Οι ιστορικές ομάδες που λείπουν από τις μεγάλες κατηγορίες-Μέρος 1ο
Έχει αναρωτηθεί κανείς τι απέγιναν κάποιες ομάδες που μας χάριζαν ξεχωριστές συγκινήσεις; Ομάδες που έχουμε χάσει, ομάδες που χάθηκαν μέσα στο χρόνο, όμως αυτά που άφησαν πίσω τους θα τα νοσταλγούμε για πολλά χρόνια ακόμα.
Κάποιες ομάδες που έγραψαν ιστορία, δεν βρίσκονται πλέον στα μεγάλα «σαλόνια». Από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι και την Γ’Εθνική συναντάμε αρκετές ιστορικές ομάδες που κάποτε μας χάριζαν όμορφες στιγμές στα ελληνικά γήπεδα.
Άλλες προσπαθούν να επιστρέψουν και άλλες χάνονται, άλλες προσέφεραν περισσότερα και άλλες λιγότερα. Όλες τους όμως έχουν αφήσει κάτι σπουδαίο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πανσερραϊκός
Μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Α’ Εθνικής, έχοντας μάλιστα και 24 συμμετοχές στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ιδρύθηκε το 1964 μετά τη συγχώνευση του Απόλλωνα Σερρών και του Ηρακλή Σερρών. Στις 28 Νοεμβρίου του 1965 πέτυχε την πρώτη του νίκη στην Α’ εθνική απέναντι στη Νίκη Βόλου. Παίκτες όπως ο Παναγιώτης Κελεσίδης, ο Μάκης Κατσαβάκης, ο Θωμάς Καρυπίδης και ο Σάκης Ζαρζόπουλος είναι μόνο μία μικρή γεύση από την μεγάλη γκάμα ταλέντων που διέθετε η ομάδα. Το 2010 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι κόντρα στον Άρη το οποίο ολοκληρώθηκε σε δύο δόσεις τα λιοντάρια των Σερρών σημείωσαν την 200στη νίκη τους στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τον Μάιο του 2011 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Football League και έκτοτε δεν ξανανέβηκε ποτέ. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Γ’Εθνική και η άνοδος φαντάζει άπιαστο όνειρο, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Προοδευτική
Το 1927 στο προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς ιδρύεται ο αθλητικός όμιλος προοδευτική νεολαία. Γνωστή και ως βασίλισσα του Πειραιά έχει καταγράψει στο ιστορικό της 15 συμμετοχές στην Α εθνική. Η χρονιά ορόσημο για την ομάδα θεωρείται πως ήταν το 1964-1965 όπου όχι μόνο μπήκε σφήνα στην εξάδα αλλά είχε και κάθε λόγο να πιστεύει πως θα έφτανε ακόμη και σε ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Η Προοδευτική παρόλο που τερμάτισε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από Ολυμπιακό ΑΕΚ και Παναθηναϊκό δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ο λόγος ήταν ότι μόνο ομάδες από πόλη που διοργάνωνε διεθνή έκθεση είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο διεθνών εκθέσεων (κύπελλο UEFA). Έτσι μοναδική ευκαιρία της προοδευτικής για ευρωπαϊκή διάκριση πέρασε ανεπιστρεπτί. Το 2004 η ομάδα υποβιβάζεται από την α εθνική και μετά από 3 χρονιές στην football league υποβιβάζεται στη Δ' εθνική λόγω χρεών. Σήμερα αγωνίζεται στη Γ εθνική και τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν ορατά. Θα ήταν παράδοξο να πιστέψει κάνεις ότι μπορεί η Προοδευτική να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ακόμα μία ανταγωνιστική ομάδα για το επίπεδο που αγωνίζεται.
Φωστήρας
Ιδρύθηκε το 1926 από νεαρούς ποδοσφαιρόφιλους πρόσφυγες της περιοχής των νέων σφαγείων. Αν και έχει συμμετάσχει μόνο 7 φορές στο επαγγελματικό πρωτάθλημα το παρατσούκλι ο «φονέας των γιγάντων» το κέρδισε με την αξία του. Απ τη σεζόν 1970-71 μέχρι και τη σεζόν 1973-74 που υποβιβάστηκε τερματίζει σχεδόν πάντα στη 12η με 14η θέση. Είχε κάνει πολλές σημαντικές νίκες, όπως απέναντι στο Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Η ιστορική νίκη του επί του Ολυμπιακού στο Ταύρο απέδειξε περίτρανα για ποιο λόγο πήρε το παρατσούκλι του ο Φωστήρας. Το Μάρτιο του 1974 ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου σκόρπισε τον Φωστήρα με 11-0. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του επαγγελματικό πρωταθλήματος.Το 1976-77 κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με 0-4 στην Τούμπα. Στο τέλος του αγώνα ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Μπίλι Μπίνγκαμ και όλοι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου στάθηκαν μπροστά στη φυσούνα και καταχειροκρότησαν το Φωστήρα για το μεγάλο άθλο του να φθάσει στους 4 του Κυπέλλου. Σήμερα η ομάδα συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Αθηνών για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της αφού πέρυσι τερμάτισε 8η στο πρωτάθλημα της Γ εθνικής και υποβιβάστηκε.
Ιωνικός
Ο Ιωνικός ιδρύθηκε το 1965 από την ένωση δύο σωματείων της περιοχής, της Α.Ε. Νικαίας και του Άρη Πειραιά. Οι ελπίδες για διάκριση της ομάδας όμως δεν έγιναν πραγματικότητα, κυρίως λόγω της γειτνίασης με τον Ολυμπιακό. Το 1994-1995 μετείχε για πρώτη φορά στην Α Εθνική και καθιερώθηκε. Το 1997-1998 τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα και στόχος για την επόμενη χρονιά ήταν να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Με προπονητή τον Σέρχιο Μαρκαριάν τη σεζόν 1998-1999 η ομάδα της Νίκαιας θα πετύχει ένα πραγματικό όνειρο. Θα κερδίσει την έξοδο της στην Ευρώπη, αφήνοντας άναυδη ολόκληρη τη χώρα. Εκεί όμως βρήκε απέναντι του την τότε πανίσχυρη Ναντ και με δύο ήττες αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το 2006-2007 ο Ιωνικός υποβιβάζεται και έκτοτε δεν έχει καταφέρει ποτέ να ξαναβρεθεί στη μεγάλη κατηγορία. Οικονομικά προβλήματα και συγκυρίες «τσάκισαν» τον Ιωνικό. Μετά από αρκετά χρόνια πληρώνει ακόμα το τίμημα για τα σφάλματα των ανθρώπων που τον διοικούσαν. Σήμερα η ομάδα βρίσκεται στην Γ Εθνική από το 2013 προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές των οικονομικών προβλημάτων και να καταφέρει να ξαναβρεθεί στην πρώτη κατηγορία.
Εθνικός Πειραιώς
Ιδρύθηκε το 1923 και αγωνίστηκε για 36 χρονιές στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής. Δύο φορές κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1929 και το 1935. Το 1933 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και αυτή μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην πρώτη εθνική ήταν την περίοδο 1998-99, που τερμάτισε στην τελευταία θέση χωρίς να καταφέρει να πετύχει ούτε μία νίκη. Από τότε ξεκίνησε και ο κατήφορος για την ιστορική ομάδα του Πειραιά. Βλέπετε η οικονομική αδυναμία στο να στηριχτεί η ομάδα ήταν κάτι περισσότερο από φανερή. Δυστυχώς τα οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στην ομάδα να ανακάμψει και σήμερα αγωνίζεται στην Γ Εθνική και συνεχίζει την προσπάθεια του να επιστρέψει στις μεγάλες κατηγορίες.
Αθηναϊκός
Ιδρύθηκε το 1914 από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Το 1940-41 ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα. Επικεφαλής τερμάτισε και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44. Η πιο επιτυχημένη χρονιά του στην μεγάλη κατηγορία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1990-1991 όπου τερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρονιά ο Αθηναϊκός θα αγωνιστεί στο κύπελλο UEFA και εκεί θα βρει απέναντι του την πανίσχυρη και κάτοχο του τροπαίου τότε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρώτο παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 0-0 αφήνοντας ολόκληρη την Ευρώπη με το στόμα ανοικτό. Στο δεύτερο παιχνίδι παραλίγο να πετύχει το απίστευτο. Κατάφερε να διατηρήσει το 0-0 μέχρι και το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης όπου και λύγισε δεχόμενος 2 γκολ και έμεινε εκτός διοργάνωσης. Από το 2003-2004 αγωνίστηκε στη Γ Εθνική, ενώ το 2011 υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα χωρίς να καταφέρει να επανέλθει. Σήμερα η ομάδα βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Α ΕΠΣΑ και δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ να επιστρέψει στην Γ Εθνική.
Καλαμάτα
Η Μαύρη Θύελλα ιδρύθηκε το 1967 μετά από αναγκαστική συγχώνευση που επέβαλε η δικτατορία στα ποδοσφαιρικά σωματεία, Απόλλωνα και Όμιλο Καλαμάτας. Το 1972 ήρθε και το πρώτο πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική, η ομάδα ανέβηκε και παρέμεινε για δύο σεζόν στην μεγάλη κατηγορία. Ακολούθησε μία μεγάλη περίοδος παρακμής, καθώς έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και στην Α΄ τοπική κατηγορία της Μεσσηνίας. Το 1995 μετά από πολλές δυσκολίες επιστρέφει στην Α’ Εθνική. Η χρονιά ορόσημο που θα θυμούνται όλοι ήταν το 1999-2000. Η Καλαμάτα τερμάτισε στην 9η θέση και έχασε μόλις για έναν βαθμό την έξοδο της στο Κύπελλο UEFA. Βέβαια συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο UEFA που είναι και η μοναδική της ευρωπαϊκή συμμετοχή, αλλά αποχαιρέτησε νωρίς. Με δύο ήττες από την τσέχικη Τσμελ Μπιλσάνι με συνολικό σκορ 8-0, το ευρωπαϊκό ταξίδι τελείωσε άδοξα. Το 2001 υποβιβάζεται και έκτοτε δεν καταφέρνει να ξαναβρεθεί στη μεγάλη κατηγορία. Σήμερα η Καλαμάτα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και είναι πρώτη στον όμιλο της, δείχνοντας έτοιμη να αρχίσει η ανάκαμψη.
Καστοριά
Ιδρύθηκε το 1963 μετά από τη συγχώνευση του Άρη και του Ατρόμητου Καστοριάς. Το 1974 κερδίζει για πρώτη φορά την άνοδο στη Α’ Κατηγορία στην οποία παρέμεινε έως το 1983. Το 1980 η Καστοριά κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας (η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το κατακτά) με το ευρύ 5-2 απέναντι στον Ηρακλή. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου η ομάδα κέρδισε και την έξοδο της στο Κύπελλο UEFA. Αντιμετώπισε την Ντιναμό Τιφλίδας και παρά την λευκή ισοπαλία εντός έδρας δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, καθώς γνώρισε την ήττα με 2-0 εκτός έδρας. Η ομάδα της Καστοριάς μπορεί να μην κατάφερε να καθιερωθεί για πολλά χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, όμως έχει γράψει τη δική της ιστορία στα ελληνικά γήπεδα. Παίκτες όπως οι Σαργκάνης, Παράσχος, Σημαιοφορίδης και Αφεντουλίδης είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς που πέρασαν και άφησαν εποχή στην ομάδα. Σήμερα η Καστοριά αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία ΕΠΣ Καστοριάς και όλα τα παραπάνω αποτελούν πλέον μόνο γλυκές αναμνήσεις.
Αιγάλεω
Το Αιγάλεω ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1931 έπειτα από συγχώνευση της Αθλητικής Ενώσεως Αγίου Σπυρίδωνος και Φοίνικα Πυριτιδοποιείου. Το 1961 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Ακολούθησαν πολλά σκαμπανεβάσματα για την ομάδα η οποία ανεβοκατέβαινε στην Πρώτη και τη Δεύτερη κατηγορία για πολλά χρόνια. Το 1969 τερμάτισε 7η και αγωνίστηκε στο Βαλκανικό Κύπελλο. Εκεί δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς γνώρισε δύο ήττες από την Βουλγαρική Μπερόε (0-2, 4-2). Δύο χρόνια αργότερα τερμάτισε στην 4η θέση χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα επόμενα χρόνια ήταν δύσκολα και περίεργα για τους μπλε. Αν και παρέμειναν στην κατηγορία για ακόμα 4 σεζόν η ομάδα φαινόταν ότι αργά ή γρήγορα θα έπεφτε. Το 1983 επιστρέφει και πάλι στην Α’ Εθνική όπου έμεινε έως το 1985. Τον πρώτο χρόνο κατάφερε με νύχια και με δόντια να κερδίσει την παραμονή της στην κατηγορία, ο επόμενος όμως βρίσκει το Αιγάλεω να τερματίζει στην 15η θέση και να αποχαιρετά για ακόμα μία φορά τη μεγάλη κατηγορία. Στη συνέχεια για 16 ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τις χαμηλές κατηγορίες. Το 2001 θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και επιστρέφει και πάλι στην Α’. Κατάφερε γρήγορα να καθιερωθεί. Το 2002 τερμάτισε στη 10η θέση και συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο όπου αποκλείστηκε από την Φούλαμ (1-1,1-0). Την επόμενη χρονιά και πάλι τερμάτισε στην 10η θέση και συμμετείχε στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, μένοντας και πάλι εκτός από τον πρώτο γύρο καθώς αποκλείστηκε από την σλοβενική Κόπερ (0-2,4-2). Τη σεζόν 2003-2004 τερμάτισε στην 5η θέση και κέρδισε την έξοδο του στο Κύπελλο UEFA. Στον πρώτο γύρο θα αφήσει εκτός της τούρκικη Γκεντσλερμπιρλιγί και θα μπει στους ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εκεί θα κληρωθεί με τις Μίντλεσμπρο, Παρτιζάν, Λάτσιο και Βιγιαρεάλ. Απολογισμός μία ισοπαλία με τους Ιταλούς εντός έδρας (2-2). Την επόμενη σεζόν η ομάδα θα τερματίσει 6η και θα συμμετάσχει σε ακόμα ένα Ιντερτότο. Πάλι όμως θα μείνει εκτός από πολύ νωρίς, αυτή τη φορά από την Ζαλγκίρις Βίλνιους (1-3,2-3). Το Αιγάλεω υποβιβάστηκε το 2007 και από τότε περιπλανιέται στις χαμηλότερες κατηγορίες. Σήμερα βρίσκεται στη Γ’ Εθνική και δείχνει πιο έτοιμο από ποτέ να επιστρέψει στις μεγάλες κατηγορίες.
Πιερικός
Ιδρύθηκε το 1961 στην Κατερίνη μετά από τη συγχώνευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου Κατερίνης και του Ολύμπου Κατερίνης. Το 1963 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική όπου έμεινε για 9 ολόκληρα χρόνια. Οι εμφανίσεις του πολλές φορές ήταν εντυπωσιακές, καθώς τερμάτιζε συνεχώς μέσα στην πρώτη 10αδα του πρωταθλήματος. Το 1972 υποβιβάζεται αλλά δεν θα αργήσει να επιστρέψει. Το 1975 η ομάδα θα ξανανέβει στην Πρώτη κατηγορία και θα παραμείνει για 3 χρόνια. Στη συνέχεια υποβιβάστηκε ξανά. Ανέβηκε άλλες τρεις φορές στην Α’ Εθνική, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί ξανά. Η μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου ήταν ο τελικός Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το 1963, που είχε βρει τους «ερυθρόλευκους» να κερδίζουν εύκολα με 3-0. Σήμερα η ομάδα βρίσκεται στη Γ’ Εθνική από ότι φαίνεται δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.