Μπαντής: «Δε ζητάμε χάρη αλλά την εφαρμογή του νόμου»
Για προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Metropolis 95.5 ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής.
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έκανε ο Γιώργος Μπαντής για πρώην παίκτη του Άρη, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ μίλησε στο Metropolis 95.5 για το καθεστώς «ομηρίας» στο οποίο βρίσκονται πάνω από 1.500 ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρωστούμενα προηγούμενων ετών από τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκαν.
Ο κ. Μπαντής έκανε λόγο για προεκλογικές δεσμεύσεις που δε τηρήθηκαν, ζητώντας να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που ισχύει από το 2007.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Πρόκειται για τον Νόμο 3607/2007 ο οποίος αναφέρει ότι η Πολιτεία σε 4 ισόποσες δόσεις να πληρώσει τη συγκεκριμένη οφειλή στους ποδοσφαιριστές που αναφέρονται με ονοματεπώνυμα. Πληρώθηκαν οι δυο πρώτες δόσεις αλλά μετά επικαλέστηκαν τα μνημόνια και σταμάτησαν. Υπολείπονται ακόμη δύο δόσεις με Νόμο που βρίσκεται σε ισχύ.
Και το 2019 που ανέλαβα τον ΠΣΑΠΠ κατευθείαν επικοινώνησα με το υπουργείο αθλητισμού για το θέμα. Φτάσαμε προεκλογικά να υπάρχουν θετικές εισηγήσεις από το υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου όμως πέσαμε στις εκλογές. Κάναμε συνάντηση με τον νέο υφυπουργό. Μετά τη σημερινή επικοινωνία με τον κ. Βρούτση θα γίνει ραντεβού και με εκπρόσωπους των ποδοσφαιριστών που τους οφείλονται χρήματα από τότε. Είναι 44 ποδοσφαιριστές.
Με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή είμαστε καιρό σε επαφή, ο ΠΣΑΠΠ του προσεφέρει ψυχολογική υποστήριξη γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό από την οικονομική θηλιά που έχει μπει στον λαιμό του. Ήμουν στην επιτροπή για τον νομοσχέδιο κατά της βίας που κάνει ο κ. Βρούτσης, είναι πολύ καλό όμως το πρόβλημα δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου αλλά η εφαρμογή του. Είναι βίαιο για τους ποδοσφαιριστές να μην εφαρμόζεται. Ειλικρινά σας λέω ότι δεν αντέχω να έχω στην πλάτη μου αυτό το βάρος παρότι ξέρω τι θέση ανέλαβα. Είναι ότι δεν θέλω να πει κανείς ότι δεν γνώριζε γιατί δεν αντέχεται από την πλευρά μου αυτό.
Μπείτε λίγο στη θέση μου, εκπροσωπώ του ποδοσφαιριστές και βλέπω μια κατάσταση λυπηρή όχι μόνο για τον συγκεκριμένο. Εκατοντάδες ποδοσφαιριστές έχουν τελεσίδικες αποφάσεις και δεν μπορούν να τις εκτελέσουν. Μοιράζονται συνέχεια χρήματα στις ποδοσφαιρικές ομάδες και κανείς δεν σκέφτεται να δώσει χρήματα εκεί, να δημιουργεί ένα ταμείο αρωγής. Είναι 1500 ποδοσφαιριστές που έχουν ανεκτέλεστες αποφάσεις στα χέρια τους».
Για το εάν μίλησε με τον παίκτη για το ραντεβού: «Είναι ότι δημιουργήθηκε προεκλογικά η ελπίδα και γι αυτό επιβαρύνθηκε η κατάσταση, νιώθει ότι τον κορόιδεψαν. Η ελπίδα είναι λίγο επικίνδυνη. Προεκλογικά οι προφορικές δεσμεύσεις είναι ότι απομένει το τυπικό μέρος γιατί το πολιτικό είχε λυθεί. Δε ζητάμε χάρη απλά την εφαρμογή του Νόμου».
Για τι ποσό μιλάμε: «Στο σύνολο των 44 ποδοσφαιριστών μιλάμε για 2 εκατ. ευρώ. Όταν οι ομάδες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, μεταφέραμε τα ποσά από τη μια σεζόν στην επόμενη. Λέγανε από πού αξίζει τόσα χρήματα αυτός, αλλά ήταν οφειλόμενα χρήματα που μετακυλίονται».
Κλείνοντας ο Γιώργος Μπαντής είπε: «Η FIFA από το 2016 και μετά δημιούργησε ταμείο αρωγής. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν αυτά τα ταμεία αλλά προβλέψεις για την τήρηση των κανονισμών. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με ανεκτέλεστες αποφάσεις και οι ομάδες που τους οφείλουν χρήματα συμμετέχουν κανονικά στα πρωταθλήματα με αλλά ΑΦΜ. Είναι πολλοί παίκτες, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους επειδή επένδυσαν σε αυτά τα χρήματα. Είμαστε άνθρωποι, νομίζουν ότι επειδή είμαστε αθλητές είμαστε άτρωτοι. Είναι ανθρώπινο το πρόβλημα. Και όταν σου οφείλει χρήματα η πολιτεία το κάνει ακόμα εντονότερο.
Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες εκπαίδευσης των αθλητών. Η βίαιη αποχώρηση από τον αθλητισμό ταλαιπωρεί έναν αθλητή αν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Πλέον υπάρχουν πολλά παιδιά που σπουδάζουν παράλληλα με το ποδόσφαιρο και αυτό θα τους βοηθήσει. Παλιότερα δεν ήταν έτσι ήταν μονόπλευρα. Αυτό τους δίνει μια σιγουριά. Βλέπετε ανθρώπους να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 και έχουν καταθλίψεις, φανταστείτε εμείς που βγαίνουμε στα 35 τι συμβαίνει. Εμείς ως ΠΣΑΠΠ κάνουμε προσπάθεια μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας».