Γήπεδο Παναθηναϊκού στον Βοτανικό: Τα τρία έργα προϋπολογισμού 105 εκ. ευρώ
Δήμος Αθηναίων, Κυβέρνηση, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ερασιτέχνης Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδότες είναι σε συνεχείς επαφές για να μπει το νέο γήπεδο στον Βοτανικό στην τελική ευθεία
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς ο Δήμος Αθηναίων (που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου), η Κυβέρνηση (υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης, η Περιφέρεια Αττικής και δύο τράπεζες, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε συνεχείς επαφές για να δρομολογήσουν το έργο στην τελική του ευθεία.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκομένους, η υπόθεση δείχνει πλέον να ξεκαθαρίζει. Τα έργα λοιπόν θα είναι τρία:
• Οι υποδομές. Περιλαμβάνουν οδοποιία, δίκτυα, τη διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Μπορούν να προκηρυχθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο ή από κάποιο υπουργείο.
• Το γήπεδο. Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του, αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ, σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Το κόστος κατασκευής προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (για την «εκκίνηση» του έργου»).
Τον επόμενο μήνα οι εξαγγελίες γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό!
Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ.μ. για τον δήμο, τις οποίες σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα κατασκευάσουν οι ιδιοκτήτες του εμπορικού Βωβού.
• Το γήπεδο μπάσκετ. Δεν θα είναι μέρος της διπλής ανάπλασης. Μετά αρκετή έρευνα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα (και, όπως αναφέρθηκε, τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση –δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη– σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης.
Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό, ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα. Για το πλάνο αυτό όμως αντιδρά η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και μάλιστα υποστηρίζει πως δεν έχει καν την παραμικρή ενημέρωση.
Δυσαρέσκεια στην ΚΑΕ ΠΑΟ για το Βοτανικό
Το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο μπάσκετ θα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων και θα μισθωθούν μακροχρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός θα εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς χώρους και θα αποδίδει μέρος των μισθωμάτων στον δήμο. Οι λεπτομέρειες του σχήματος που θα δημιουργηθεί θα αποτυπωθούν στη συμφωνία που θα υπογράψει ο δήμος με τον Παναθηναϊκό.
Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκομένους, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις κοινοτικές αρχές για τη χρηματοδότηση του γηπέδου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην κατεύθυνση αυτή θα προβληθεί η πλευρά του έργου ως παρέμβαση αστικής αναζωογόνησης, τόσο για την περιοχή του Βοτανικού (όπου η κατάσταση είναι από «αρρύθμιστη» έως άναρχη), όσο και για την περιοχή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (που διψά για χώρους πρασίνου).
Όσον αφορά το αθλητικό σκέλος, το νέο γήπεδο θα είναι όχι μόνο του Παναθηναϊκού, αλλά και μελλοντική έδρα και της Εθνικής Ελλάδας. Περαιτέρω, θα τονιστεί και η δυναμική του εγχειρήματος, καθώς οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως «πυροκροτητής» και για άλλες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα (εκτός από την αποπεράτωση του ημιτελούς κτιρίου του εμπορικού).
Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα έργα θα μπορούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2021 με στόχο την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος μέσα στο 2023 (άλλωστε αυτό είναι και ένας από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης).