Ακτιβισμός και «ακτιβισμός»

Μεγάλος ντόρος έγινε με την κίνηση των παικτών της Εθνικής Γερμανίας να ποζάρουν με το χέρι μπροστά στο στόμα πριν από τον αγώνα με την Ιαπωνία, στηλιτεύοντας έτσι την απόφαση της FIFA να απαγορεύσει το περιβραχιόνιο «One Love» που συμβολίζει τον αγώνα κατά των διακρίσεων.

Ακτιβισμός και «ακτιβισμός»

Η κίνηση αυτή των Γερμανών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα σόσιαλ μίντια, με τη φωτογραφία τους να συγκεντρώνει εκατομμύρια καρδούλες στο Facebook και στο Instagram. Tι πέτυχε, κατά τα άλλα, η «νατσιονάλμανσαφτ» με την εν λόγω χειρονομία; Μια τρύπα στο νερό. Ανάθεμα αν υπάρχει έστω και ένας ρατσιστής ή ομοφοβικός, στο Κατάρ ή στον υπόλοιπο κόσμο, που να άλλαξε μυαλά. Το μόνο που κατάφεραν οι Γερμανοί ήταν να αποπροσανατολιστούν τελείως και να υποστούν μια οδυνηρή ήττα από την Ιαπωνία, η οποία τους φέρνει με το… ενάμισι πόδι εκτός διοργάνωσης.

Σε αντίστοιχες «συμβολικές» κινήσεις όμως έχουν προβεί κι άλλες ομάδες που αγωνίζονται στο Μουντιάλ του Κατάρ. Οι Δανοί θα δώσουν κάποια παιχνίδια με μαύρες φανέλες, ενώ οι Άγγλοι γονατίζουν στο ένα πόδι πριν από τους αγώνες τους - μια στάση που έγινε ευρέως γνωστή μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από Αμερικανό αστυνομικό το 2020. Εδώ θα μου πείτε πως οι Καταριανοί μπορούν να κατηγορηθούν για πολλά, αλλά σίγουρα όχι για φυλετικό ρατσισμό απέναντι στους μαύρους (κάτι που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της «πολιτισμένης» και «ανεκτικής» Δύσης). Ψιλά γράμματα, θα σας απαντήσω.

Ο πρώτος που γονάτισε διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων ήταν ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ το 2016. Ο Κάπερνικ συνήθιζε να γονατίζει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες της ομάδας του, δημιουργώντας στην πορεία ένα αυθεντικό αντιρατσιστικό κίνημα.

Ποια είναι η διαφορά του Κάπερνικ από τους ποδοσφαιριστές που αναφέραμε παραπάνω; Ο Αμερικανός πλήρωσε ακριβά τη γενναία πράξη του, καθώς σύντομα έμεινε χωρίς ομάδα και αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την καριέρα του.

Οι μόνοι που μπορούν να κοιτάξουν τον Κάπερνικ στα μάτια είναι οι ηρωικοί Ιρανοί διεθνείς. Με επικεφαλής τον «δικό μας» Εχσάν Χατζισαφί, ο οποίος δεν δίστασε στη συνέντευξη Τύπου να υπερασπιστεί τον λαό του και τον αγώνα των γυναικών στη χώρα του. Ο Χατζισαφί και οι συμπαίκτες του ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν επιθυμήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι Γερμανοί, οι Δανοί, οι Άγγλοι και οι άλλοι απλώς πήραν τα… like τους και θα συνεχίσουν σαν να μην τρέχει τίποτα.