Λίβερπουλ: Ο αναπόφευκτος Σαλάχ, τα νέα ταλέντα και οι ακούραστοι στα χαφ ενόψει της εποχής Σλοτ

Η Λίβερπουλ ήδη έχει περάσει στην εποχή του Άρνε Σλοτ και παρά τη νηνεμία στο μεταγραφικό «παζάρι», οι Reds έχουν τις σταθερές τους: τον ασταμάτητο Σαλάχ, την αστείρευτη ενέργεια στον άξονα και μια ορμητική φουρνιά ανερχόμενων παικτών. 

Λίβερπουλ: Ο αναπόφευκτος Σαλάχ, τα νέα ταλέντα και οι ακούραστοι στα χαφ ενόψει της εποχής Σλοτ

Η Λίβερπουλ μπαίνει στη σεζόν 2024/25 της Premier League με νέο προπονητή, με στόχο να διατηρήσει τα πρότυπα που έθεσε ο προηγούμενος ηγέτης της.

Ο Γιούργκεν Κλοπ έβαλε τέλος σε μια λαμπρή περίοδο στην Ιστορία του συλλόγου, όταν αποχώρησε ύστερα από μια όγδοη πλήρη σεζόν στο Άνφιλντ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των σεζόν, η Λίβερπουλ τερμάτισε μέσα στην πρώτη τετράδα επτά φορές και κυρίως κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2020. Όποιος κι αν ακολουθούσε τον Γερμανό, ήταν μεγάλα τα παπούτσια που έπρεπε να γεμίσει, αλλά οι υπεύθυνοι των «κόκκινων» έχουν εμπιστοσύνη στον διάδοχό του, Άρνε Σλοτ, ο οποίος έρχεται έπειτα από ένα εντυπωσιακό πέρασμα από την ολλανδική Φέγενορντ.

Εκεί ο Σλοτ, απέναντι σε πιο επιφανείς ανταγωνιστές, έγινε πρωταθλητής, ενώ, όπως και ο Κλοπ, σύντομα έγινε γνωστός για το ότι έβγαζε τον καλύτερο εαυτό του από αυτούς που ήταν υπό την καθοδήγησή του. Ο Κλοπ άφησε πίσω του μια σκληροτράχηλη ομάδα, ένα μείγμα εμπειρίας και νεότητας, που τερμάτισε τρίτη στο περσινό πρωτάθλημα. Οι «κόκκινοι» έχουν αυτή τη απόδοση 8.00 στις αγγλικές στοιχηματικές εταιρείες για την κατάκτηση της Premier League το 2024/25. Μπορεί, λοιπόν, η Λίβερπουλ να καλύψει τη διαφορά των εννέα βαθμών από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επερχόμενη σεζόν.

Ένα (ακόμα) ήσυχο μεταγραφικό καλοκαίρι

Η Λίβερπουλ δεν έχει κάνει ακόμη την πρώτη της μεταγραφή για το καλοκαίρι, αλλά έχει συνδεθεί με μερικά ονόματα, όπως ο ακραίος επιθετικός της Νιούκαστλ Άντονι Γκόρντον, ο ακραίος αμυντικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν Ζερεμί Φριμπόνγκ και ο αμυντικός μέσος της Μπενφίκα Ζοάο Νέβες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσαν να αποχωρήσουν πολλοί παίκτες από τον σύλλογο. Μέχρι στιγμής, ο Αντριάν και ο Τζόελ Μάτιπ έχουν αποχωρήσει μετά τη λήξη των συμβολαίων τους, ενώ ο Τιάγκο Αλκαντάρα ανακοίνωσε την αποχώρησή του και μπήκε στο τεχνικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα. Ο Κάλβιν Ράμσεϊ θα συνεχίσει την εξέλιξή του στη Γουίγκαν στη League One.

Πρώτος στο σκοράρισμα…

Με μόνο έναν χρόνο να απομένει από το τρέχον συμβόλαιό του, είναι αβέβαιο αν ο Μοχάμεντ Σαλάχ θα αγωνιστεί στην όγδοη συνεχόμενη σεζόν του στην Premier League για τη Λίβερπουλ. Μετά τη μετακίνησή του από τη Serie A, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Τσέλσι, ο Αιγύπτιος επιθετικός δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια μόνιμη απειλή. Ο Σαλάχ είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλους σε εθνικό επίπεδο. Η συνέπεια ήταν το βασικό πλεονέκτημα του Σαλάχ. Ως κυρίως δεξιός επιθετικός που προτιμά το αριστερό του πόδι, ο 32χρονος έχει πετύχει 155 γκολ σε 250 εμφανίσεις για τους 19 φορές πρωταθλητές Αγγλίας. Ωστόσο, η περσινή σεζόν ήταν η λιγότερο παραγωγική του Σαλάχ, καθώς πέτυχε 18 γκολ, σηματοδοτώντας μόλις την τρίτη φορά που δεν κατάφερε να φτάσει τα 20 γκολ.

Παρόλα αυτά, τερμάτισε πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ, επτά γκολ μπροστά από τον Ντάργουιν Νούνιες, ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο υπό τον Σλοτ, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για μια «μάχη» για τον τίτλο που ουσιαστικά ανήκει στον Σαλάχ από τότε που ήρθε στο Άνφιλντ.

… και στη δημιουργία

Δεν είναι μόνο το τελείωμα των ευκαιριών όπου ο Σαλάχ συνεισφέρει με τη φανέλα των «κόκκινων», αλλά τις περισσότερες φορές είναι αυτός που προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/24, κανένας ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ δεν παρήγαγε περισσότερες (66), αν και οι Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντκαι Λουίς Ντίας (και οι δύο 64) πλησίασαν. Ωστόσο, ο πρώην παίκτης της χρονιάς τελείωσε με δέκα ασίστ, ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ που έφτασε σε διψήφιο αριθμό. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έπαιξε 376 λιγότερα λεπτά, που αντιστοιχούν σε τέσσερα και κάτι ολόκληρα παιχνίδια, και κατέγραψε έξι λιγότερες ασίστ. Αναμένεται ότι ο… «υβριδικός» Άγγλος αμυντικός, ο οποίος απολαμβάνει να συγκλίνει στη μεσαία γραμμή από τη θέση του δεξιού μπακ, θα μπορούσε να γίνει κομβική φιγούρα στο σύνολο του Σλοτ, καθώς αξιοποίησε σημαντικά το συγκεκριμένο σχήμα στην πρώην ομάδα του. Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Σαλάχ ως ο βασικός πλέι μέικερ της Λίβερπουλ, αν και αυτό μένει να φανεί.

Ο Έντο και ο… Duracell

«Σε χρειαζόμαστε πραγματικά», φέρεται να είπε ο Κλοπ στον Ουαταρού Έντο κατά την πρώτη τους συνάντηση στο προπονητικό κέντρο των «κόκκινων». Με βάση τις επόμενες εμφανίσεις, ο Ιάπωνας διεθνής ακολούθησε αβίαστα τα βήματα του Φαμπίνιο, ωστόσο υπήρχαν περιπτώσεις που έδειχνε να παρασύρεται, όπως αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση δέκα κίτρινων καρτών, την υψηλότερη μεταξύ όλων των παικτών της Λίβερπουλ. Ο Νούνιες ήταν… άξιος αντίπαλος με εννέα κάρτες. Όσον αφορά τα φάουλ που έγιναν, τρεις παίκτες κατέγραψαν τουλάχιστον 50, συμπεριλαμβανομένου του Έντο με 50 φάουλ. Το λατινοαμερικανικό δίδυμο των Λουίς Ντίας (54) και Αλέξις Μακ Άλιστερ (53) βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αντανακλώντας το στιβαρό στυλ παιχνιδιού τους. Ο πρώτος ήταν γνωστός για την υψηλή πίεση, την κινητικότητα και την ενεργητικότητά του. Ο Γκάρι Νέβιλ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν Duracell. Παίζει σαν να είναι παιδί οκτώ ή εννιά χρονών». Ο Μακ Άλιστερ, που συχνά έπαιζε ανάμεσα στους μεσοεπιθετικούς της Λίβερπουλ, δεν δίστασε ποτέ να εμπλακεί, όπως απαιτούσε συχνά ο Κλοπ από τους παίκτες του στο μεσαίο τρίτο να ξανακερδίσουν γρήγορα την κατοχή της μπάλας όταν αυτή χανόταν.

Τα ανερχόμενα αστέρια

Όπως αναφέρθηκε, ο Κλοπ άφησε στον διάδοχό του μια ομάδα γεμάτη πολλά υποσχόμενους νέους. Ο πανούργος Γερμανός προπονητής δεν δίστασε ποτέ να εμπιστευτεί αυτούς που βρίσκονται στην αρχή της ποδοσφαιρικής τους διαδρομής και η αλήθεια είναι ότι σπάνια τον έχουν απογοητεύσει. Ο Σλοτ δεν είναι άγνωστος στο να εμπιστεύεται τους νέους, καθώς το έχει κάνει όχι μόνο στην προηγούμενη ομάδα του, τη Φέγενορντ, αλλά και στην Άλκμααρ στο παρελθόν. Η ανερχόμενη φουρνιά στο Άνφιλντ δεν πρέπει να φοβάται την άφιξη του Ολλανδού- αν μη τι άλλο, η ανάπτυξή τους σε έναν από τους πλουσιότερους θεσμούς της Αγγλίας θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αρκετά ονόματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα ανερχόμενα αστέρια του συλλόγου, αλλά κανένα δεν έχει τραβήξει τόσο πολύ τη φαντασία όσο ο 18χρονος Μπεν Ντόακ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει δέκα συμμετοχές στην ομάδα της Λίβερπουλ χωρίς να έχει απασχολήσει τους σκόρερ. Η πρώτη του συμμετοχή στην εθνική ομάδα της Σκωτίας επίκειται και ο συμπαίκτης του (αλλά και συμπατριώτης του) Άντι Ρόμπερτσον έστειλε το μήνυμα: «Ο Μπεν δεν στερείται αυτοπεποίθησης, είναι ένας φανταστικός παίκτης», δήλωσε νωρίτερα φέτος. «Έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, αλλά είναι επίσης σημαντικό να τον προστατεύσουμε και να βάλουμε το χέρι μας γύρω του και να τον βοηθήσουμε στην πορεία, επειδή μόλις ξεκινάει το ταξίδι του και ξέρουμε πώς είναι αυτό».

Όσον αφορά κάποιον που είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στη Λίβερπουλ και έκλεισε τα 21 τον Απρίλιο, αυτός θα ήταν ο Χάρβεϊ Έλιοτ, ο οποίος, αν και κατά κύριο λόγο είναι κεντρικός μέσος, βρέθηκε συχνά να αντικαθιστά τον Σαλάχ και να κάνει εξαιρετική δουλειά. Η περσινή σεζόν ήταν μια επανάσταση, καθώς πέτυχε τρία γκολ και δημιούργησε άλλα έξι για τους συμπαίκτες του.

Διάταξη και τακτική

Όπως προείπαμε, η Λίβερπουλ εισέρχεται σε νέα μονοπάτια υπό τον Σλοτ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολόκληρη την ομάδα που κληρονόμησε. Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, με την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιοι παίκτες το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πώς θα είναι το προτιμώμενο αρχικό σχήμα του, αλλά είναι απίθανο ο Ολλανδός να απομακρυνθεί από τη φόρμουλα που χρησιμοποίησε επί Κλοπ. Παίκτες όπως οι Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον και Σαλάχ είναι σίγουρα βασικοί. Οι Ντίας, Μακ Άλιστερ, Σόμποσλαϊ, Νούνιες, Έντο και Κονατέ μπορεί να μην είναι απόλυτα σίγουροι στις θέσεις τους, αλλά έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο στη θέση τους. Στο σημερινό παιχνίδι, δεν πρόκειται μόνο για 11 παίκτες, αλλά για ολόκληρη την ομάδα. Αρκετοί παίκτες ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα υπό τη νέα τεχνική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών του Σλοτ, Ράϊαν Γκράβενμπερχ και Κόντι Χάκπο, με τον τελευταίο να έχει μια εντυπωσιακή πορεία στο Euro 2024. Οι Ντιόγκο Ζότα και Κέρτις Τζόουνς επιθυμούν επίσης να εξασφαλίσουν θέσεις στο αρχικό σχήμα, καθώς ο Σλοτ ενδέχεται να επιμείνει στην επιθετική διάταξη 4-3-3 που προτιμούσε ο Κλοπ.