Μέσι: Τα 21 γκολ που απέχει από τον Ρονάλντο σε διεθνές επίπεδο – Μπορεί να τον φτάσει;

Ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται 21 γκολ μακριά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που κατέχει την πρώτη θέση στα γκολ με τις Εθνικές τους ομάδες. Μπορεί ο «pulga» να φτάσει τον Πορτογάλο;

Μέσι: Τα 21 γκολ που απέχει από τον Ρονάλντο σε διεθνές επίπεδο – Μπορεί να τον φτάσει;

Ένα νέο «πεδίο μάχης» έχει ανοίξει στη φαινομενικά αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα τελευταία χρόνια, ο Μέσι φαινόταν, σύμφωνα με τις περισσότερες αντικειμενικές μετρήσεις, να έχει ξεφύγει από τον Ρονάλντο και να θεωρείται ο μεγαλύτερος παίκτης της σύγχρονης εποχής.

Ο Μέσι έχει ένα μετάλλιο νικητή Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Ρονάλντο όχι. Ο Μέσι έχει οκτώ βραβεία Χρυσής Μπάλας έναντι πέντε του Ρονάλντο. Ο Μέσι έχει 12 εγχώριους κορυφαίους τίτλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (10 τίτλους La Liga με την Μπαρτσελόνα και δύο τρόπαια Ligue 1 με την Παρί Σεν Ζερμέν), ενώ ο Ρονάλντο έχει επτά, κατανεμημένους σε περιόδους στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ισπανία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ιταλία με τη Γιουβέντους. Ο καθένας τους έχει κερδίσει την πιο πολύτιμη διεθνή διοργάνωση της ηπείρου του, με τον Ρονάλντο να σηκώνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2016 και τον Μέσι το Copa America το 2021. Ο Μέσι, ωστόσο, δεν προηγείται σε όλες τις κατηγορίες. Ο Κριστιάνο έχει ένα περισσότερο μετάλλιο νικητή του Champions League(πέντε) από τα τέσσερα του Μέσι. Ο Ρονάλντο έχει περισσότερα γκολ σε επίπεδο συλλόγων (765) από τον Μέσι (729), αλλά οι πιστοί οπαδοί του Μέσι θα επισημάνουν ότι ο «pulga» έχει περισσότερες ασίστ σε επίπεδο συλλόγων (354) από τον Ρονάλντο (238).

Όποιον κι αν προτιμάτε, αυτό ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το καθοριστικό δίδυμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Ρονάλντο ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Μέσι ήταν η Μπαρτσελόνα. Ο Ρονάλντο είναι η Nike και ο Μέσι είναι η Adidas. Υπήρξε το θέμα ενός βιβλίου από δύο δημοσιογράφους της Wall Street Journal, με τίτλο: Messi vs. Ronaldo: One Rivalry, Two GOATs, and the Era That Remade the World's Game. Υπάρχει μια ιστοσελίδα, MessivsRonaldo, όπου μπορείτε να μελετήσετε τα ανταγωνιστικά τους ρεκόρ και να βρείτε τη στατιστική που ταιριάζει καλύτερα στο αφήγημά σας.

Όμως ένας παίκτης στάθηκε ανάμεσα στο δίδυμο και αυτός ήταν ο Αλί Νταέϊ, ο επιθετικός του Ιράν που πέτυχε 108 γκολ για τη χώρα του μεταξύ 1993 και 2006. Η επίδοση αυτή τον τοποθετούσε στη δεύτερη θέση μαζί με τον Μέσι στη λίστα με τα περισσότερα γκολ όλων των εποχών των διεθνών ανδρών. Ο Ρονάλντο είναι πρώτος, με 130 γκολ. Η καριέρα του Νταέϊ στο σύλλογο δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο εντυπωσιακή, σκοράροντας 134 γκολ σε 13 χρόνια, και μετά βίας άφησε το στίγμα του στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού συλλογικού ποδοσφαίρου. Σκοράροντας το δεύτερο γκολ της Αργεντινής εναντίον του Καναδά στην ημιτελική νίκη με 2-0, σφραγίζοντας τη θέση της χώρας του σε back-to-back τελικούς του Copa America, ο Μέσι έφτασε τα 109 γκολ, εδραιώνοντας την 1η και 2η θέση του Ρονάλντο και του Μέσι στους διεθνείς σκόρερ όλων των εποχών. Για να το βάλουμε στο ιστορικό του πλαίσιο, ο μεγάλος Βραζιλιάνος Πελέ σημείωσε 77 γκολ σε 92 συμμετοχές, ενώ ο Αργεντινός Ντιέγκο Μαραντόνα σημείωσε 34 γκολ σε 91 συμμετοχές.

Μόνο έξι άλλοι παίκτες έχουν περάσει το όριο των 80 τερμάτων: ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Πολωνίας (83), ο Φέρεντς Πούσκας της Ουγγαρίας (84), ο Ρομέλου Λουκάκου του Βελγίου (85) και στη συνέχεια ο Αλί Μαμπκούτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (85), ο Μοκτάρ Νταχάρι της Μαλαισίας (89) και ο Σουνίλ Τσετρί της Ινδίας (94). Οι τρεις τελευταίοι επωφελήθηκαν όλοι από το γεγονός ότι έπαιζαν εντός συνομοσπονδιών όπου το επίπεδο του ποδοσφαίρου είναι σαφώς χαμηλότερο. Καθώς ο Μέσι πέρασε στη δεύτερη θέση, γεννήθηκε το ερώτημα αν η διαφορά των 21 τερμάτων μεταξύ του Μέσι (109) και του Ρονάλντο (130) μπορεί ακόμη να ανατραπεί. Ο Ρονάλντο πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι, ξεκινώντας όλα τα παιχνίδια της Πορτογαλίας στο Euro 2024, το οποίο ολοκληρώθηκε στον προημιτελικό με τη Γαλλία, αλλά αποτυγχάνοντας να πετύχει κάποιο γκολ εκτός από τα πέναλτι (συγγνώμη Κριστιάνο, αλλά αυτά δεν τα υπολογίζουμε σε αυτά τα ρεκόρ). Έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το αν ο Ρονάλντο, ο οποίος κλείνει τα 40 τον Φεβρουάριο, μπορεί να τερματίσει τη διεθνή καριέρα του.

Ο αρχηγός της Πορτογαλίας έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ήττα της περασμένης Παρασκευής από τη Γαλλία ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα τουρνουά μέσα του. Είπε χαρακτηριστικά «Θέλαμε περισσότερα. Αξίζαμε περισσότερα. Για εμάς. Για τον καθένα από εσάς. Για την Πορτογαλία. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα μας δώσατε και για όλα όσα πετύχαμε. Εντός και εκτός γηπέδου, είμαι βέβαιος ότι αυτή η κληρονομιά θα τιμηθεί και θα συνεχίσει να χτίζεται. Μαζί». Ο προπονητής της Πορτογαλίας Ρομπέρτο Μαρτίνες δήλωσε μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει κανείς αν ο 39χρονος Ρονάλντο έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι για τη χώρα του. Ο Ρονάλντοείχε δηλώσει προηγουμένως: «Δεν παρακολουθώ τα ρεκόρ. Αυτά ακολουθούν εμένα», υπονοώντας μια ταπεινότητα που δεν ήταν πάντα ορατή στη συμπεριφορά του όταν έπαιζε για την Πορτογαλία ή τις ομάδες των συλλόγων του τα τελευταία χρόνια.

Και μερικά από αυτά τα ρεκόρ είναι εξαιρετικά. Ο πρώτος σκόρερ στο διεθνές ανδρικό ποδόσφαιρο, ο πρώτος άνθρωπος που συμμετείχε και σκόραρε σε πέντε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ο πρώτος που σκόραρε σε πέντε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα. «Τι μένει να ξεπεράσουμε;» ρώτησε ο Ρονάλντο τον Ιούνιο του 2023. «Δεν έχω ιδέα. Ξέρω ότι υπάρχουν ρεκόρ που κατέχω».

Αν συνεχίσει μέχρι το 2026, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό, τότε ο Μέσι έχει σοβαρό πρόβλημα να προλάβει τον Ρονάλντο, ο οποίος θα μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο UEFA Nations League και στο ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και σε διεθνή φιλικά παιχνίδια. Αυτό θα απαιτούσε δραστική πτώση από τον Ρονάλντο και εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης από τον Μέσι τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, αν ο Ρονάλντο αποφασίσει να κρεμάσει τα διεθνή του παπούτσια, τότε ο Μέσι μπορεί να θέλει να κατακτήσει ένα από τα εναπομείναντα ρεκόρ του Ρονάλντο. Ο Μέσι μόλις έκλεισε τα 37 του χρόνια, δύο χρόνια μικρότερος από τον αντίπαλό του. Ο Μέσι έχει 109 γκολ σε 186 αγώνες, ένα γκολ κάθε 1,7 παιχνίδια, ενώ τα 130 γκολ του Ρονάλντο έχουν σημειωθεί σε 212 παιχνίδια, ήτοι ένα γκολ κάθε 1,63 παιχνίδια.

Υπάρχουν ευκαιρίες για να πετύχει ο Μέσι 21 γκολ. Το βράδυ της Κυριακής (14/7) περιμένει ένας τελικός του Copa America στο Μαϊάμι, με αντίπαλο την Κολομβία, ενώ απομένουν άλλα 12 παιχνίδια για την Αργεντινή στο τμήμα της CONMEBOL (Νότια Αμερική) του συστήματος προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη συνέχεια, υπάρχουν διεθνείς φιλικοί αγώνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς και μια πιθανή αναμέτρηση «Finalissima» μεταξύ των νικητών του Euro 2024 και του Copa America του φετινού καλοκαιριού, αν η CONMEBOL και η UEFA μπορέσουν να βρουν ημερομηνία. Στη συνέχεια, αν η Αργεντινή φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα είναι οκτώ παιχνίδια εντός του τουρνουά για να φτάσει σε αυτό. Έτσι, υπάρχουν 22 πιθανά επίσημα παιχνίδια, πριν ακόμη λάβουμε υπόψη τα φιλικά. Όλα αυτά λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι ο Μέσι συνεχίζει για άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας πετύχει το όνειρό του να σηκώσει το τρόπαιο στο Κατάρ το 2022. Πιο πιεστικό είναι το μικρό θέμα της προσπάθειας να κατακτήσει ένα δεύτερο συνεχόμενο Copa America για τη χώρα του. Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Μέσι μπορεί να έχει μια τελευταία αντεπίθεση για τον Ρονάλντο.