Η μετάλλαξη του Ισπανικού Κυπέλλου σε «θεσμό εκπλήξεων»!
Η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του Ισπανικού Κυπέλλου μετέτρεψε την έκπληξη σε…ρουτίνα κι από την 4αδα απουσιάζουν οι «συνήθεις ύποπτοι» διεκδικητές του τίτλου
Να σηκώσει χέρι όποιος πίστευε, όταν ξεκινούσε το φετινό Copa del Rey ότι από την 4αδα των διεκδικητών του θ’ απουσιάζουν, ταυτόχρονα, η πολυνίκης του (30 τρόπαια) Μπαρτσελόνα, η (τρίτη σε κατακτήσεις, με 19 κούπες) Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο Μαδρίτης (των 10 Κυπέλλων) κι η κάτοχος του τίτλου, Βαλένθια!
Γιατί αυτό συνέβη: οι τέσσερις, από τις πέντε, πολυνίκεις ομάδες του δεύτερου τη τάξει ποδοσφαιρικού θεσμού της χώρας της Ιβηρικής έπεσαν θύματα εκπλήξεων και θα δουν την υπόλοιπη διοργάνωση από... τηλεοράσεως!
Εκεί βρίσκονται, αντίθετα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο (2η πολυνικής με 23 τρόπαια, αλλά το τελευταίο το 1984), η Ρεάλ Σοσιεδάδ (των δύο τροπαίων με το τελευταίο να χρονολογείται το 1987) και η Γρανάδα, που έμπνευση της αποτελεί η μοναδική παρουσία σε τελικό την σεζόν 1958-59.
Όσο για την Μιραντές, της Segunda Division, που συμπληρώνει το «καρέ», η παρουσία της στα ημιτελικά αποτελεί ιστορικό «ταβάνι» κι απόδειξη ότι ο θεσμός μεταλλάχθηκε σε εκείνον των εκπλήξεων, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη!
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Σποραδικά «μπαμ» λόγω των διπλών αγώνων
Γιατί τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, πόρρω απείχε από το να θεωρείται τέτοιος...
Η τελευταία φορά που κάτοχος του «Κυπέλλου του Βασιλιά» δεν ήταν κάποιος από τους «συνήθεις υπόπτους» ήταν το 2006, με την Εσπανιόλ να ολοκληρώνει μια 5ετία που η ίδια μέτρησε 2 κατακτήσεις, ενώ το τρόπαιο πανηγύρισαν ομάδες όπως η Ρεάλ Σαραγόσα (2001, 2004), η (κραταιά, τότε...) Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (2002) κι η Ρεάλ Μαγιόρκα (2003).
Έκτοτε, «έσβησαν τα φώτα» για τους «μικρούς»...
Παρότι το Κύπελλο ποτέ δεν ήταν πρωταρχική προτεραιότητα των παραδοσιακών διεκδικητών των τίτλων, το «ισοζύγιο» κατακτήσεων είχε ως εξής: 6 η Μπαρτσελόνα, από δύο οι Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη και Βαλένθια και μία η Ατλέτικο Μαδρίτης.
Εξαιρουμένων, μάλιστα, των παρουσιών των Χετάφε (2) κι Αλαβές στον τελικο, τα συγκεκριμένα χρόνια δεν...περίσσευε θέση για έκπληξη ούτε καν στους φιναλίστ!
Κάποιες σποραδικές επιτυχίες «μικρών», όπως π.χ οι περίφημοι αποκλεισμοί της Ρεάλ Μαδρίτης από δύο ομάδες 3η Κατηγορίας, τις Ρεάλ Ουνιόν κι Αλκορκόρν, τη διετία 2009 -10, ή ο προπέρσινος των «μερένγκες» από την Λεγκανές, μέσα στο «Μπερναμπέου», ήταν ή απόρροια λάθους προσέγγισης των «μεγάλων», ή ακόμη και βάσει ...σχεδίου να «πετούν» διοργανώσεις, για να διευκολύνουν την επίτευξη του βασικού τους στόχου.
Όπως έκανε η ομάδα του Ζιντάν για να φτάσει «φρέσκια» στην κατάκτηση του Champions League το 2018, σε μια χρονιά οικτρής αποτυχίας στο πρωτάθλημα, αφού το Κύπελλο δεν θα της άλλαζε το «πρόσημο»...
Οι μονοί αγώνες στην έδρα της ομάδας από χαμηλότερη κατηγορία
Κατά τα λοιπά, το φορμάτ των διπλών αγώνων, έδινε τη δεύτερη ευκαιρία στους «μεγάλους» να διορθώσουν αγωνιστικές «ανορθογραφίες», αποθαρρύνοντας τους «μικρούς» να κυνηγήσουν τη δόξα.
Ταυτόχρονα κρατούσε τα «βαριά χαρτιά» στη διοργάνωση, αυξάνοντας την εμπορικότητα της.
Πλέον με την αλλαγή του, από την φετινή σεζόν, όπου οι αγώνες είναι μονοί («νοκ άουτ») στην έδρα της ομάδας από μικρότερη κατηγορία (ως τα ημιτελικά, την μοναδική φάση με διπλούς αγώνες) αυτά τελείωσαν, δίνοντας «πεδίον δόξης λαμπρό» στα αουτσάιντερ!
Προφανώς ο Ρουμπιάλες (πρόεδρος της Π.Ο.) κι οι συν αυτώ συνειδητοποίησαν ότι ποδοσφαιρικό «αλατοπίπερο» αποτελεί η έκπληξη κι όχι η αέναη επανάληψη...
Έτσι, με τα φετινά δεδομένα, η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε κόντρα στην Ίμπιζα (3ης κατηγορίας) στις καθυστερήσεις με 2-1, ενώ έχανε ως το 72’, η Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 (χάρη σ’ αυτογκόλ και γκολ στις καθυστερήσεις) στην Σαλαμάνκα (3ης κατηγορίας επίσης), την ίδια ώρα που η συμπολίτισσα της Ατλέτικο έχανε, στην παράταση, 2-1 από την Κουλτουράλ Λεονέσα (3ης Κατηγορίας).
Ούτε το «μπαμ» με «θύμα» την ομάδα του Σιμεόνε αφύπνισε τους υπόλοιπους «μεγάλους» με την Μιραντές (2ης Κατηγορίας) ν’ αποδεικνύεται σε «φονέα των γιγάντων», εκμεταλλευόμενη το νέο φορμάτ κι αποκλειόντας, μέχρι να φτάσει στα ημιτελικά (για πρώτη φορά μετά το 2012) τις Θέλτα (2-1 παρ.), Σεβίλλη (3-1) και Βιγιαρεάλ (4-2).
Αυτή είναι η έκπληξη της χρονιάς, αλλά δεν πήγαν πίσω τα επιτεύγματα της Γρανάδα (2-1 την Βαλένθια), αλλά και των «μεγάλων» του Βασκικού ποδοσφαίρου.
Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ, ναι μεν, στέρησαν από ένα ακόμη κλάσικο το Κύπελλο αποκλείοντας, αντίστοιχα, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά έκαναν την φετινή του «εκδοχή» ιστορική: πρώτη φορά μετά το 2010 δεν βρίσκονται, ταυτόχρονα, στα ημιτελικά Καταλανοί και «μερένγκες»!