Οι τρεις επιλογές της UEFA σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αλεξάντερ Τσέφεριν
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε για το πώς σκέφτεται η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου να κλείσει η φετινή σεζόν και ανέφερε τρεις επιλογές. Τι απάντησε σε ερώτηση εάν μπορεί να χτίσει η συνομοσπονδία ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε για το πώς σκέφτεται η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου να ολοκληρωθεί η σεζόν.
Ο Τσέφεριν είπε πως υπάρχουν τρεις επιλογές για την ολοκλήρωση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι το σημαντικότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η υγεία.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σε συνέντευξή του στην ιταλική «La Repubblica», ο πρόεδρος της UEFA μίλησε για τη διακοπή όλων των διοργανώσεων αλλά και των πρωταθλημάτων, τις επιλογές που έχουν ήδη γίνει και τα σενάρια που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της φετινής αγωνιστικής περιόδου.
«Σε αυτή τη δραματική στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία, να βγούμε από αυτή την κρίση. Φυσικά, η διακοπή του ποδοσφαίρου συμβολίζει ότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν σταματήσει.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιλογές: να ξεκινήσει και πάλι στα μέσα Μαΐου, τον Ιούνιο ή στο τέλος Ιουνίου. Υπάρχει και η επιλογή να ξαναρχίσει στις αρχές της επόμενης σεζόν, που με τη σειρά της θα ξεκινήσει αργότερα. Θα δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση για τα πρωταθλήματα και τους συλλόγους.
Κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει η πανδημία. Έχουμε σχέδιο Α, Β ή Γ: είμαστε σε επαφή με τα πρωταθλήματα, με τους συλλόγους, υπάρχει μια ομάδα εργασίας. Πρέπει να περιμένουμε, όπως και κάθε άλλος τομέας.
Εδώ δεν χωράνε εγωισμοί. Για την ώρα είναι αδύνατο να έχουμε ένα τελικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Πλήττονται οι σύλλογοι, οι ποδοσφαιριστές. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο ύστερα από αυτό το φοβερό έτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Ρωτήθηκε ακόμη για το ενδεχόμενο να γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και απάντησε:
«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ όλους τους αγώνες πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε, με το κοινό ή χωρίς. Εάν δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, θα ήταν καλύτερο να τερματίσουμε τα πρωταθλήματα ούτως ή άλλως. Μπορώ να πω ότι δεν σκέφτομαι τους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων χωρίς κόσμο».
Για τους παίκτες ο Τσέφεριν είπε:
«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους παίκτες από την καραντίνα και να τους πούμε να παίξουν αμέσως. Υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού. Δεν είμαι ειδικός, αλλά δεν θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα υψηλού επιπέδου. Είναι έντονο, σκληρό, παίζεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αλλά η πρόκληση τώρα είναι η πανδημία».
Για την κριτική που ασκείται λόγω της διεξαγωγής με κόσμο του αγώνα Αταλάντα – Βαλένθια στο Μιλάνο, απάντησε:
«Όταν έγινε το Βαλένθια - Αταλάντα, έπαιζε ακόμα μπάλα παντού όλη η Ευρώπη. Είναι ανόητη η κριτική που γίνεται για το ταξίδι στο Μιλάνο. Στις 19 Φεβρουαρίου κανείς δεν ήξερε ότι η Λομβαρδία θα ήταν το κέντρο της επιδημίας. Ποιοι είμαστε να πούμε ότι δεν θα γίνει το παιχνίδι; Υπάρχουν αρμόδιες αρχές».
Για τη Σίτι και την τιμωρία της επεσήμανε:
«Σέβομαι τα δικαστήρια, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί τους και δεν έχω ακόμη διαβάσει την υπόθεση: θα είχα γνώμη και αυτό δεν είναι καλό».
Ρωτήθηκε ακόμη εάν αυτή τη στιγμή είναι ήρωες οι ποδοσφαιριστές και ήταν ξεκάθαρος:
«Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Στη Σλοβενία εργάζονται νύχτα και μέρα, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, δεν προστατεύονται επαρκώς. Είναι πολύ λυπηρό.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παρουσιάζει πολύ αδύναμα συστήματα υγείας. Πρέπει να τα ξανασκεφτούμε.
Το κέρδος πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την υγεία, η οποία αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην κατάλληλη βοήθεια. Δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».
Για τη σχέση του με την Ιταλία τόνισε:
«Η μητέρα μου γεννήθηκε κοντά στα σύνορα, λυπάμαι και είμαι σοκαρισμένος. Ελπίζω ότι θα βγούμε όλοι καλύτεροι από αυτό.
Πρέπει να αλλάξουμε την προοπτική των πραγμάτων. Πρόκειται για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο ζούμε, της αλληλεγγύης που δείχνουμε, του πόσο τα συστήματά μας φροντίζουν για τους πιο ευάλωτους.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, πόσο εύθραυστοι είμαστε. Πιστεύαμε ότι είμαστε παντοδύναμοι, ότι η ζωή ήταν να πάμε σε εμπορικά κέντρα, να αγοράζουμε, να χρησιμοποιούμε κοινωνικά μέσα. Πράγματα όπως ο ιός ή άλλες τρομερές καταστροφές μπορεί να σταματήσουν τον κόσμο.
Ο Πάπας έχει δίκιο: ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από όλους μας να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι απογοητευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη κυριαρχείται από υπερβολικούς κανόνες. Απουσιάζει η αλληλεγγύη, είναι πολύ λυπηρό. Εσείς οι Ιταλοί το είδατε.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν εμποδίσει την είσοδο προστατευτικών συσκευών σε άλλους. Στη Σλοβενία συνέβη: το επέτρεψαν μετά από μία εβδομάδα. Οι λαϊκιστές κυριαρχούν, ανησυχώ πολύ για αυτό
Η ενότητα της ΟΥΕΦΑ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με έκανε χαρούμενο. Είμαστε μεγαλύτεροι από την ΕΕ, έχουμε 55 χώρες και όλες είναι ενωμένες».
Ο πρόεδρος της UEFA μίλησε και για το εάν θα ήταν καλή ιδέα η δημιουργία ενός νοσοκομείου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου ακόμη και στην Ελλάδα για τους μετανάστες.
«Μπορεί να είναι μια εξαιρετική ιδέα. Δύο χώρες στην Ευρώπη έχουν περισσότερα προβλήματα. Η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και η νότια Ιταλία. Η UEFA είναι πολύ δραστήρια μέσω του ιδρύματος για τα παιδιά: υποστηρίζει 250 μη κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.
Έχω ακόμη μπροστά μου την εικόνα του μεγάλου στρατοπέδου προσφύγων στην Ιορδανία με 80.000 μετανάστες. Παιδιά χωρίς γονείς, αδέλφια και άρχισαν να παίζουν μαζί, άντρες και γυναίκες.
Με την τουρκική ομοσπονδία θα κατασκευάσουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για τους μετανάστες. Δεν υπάρχει μόνο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το κέρδος πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή και για καλές αιτίες».
Η τελευταία ερώτηση ήταν πότε θα επιστρέψουν στο γήπεδο οι Μέσι, Ρονάλντο.
«Περιμένω από το ποδόσφαιρο να φέρει θετική ενέργεια και ελπίδα. Ο κόσμος το χρειάζεται.
Το ποδόσφαιρο κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Όταν βλέπουν ότι παίζονται ξανά, με τους θεατές, θα αισθάνονται ότι ζουν ξανά τη ζωή τους.
Ελπίζω ότι κανείς δεν θα ξεχάσει τι συνέβη, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά στον κόσμο. Είναι ένα μάθημα: στο μέλλον θα πρέπει να συμπεριφερθούμε διαφορετικά».