεβάζω το εθνόσημο ψηλά!