Το μεγάλο δίλημμα της ΔΟΕ
Οι αθλητές διαμαρτύρονται, αλλά χορηγοί και διοργανωτές πιέζουν αφόρητα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.
Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει αν θα πρέπει να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει παραλύσει σχεδόν τα πάντα στον κόσμο.
Αντικρουόμενα συμφέροντα «ξιφομαχούν» τις τελευταίες ημέρες για τους Αγώνες και θα έχει μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί ποιος θα επικρατήσει τελικά.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Από τη μια οι διοργανωτές Ιάπωνες και η ΔΟΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να γίνουν οι Αγώνες, να υπάρξει δράση ακόμα και σε στάδια χωρίς θεατές.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει κάνει μια τεράστια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων, για την προώθηση των Αγώνων, για τη λειτουργία υποδομών που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, δημοσιογράφων, παραγόντων και αξιωματούχων.
Υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που επιβάλλουν τη διεξαγωγή των Αγώνων και οι Ιάπωνες περιμένουν να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας, ώστε στις 24 Ιουλίου η παγκόσμια αθλητική κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στο Τόκιο.
Κάτι τέτοιο όμως κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε «αχαρτογράφητα νερά» και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση στα τέλη Ιουλίου. Κυρίως όμως δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή η ΔΟΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και… χρησμούς παλεύει να βρει χώρο ώστε να μη… στριμωχθεί να πάρει μια οριστική απόφαση.
«Πρόωρη και ανεύθυνη κάθε απόφαση, προτεραιότητά μας είναι η υγεία των αθλητών», δήλωσε προχθές ο Τόμας Μπαχ. Οι χορηγοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν δώσει έναν πακτωλό εκατομμυρίων, έχουν επενδύσει στους Αγώνες και πιέζουν ώστε να υπάρχει προϊόν στους αγωνιστικούς χώρους.
Αγώνες χωρίς αθλητές όμως δεν υπάρχουν! Κι εδώ αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα. Σιγά σιγά οι φωνές διαμαρτυρίας γίνονται ολοένα και περισσότερες.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Καταρίνα Τζόνσον-Τόμσον, η Άννα Κορακάκη, αλλά και το μέλος της ΔΟΕ Χέλι Γουικενσάιερ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους. Υπάρχουν χιλιάδες αθλητές σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για πιθανό κρούσμα κορονοϊού στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα συνωστίζονται 12 χιλιάδες άτομα.
Την ίδια στιγμή η προετοιμασία των αθλητών ουσιαστικά δεν γίνεται, αφού σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η προπόνηση, ενώ έχουν αναβληθεί μίτινγκ, προολυμπιακά και τουρνουά προετοιμασίας. Μάλιστα εξαιτίας των αναβολών εκατοντάδες αθλητές δεν έχουν πάρει ακόμα την πρόκριση στους Αγώνες.
Συνεπώς για ποιους Αγώνες μιλάμε; Όλη αυτή η κατάσταση μόνο αθλητισμό, «ευ αγωνίζεσθαι» και ευγενή άμιλλα δεν θυμίζει.
Η ΔΟΕ έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη εξίσωση, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει πως είναι πιο κοντά στον αθλητισμό παρά στο τηλεοπτικό προϊόν και στις διαφημίσεις πριν από την «κόντρα του αιώνα».
Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε σε ποια σελίδα βρίσκονται οι «Αθάνατοι»…