Μιχάλης Γρηγορίου: Από τα αλώνια στα σαλόνια…
Η ΑΕΛ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Μιχάλη Γρηγορίου ο οποίος ύστερα από έναν χρόνο επιστρέφει στους πάγκους της Σούπερ Λίγκας.
Σε χέρια Έλληνα προπονητή και πάλι η Λάρισα. Ο Γκόρνταν Πέτριτς πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, έλυσε τη συνεργασία του με την ΑΕΛ και στη θέση του προσελήφθηκε ο Μιχάλης Γρηγορίου. Ο 45χρονος, ο οποίος ύστερα από έναν χρόνο, επιστρέφει στους πάγκους της Σούπερ Λίγκας αναλαμβάνοντας και πάλι – θυμίζουμε πως τη σεζόν 2017-18 ήταν στον Πανιώνιο - μια ομάδα με όνομα βαρύ. Τη μοναδική επαρχιακή που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα ενώ μετρά και δυο κύπελλα Ελλάδας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η «Μπάρτσα» και η επιστροφή του «φονέα»
Ο Μιχάλης Γρηγορίου ξεκίνησε από νεαρή ηλικία την προπονητική σε…δύσκολες συνοικίες αλλά ποτέ δεν φοβήθηκε και δικαιώθηκε. Πριν καλά- καλά σταματήσει το ποδόσφαιρο, με τον Μανώλη Τζινευράκη στην προεδρία του Αγίου Δημητρίου, αναλαμβάνει τη «Μπάρτσα» στα 30 του χρόνια και στη συνέχεια έρχεται ο Φωστήρας.
Ο Γρηγορίου στο «φονέα των γιγάντων» δημιουργεί με τον Νίκο Σπυρίδωνα πρόεδρο, μια εξαιρετική ομάδα που έπαιζε μπάλα. Στο περιφερειακό πρωτάθλημα την πρώτη σεζόν…χτίστηκε ο Φωστήρας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣ Αθήνας και σήκωσε την «κούπα» και την επόμενη χρονιά, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το νταμπλ. Κύπελλο στην ΕΠΣ Αθήνας και πρωτάθλημα στο περιφερειακό με τον Φωστήρα να τερματίζει αήττητος (!).
Την επόμενη χρονιά ξεκινά τη σεζόν στον Ταύρο, αλλά μετά την ήττα από τον Αιολικό, Γρηγορίου και Σπυρίδων λύνουν τη συνεργασία τους. Παρά το «διαζύγιο», ο 45χρονος προπονητής ποτέ δεν έπαψε να ρωτά για τον Φωστήρα αφού είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την ομάδα και τον κόσμο της.
Ο νεαρός τότε Γρηγορίου δεν αργεί να βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του αφού μετακόμισε στη Μυτιλήνη και τον Αιολικό ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Κόρινθος και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Η αναγέννηση του Εθνικού
Στις 20 Απριλίου 2009, πριν ακόμη ολοκληρωθεί εκείνη η αγωνιστική περίοδος (2008-09) αναλαμβάνει τον Εθνικό. Ο πρόεδρος της ομάδας τότε, Νίκος Πηρούνιας αντικατέστησε τον Βραζιλιάνο Ουϊρίκο Γκόμεζ με τον Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος επέστρεψε ως προπονητής στην ομάδα όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.
Η σεζόν ολοκληρώνεται και το καλοκαίρι, ο Γρηγορίου…φτιάχνει το δικό του Εθνικό, χωρίς τα «τρελά» λεφτά αλλά με παίκτες πολεμιστές. Μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι (2009) ο Εθνικός είχε κάνει…διάνα με την απόκτηση του Σουμπίνιο, ο οποίος είχε σκοράρει 7 φορές στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής όπου οι Πειραιώτες πάλεψαν για την άνοδο αλλά δεν τα κατάφεραν. Αξέχαστο εκείνη τη σεζόν το ματς στο Αιγάλεω για τα πλέι οφ (Εθνικός – ΟΦΗ 4-4) με τον Δαλούκα διαιτητή και τον Παράσχο τότε στον πάγκο των Κρητικών να μην πηγαίνει στη συνέντευξη Τύπου.
«Η συμμορία των 12»
Ο Γρηγορίου δεν παρέμεινε στον Εθνικό και πήρε την απόφαση να δουλέψει στη Δόξα Δράμας, με πρόεδρο τότε τον Θανάση Σάμιο. Ιούνιο του 2010 ανακοινώνεται από τους «Μαυραετούς» και πριν ακόμη κλείσει τα 37, δηλώνει πως «έρχομαι για να πάμε τη Δόξα εκεί που της αρμόζει. Στη Σούπερ Λίγκα». Ελάχιστοι τότε τον πίστεψαν αλλά όσοι έμειναν κοντά του, στο φινάλε πανηγύρισαν την άνοδο σε μια τρελή σεζόν όπου συνέβησαν απίθανα πράγματα αφού τα μπαράζ ανόδου (η Δόξα είχε τερματίσει έκτη και θα διεκδικούσε την άνοδο) διεξήχθησαν τον Ιούλιο (!) στο γήπεδο της Καλλιθέας στο «Γρηγόρης Λαμπράκης» και του Θρασύβουλου στη Φυλή!
Οι περισσότεροι παίκτες είχαν αποχωρήσει και ο Γρηγορίου είχε μείνει με δώδεκα παίκτες για τα πλέι οφ ανόδου. Η «συμμορία των 12» όπως τότε γραφόταν η ομάδα της Δράμας και ο κόουτς Γρηγορίου ανέβασαν τη Δόξα στη Σούπερ Λίγκα, με τον αγέραστο Νίκο Τσιμπλίδη να σημειώνει στα πλέι οφ γκολ που θα ζήλευε και ο Σαλάχ στα ματς με ΟΦΗ και Διαγόρα!
Δυστυχώς η συνέχεια για την ιστορική ομάδα της Δράμας δεν ήταν ανάλογη. Ο Γρηγορίου αν και η Δόξα ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα δεν παρέμεινε αφού δεν πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε. Για όσους το έχουν ξεχάσει εκείνη τη σεζόν η Δόξα έπαιζε στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του Ηρακλή και στο φινάλε υποβιβάστηκε.
Επόμενος σταθμός Σέρρες
Για λίγους μήνες μένει εκτός αφού ήταν κάτι που ήθελε και ο ίδιος μετά την…τρελή αγωνιστική περίοδο 2010-11 όπου όπως είπαμε και παραπάνω, οι ομάδες της Β’ Εθνικής υποχρεώθηκαν να παίζουν μπαράζ ανόδου όλο τον Ιούλιο ανά τρεις μέρες. Περίπου ένα εξάμηνο μετά ήρθε η πρόταση από τον Πανσερραϊκό και ο Γρηγορίου παραμένει στο βορρά. Αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή τα «λιοντάρια» και τα φέρνει μια ανάσα από τα πλέι οφ! Την τελευταία αγωνιστική με γκολ του Καρασαλίδη (πλέον στην Ξάνθη) οι Σερραίοι κερδίζουν τη Βέροια που ήθελε τη νίκη για να πάρει το πρωτάθλημα αλλά την ίδια ώρα η ΑΕΛ Καλλονής με πέναλτι του Λεοζίνιο ξεπερνούσε το εμπόδιο του Πλατανιά και πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ στην ισοβαθμία!
Η αγωνιστική περίοδος 2012-13 βρίσκει και πάλι τον Γρηγορίου στην πόλη των Σερρών. Η ομάδα πηγαίνει…τρένο αλλά στα μέσα της σεζόν ο μεγαλομέτοχος και διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ, ο Πέτρος Θεοδωρίδης αρρώστησε και τον Απρίλιο του 2013 έφυγε από τη ζωή. Παρά το σοκ και τα προβλήματα που όπως είναι λογικό δημιουργήθηκαν, ο Πανσερραϊκός του Γρηγορίου για δεύτερη σερί σεζόν χάνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ στην ισοβαθμία. Το 2012 ήταν η ΑΕΛ Καλλονής και το 2013 η Νίκη Βόλου…
Άνοδος με Κέρκυρα, Ευρώπη με Ατρόμητο αλλά…
Ο κόουτς δεν θα συνεχίσει στα «λιοντάρια» και…μετακομίζει στην Κέρκυρα όπου πανηγυρίζει την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα, με τους «Φαίακες» να μπαίνουν στα μπαράζ ως πρώτοι από το βόρειο όμιλο. Στα πλέι οφ, η ομάδα τερματίζει δεύτερη – πίσω από τη Νίκη Βόλου – και ο Γρηγορίου ανεβάζει την Κέρκυρα στην Σούπερ Λίγκα. Φυσικά και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στον ΑΟΚ. Η χρονιά κύλησε ιδανικά, η Κέρκυρα σώθηκε εύκολα και το καλοκαίρι ήρθε η πρόταση από τον Ατρόμητο που θα έπαιζε στην Ευρώπη.
Στο ντεμπούτο του στην άκρη του πάγκου των Περιστεριωτών, η ομάδα της Δυτικής Αττικής κέρδισε 3-1 την ΑΪΚ Στοκχόλμης στη Σουηδία (!) και μετά το 0-0 επαναληπτικού, προκρίθηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα αλλά εκεί περίμενε η Φενέρ και το όνειρο των ομίλων έμεινε όνειρο. Βέβαια στο Περιστέρι ο Ατρόμητος είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία κόντρα στους Τούρκους αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα. Ούτε το «διαζύγιο» μπορούσε να αποφευχθεί μετά τους πρώτους μήνες, με τον Ατρόμητο να παίζει καλά στις αρχές του πρωταθλήματος αλλά δεν μπορούσε να κερδίσει. Έτσι μετά την ήττα από τον Ηρακλή ήρθε και η λύση της συνεργασίας με τους Περιστεριώτες.
Κι εκείνη την περίοδο ο Γρηγορίου δεν βιάστηκε να κάνει το επόμενη βήμα. Περίμενε και το καλοκαίρι του 2016 γυρίζει στην Κέρκυρα. Η ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο και παραμένει στην κατηγορία, με τον 45χρονο προπονητή να αποχωρεί τον Απρίλιο από τους «Φαίακες».
Στη ποδοσφαιρομάνα Νέα Σμύρνη
Ο Μιχάλης Γρηγορίου μετά την Κέρκυρα, αναλαμβάνει τον Πανιώνιο. Μια ομάδα που έχει γράψει τη δική της ιστορία, με κατακτήσεις Κυπέλλων ενώ έχει βγάλει και σπουδαίους παίκτες. Το κοινό της Νέας Σμύρνης πάντα απαιτητικό και ο Γρηγορίου κάθεται στον πάγκο με τον «Ιστορικό» να έχει κερδίσει και την έξοδό του στην Ευρώπη. Μάλιστα ο Πανιώνιος απέκλεισε τη Γκόριτσα με δυο νίκες στο Γιουρόπα Λιγκ αλλά ακολούθησαν οι διπλές αναμετρήσεις με τη Μακάμπι και ο αποκλεισμός με τη γνωστή φυσικά ιστορία των Ιρανών Μασούντ, Χατζισαφί να επηρεάζει την ομάδα της Νέας Σμύρνης.
Παρ’ όλα αυτά ο Πανιώνιος, ένας Σύλλογος γεννημένος για τα δύσκολα και ο Γρηγορίου, ένας προπονητής που δεν φοβάται, είχαν μια πολύ καλή πορεία σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας. Τελικά με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος (2017-18), οι δυο πλευρές δεν ανανέωσαν τη συνεργασία τους.
Ο Γρηγορίου αν και είχε προτάσεις από την Ελλάδα, δεν είπε το ναι ενώ υπήρξε και ενδιαφέρον από το εξωτερικό που δεν προχώρησε. Η ουσία είναι πως ποτέ δεν βιάστηκε να πει το ναι. Από τη στιγμή όμως που μια ομάδα όπως η Λάρισα, με κόσμο, ιστορία και τίτλους σου…χτυπάει την πόρτα, δεν μπορείς να πεις όχι.
Ο 45χρονος λοιπόν απάντησε θετικά στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια και θα προσπαθήσει μέσα από τη δουλειά και τις εμπειρίες φυσικά που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια από τα…αλώνια στα «σαλόνια», να οδηγήσει τους «βυσσινί» στο δρόμο των επιτυχιών.