Ατρόμητος: Τι πάει λάθος τη φετινή σεζόν;
Οι προσδοκίες που είχε ο Ατρόμητος πριν την έναρξη της σεζόν, οι μεταγραφές αλλά και η αγωνιστική κατάσταση μέχρι στιγμής.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Ατρόμητος πραγματοποίησε 16 προσθήκες στο ρόστερ του, 24 παίκτες αποχώρησαν, ενώ άλλαξε και προπονητή, δίνοντας στον Πάμπλο Γκαρσία τα «κλειδιά» της ομάδας. Όλα αυτά ώστε να εμφανιστεί ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα και, να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μια θέση στα play out της Stoiximan Super League.
Από τη σεζόν 2009/10 και την άνοδό του από τη Β' εθνική, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης κατηγορίας. Σε αυτά τα 15 χρόνια, έχει καταφέρει να τερματίσει στην τρίτη θέση μία φορά (2013/24), τέσσερις φορές στην τέταρτη (2011/12, 2012/13, 2017/18, 2018/19) κι άλλη μία στην πέμπτη (2014/15), εξασφαλίζοντάς του μια θέση στα play offs αλλά και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι επίσης φιναλίστ σε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου (2011, 2012) όπου ηττήθηκε και τις δύο φορές από ΑΕΚ και Ολυμπιακό αντίστοιχα.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Τί συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια; Φαίνεται πως από τη σεζόν 2019/20 και την ένταξη των play offs με τη σημερινή τους μορφή, ο Ατρόμητος δυσκολεύεται να διεκδικήσει μια θέση στο μίνι πρωτάθλημα των καλύτερων ομάδων της Super League. Από τότε, η καλύτερή του βαθμολογική συγκομιδή στην κανονική περίοδο, είναι αυτή της πρώτης χρονιάς (2019/20) όπου με 32 βαθμούς τερμάτισε στην έβδομη θέση. Έκτοτε κυμαίνεται στη μέση της βαθμολογίας με συμμετοχές στα play outs δίχως ουσία, καθώς δεν έχει κινδυνέψει με υποβιβασμό. Χειρότερή του επίδοση τη σεζόν 2021/22 όταν και τερμάτισε στο +5 από τη Λαμία και τη «ζώνη» του υποβιβασμού.
Φέτος, η διαδικασία άλλαξε ξανά, αφού οι ομάδες των play offs μειώθηκαν από έξι σε τέσσερις και αντ' αυτού προστέθηκε ένα μίνι πρωτάθλημα των θέσεων 5-8 για ένα εισιτήριο στα προκριματικά του UEFA Conference League. Ο Ατρόμητος σίγουρα είναι από τις ομάδες που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή έξοδο, ωστόσο τα αποτελέσματά του μέχρι στιγμής δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει. Έπειτα από 11 αγωνιστικές, βρίσκεται στην 9η θέση και έχει συγκεντρώσει 14 βαθμούς. Αδυναμία του μέχρι στιγμής τα εντός έδρας ματς, όπου έχει μόλις μία νίκη με τη Λαμία (4-2), μία ισοπαλία με τον Άρη (1-1) και τέσσερις ήττες εκ των οποίων οι δύο με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Εκτός έδρας φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα. Έχει τρεις νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα από τον Ολυμπιακό (2-0).
Η πληθώρα των καλοκαιρινών προσθαφαιρέσεων ήταν ένα ρίσκο που πήρε η διοίκηση της ομάδας. Από τη μία η αναβάθμιση της επίθεσης (Καρλίτος, Φαν Βέερτ) και των τερματοφυλάκων (Χουτεσιώτης, Κοσέλεφ), οι προσθήκες που έγιναν στα στόπερ, θέση όπου οι «κυανόλευκοι» ήταν ευάλωτοι. Η επιστροφή του Ουάρντα, οι μεταγραφές των Ουεντραόγκο και Μπάκου που πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις πέρσι με Πανσερραϊκό και ΟΦΗ αντίστοιχα. Από την άλλη όμως, μια ομάδα με τόσα νέα πρόσωπα συν αυτό του προπονητή, χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει ομοιογένεια.
Καρλίτος και Φαν Βέερτ που ήρθαν για να δώσουν επιθετικές λύσεις, έχουν κολλήσει στα τρία γκολ συνολικά. Ο Μπάκου έχει δύο γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα δύο στο Κύπελλο και μοιάζει μέχρι στιγμής η πιο αποτελεσματική προσθήκη της περασμένης μεταγραφικής περιόδου. Ο πιο σταθερός όσον αφορά την επίδρασή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι ο Ουάρντα, που παρά τα χαμηλά του νούμερα στο σκοράρισμα, είναι ο συνδετικός «κρίκος» της ομάδας του Πάμπλο Γκαρσία, καθώς από τα πόδια του περνάνε οι περισσότερες μπάλες και δημιουργούνται αρκετές ευκαιρίες.
Ενώ η σεζόν άρχισε καλά για τον Ατρόμητο, οι τέσσερις ήττες στα τελευταία έξι παιχνίδια τον έχουν φέρει χαμηλότερα στη βαθμολογία από το αναμενόμενο, με βάση τις προσδοκίες του καλοκαιριού. Παρ' όλα αυτά, η απώλεια βαθμών και από τις υπόλοιπες ομάδες του δίνουν το δικαίωμα να ελπίζει πως αν παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στη συνέχεια μπορεί να στοχεύει σε μία υψηλότερη θέση από αυτές που τερμάτιζε τις προηγούμενες σεζόν και, γιατί όχι να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.