Αλέξια Πουτέγιας: «Ορόσημο η συνάντηση διεθνών και αξιωματούχων»
Η Αλέξια Πουτέγιας δήλωσε ότι η συνάντηση των παικτριών της Εθνικής Ισπανίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους την Τετάρτη θα θεωρηθεί μια στιγμή ορόσημο για τον γυναικείο αθλητισμό στη χώρα της.
Ο συμβιβασμός μεταξύ των παικτριών της Ισπανίας και της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) επιτεύχθηκε μετά από μια συνάντηση με το Consejo Superior de Deportes (CSD - κυβερνητικό όργανο με αρμοδιότητα σε αθλητικά θέματα) που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την Αλέξια Πουτέγιας να δηλώνει ότι οι παίκτριες κοιμήθηκαν μόλις τέσσερις ώρες.
Η πλειοψηφία των 23 παικτριών που κλήθηκαν για τις αναμετρήσεις του Σεπτεμβρίου στο UEFA Women’s Nations League είχε επαναλάβει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα ξαναπαίξουν μέχρι να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην RFEF. Πηγές από το περιβάλλον αρκετών παικτών, δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι θα επιλεγούν.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Μετά την συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι 21 παίκτριες θα ταξιδέψουν για τον αγώνα της Παρασκευής με τη Σουηδία στο Γκέτεμποργκ, ενώ οι Μάπι Λεόν και Πάτρι Γκιγιάρο αποχώρησαν από το στρατόπεδο.
«Υπάρχει μια συνάντηση μέχρι τις πέντε το πρωί, η οποία θεωρούμε ότι ήταν απαραίτητη, αλλά χωρίς να ξεχνάμε ότι είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες, οπότε φανταστείτε τι μας κοστίζει που δεν θα κοιμηθούμε», εξήγησε η Πουτέγιας. «Είχαμε μια εβδομάδα κατά την οποία κοιμηθήκαμε τέσσερις ώρες με όλες τις συναντήσεις που είχαμε.
Είμαστε οι πρώτες που θέλουμε να γίνουμε ποδοσφαιρίστριες, αλλά καταλαβαίνουμε ότι έπρεπε να βάλουμε στο μυαλό μας ότι δεν ήταν δυνατόν να είμαστε μόνο ποδοσφαιρίστριες. Από εδώ και πέρα υπάρχει μια συνάντηση με την Ομοσπονδία, το CSD (Consejo Superior de Deportes, το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο της Ισπανίας) μετά την ανακοίνωση της ομάδας της Δευτέρας, στην οποία πήγαμε θυμωμένες γιατί μετά τις δηλώσεις, καταλάβαμε ότι δεν ήμασταν διαθέσιμες για επιλογή. πήγαμε για να αποφύγουμε πιθανές κυρώσεις.
Νομίζω ότι η προχθεσινή συνάντηση είναι ένα σημείο που θα σημαίνει ότι είναι ένα ορόσημο. Πραγματικά το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε, που μας πήγαν σε οποιαδήποτε ώρα νωρίς το πρωί, θα κάνουν το άθλημά μας και νομίζω και τον γυναικείο αθλητισμό και, κατά συνέπεια, την κοινωνία, πολύ καλύτερο».
Οι παίκτριες είχαν ζητήσει περαιτέρω αλλαγές στην ιεραρχία της RFEF, παρά την παραίτηση του προέδρου Λουίς Ρουμπιάλες και την απόλυση του προπονητή Χόρχε Βίλντα, αλλά η Πουτέγιας διέψευσε ότι αυτό περιελάμβανε το αίτημα για την απόλυση της νέας τεχνικού Μόντε Τομέ.
«Ποτέ δεν ζητήσαμε απόλυση ή τοποθέτηση ή απομάκρυνση προϊσταμένου», πρόσθεσε. «Το μόνο που κάναμε όταν ήμασταν αρχηγοί ήταν να επικοινωνήσουμε ανησυχίες ή έννοιες στις οποίες τα αποδυτήρια δεν αισθάνονταν άνετα, γνωρίζοντας πάντα ότι η δουλειά μας δεν ήταν αυτή».
Σχετικά με το δικό της μέλλον, η Τομέ δήλωσε: «Είμαι λίγο καιρό στη δουλειά, έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά, ανυπομονώ να λυθεί το θέμα και ανυπομονούμε να δουλέψουμε».