Λίβερπουλ: Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Άρνε Σλοτ (vid)

Ο Άρνε Σλοτ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής της Λίβερπουλ και περιέγραψε λεπτομερώς τον ενθουσιασμό του που θα οδηγήσει τους «κόκκινους» σε μια νέα εποχή. Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Ολλανδός τεχνικός. 

Λίβερπουλ: Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Άρνε Σλοτ (vid)

Ο Άρνε Σλοτ παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο κανάλι της Λίβερπουλ σχετικά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «κόκκινων», έπειτα από τρεις επιτυχημένες σεζόν στη Φέγενορντ.

Ο Ολλανδός προπονητής μίλησε για το έργο του από τότε που ανέλαβε, διαδεχόμενος τον Γιούργκεν Κλοπ και για το τι φέρνει αυτός και το προπονητικό του επιτελείο στον σύλλογο.

Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς της Λίβερπουλ, καθώς θέλει να τους ανταμείψει με επιτυχίες και μια ομάδα για την οποία να είναι περήφανοι.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σλοτ:

Συγχαρητήρια και καλώς ήρθατε στη Λίβερπουλ. Μπορείτε να μας πείτε πώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή;

Θα έλεγα γεμάτος ενέργεια λόγω των διακοπών που έκανα. Ενθουσιασμένος, ανυπομονώ πραγματικά για τη νέα πρόκληση που με περιμένει. Βλέπουμε, φυσικά, το προπονητήριο, το οποίο είναι φανταστικό, οπότε υπάρχουν πολλά πράγματα για να περιμένουμε με ανυπομονησία. Η ομάδα επιστρέφει σε λίγες εβδομάδες και ναι, [ανυπομονώ] για ένα νέο ξεκίνημα μετά από μια ωραία περίοδο που είχα στη Φέγενορντ.

Υπήρξε ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσής σας ως επικεφαλής προπονητή της Λίβερπουλ και τώρα - ήταν αυτό σκόπιμο από τη δική σας άποψη;

Νομίζω ότι είναι, για διάφορους λόγους. Πρώτος και κυριότερος, ίσως ο αποχαιρετισμός του Γιούργκεν, ο οποίος ήταν πραγματικά ξεχωριστός από ό,τι είδα. Ήταν την ίδια μέρα που έφυγα κι εγώ από τη Φέγενορντ, αλλά είδα κάποια πράγματα και μετά υπήρχαν ακόμη και μερικοί ακόμη αποχαιρετισμοί από ό,τι είδα, οπότε νομίζω ότι ήταν δίκαιο απέναντι στον ίδιο και στον σύλλογο και στους οπαδούς να περιμένουμε λίγο και μετά να έρθουμε.

Πέρα από αυτό, πήγα διακοπές, όπως πιθανώς καταλαβαίνετε! Και ναι, νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή να έρθω εδώ και να σας μιλήσω, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: δεν ξεκινάω σήμερα, έχω ήδη έρθει σε πολλές επαφές με τα μέλη του προσωπικού - από ανθρώπους που εργάζονται εδώ μέχρι τα νέα μέλη του προσωπικού που έρχονται - και, φυσικά, σχεδόν κάθε μέρα ο Ρίτσαρντ Χιουζ και εγώ τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλον γιατί πρέπει να μιλήσουμε. Αυτή είναι επίσης μια πολύ σημαντική φάση για τη νέα σεζόν, για να βεβαιωθούμε ότι η ομάδα είναι έτοιμη και πρέπει να παίξουμε στην προετοιμασία. Έτσι, πολλά πράγματα έχουν γίνει αλλά περισσότερο στο παρασκήνιο και τώρα που κάθομαι εδώ μπροστά σας, νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή να το κάνω τώρα για τους λίγους λόγους που μόλις σας ανέφερα.

Σας είναι εύκολο να απενεργοποιηθείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας;

Όχι! Δεν νομίζω ότι ένας προπονητής, αν είμαι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, απενεργοποιείται, αλλά ήταν μερικές καλές εβδομάδες, επειδή θα μπορούσα να ανατρέξω σε μια πολύ ωραία περίοδο στην πρώην ομάδα μου, τη Φέγενορντ, και να ανυπομονώ πραγματικά να πάω σε έναν σύλλογο όπως η Λίβερπουλ. Έτσι, υπήρξαν καλοκαίρια που δεν ήταν τόσο καλά, γιατί έτσι είναι και η ζωή ενός πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή, αλλά αυτό το καλοκαίρι ήταν πραγματικά ωραίο λόγω του γεγονότος ότι έφυγα από τη Φέγενορντ σε μια καλή θέση και έρχομαι σε έναν σύλλογο που ο Γιούργκεν άφησε σε άριστη κατάσταση. Οπότε, ναι, ήταν ήδη ένα καλό καλοκαίρι.

Αντικαθιστάτε μια εμβληματική φιγούρα και ο Κλοπ είναι κάποιος για τον οποίο σαφώς τρέφετε μεγάλο θαυμασμό...

Ναι. Είμαι 45 ετών τώρα και [παρακολουθώ] ποδόσφαιρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και βλέπω πολύ ποδόσφαιρο και νομίζω ότι αυτή ήταν μια εποχή όπου όλοι έβλεπαν την ομάδα της Μπαρτσελόνα με τους Τσάβι, Ινιέστα και Μέσι και την αντιπαλότητα που υπήρχε μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ρονάλντο να είναι εκεί.

Και νομίζω ότι όταν αυτό έφτασε στο τέλος του, η νέα αντιπαλότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήρθε εξαιτίας του Γιούργκεν - διαχειρίστηκε τη Λίβερπουλ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, φυσικά, διαχειρίστηκε τη Μάντσεστερ Σίτι και νομίζω ότι για όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο ήταν μια φανταστική εποχή για να βλέπεις και τους δύο να βγάζουν το καλύτερο ο ένας από τον άλλον. Ναι, έχω δει πολλά παιχνίδια της Λίβερπουλ, πολλά παιχνίδια της Σίτι επίσης, και όταν ζεις στην Ευρώπη η Premier League είναι ίσως το πιο ωραίο πρωτάθλημα που μπορείς να παρακολουθήσεις. Οπότε, ναι, έχει κάνει τρομερή δουλειά εδώ και είμαι πραγματικά χαρούμενος με αυτό ως οπαδός, αλλά τώρα ως διάδοχός του άφησε τη Λίβερπουλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νομίζω. Οπότε, μια πολύ καλή ομάδα, οι οπαδοί είναι επίσης πολύ καλοί, οπότε [ανυπομονώ].

Ήταν σημαντικό να μιλήσετε με τον Γιούργκεν;

Ναι. Το ίδιο έκανα και στους προηγούμενους συλλόγους μου όταν ξεκίνησα εκεί, αλλά νομίζω ότι αν κάποιος δούλευε σε έναν σύλλογο για εννέα χρόνια [και είχε] τόση επιτυχία, θέλεις να μάθεις τα πάντα από αυτόν και θέλεις επίσης να μάθεις πράγματα για τους παίκτες - αν και νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να διαμορφώσω τη δική μου γνώμη. Οπότε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες αυτές τις πληροφορίες που έχει μόνο επειδή τα πήγε τόσο καλά, όχι μόνο από άποψη αποτελεσμάτων, αλλά νομίζω ότι όλοι είδαν και στον αποχαιρετισμό του, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια πόσο δημοφιλής ήταν.

Μου έδωσε περισσότερες από μερικές καλές συμβουλές, αλλά νομίζω ότι αυτό που ξεχώρισε για μένα ήταν ότι ήταν τόσο χαρούμενος για μένα και ότι -και νομίζω ότι το είπε και στα μέσα ενημέρωσης- θα είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου από εδώ και πέρα, επειδή υποστηρίζει τη Λίβερπουλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αυτό δεν το βλέπεις πολύ συχνά. Οπότε, λέει πολλά για τον χαρακτήρα του, ο τρόπος που χειρίστηκε και αυτή την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου, φυσικά, αλλά απ' ό,τι ξέρουμε υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ του στυλ σου και του δικού του, ίσως;

Νομίζω ότι υπάρχουν και νομίζω ότι αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθα, επειδή νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο η Λίβερπουλ με εντόπισε - δεν είμαι σίγουρος αν αυτή είναι η σωστή λέξη - έψαχνε, όχι ακριβώς τον ίδιο τύπο, αλλά νομίζω ότι όταν κάτι είναι επιτυχημένο [με] έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, θα ήθελες να το επεκτείνεις ή να συνεχίσεις με αυτό. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθαν και σε μένα.

Ναι, είναι το στυλ μου, αλλά νομίζω ότι είναι το στυλ πολλών σύγχρονων προπονητών αυτή τη στιγμή: όλοι μας εμπνευστήκαμε λίγο λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ της Σίτι και της Λίβερπουλ. Όλοι μας εμπνευστήκαμε από τον Γκουαρντιόλα και τον Κλοπ και νομίζω ότι σε έναν μεγάλο σύλλογο, στον οποίο δούλεψα και στη Φέγενορντ, είναι ίσως το μόνο στυλ που μπορείς να παίξεις - να έχεις την μπάλα πολύ, να έχεις πολλή ενέργεια και νομίζω ότι και τώρα υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ του συλλόγου που άφησα πίσω μου και του συλλόγου για τον οποίο θα δουλέψω τώρα. Και οι δύο ομάδες [οπαδών] αγαπούν να βλέπουν μια ομάδα που θέλει να κάνει τα πάντα για να κερδίσει ένα παιχνίδι και αν τα πράγματα είναι δύσκολα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να γυρίσουν το παιχνίδι και νομίζω ότι αυτό το έχει κάνει η Λίβερπουλ πολλές φορές και νομίζω ότι το έχει κάνει και η πρώην ομάδα μου η Φέγενορντ πολλές φορές.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή, αλλά η αλλαγή είναι επίσης συναρπαστική, έτσι δεν είναι;

Είναι, είναι. Φοράω τη νέα φανέλα και, φυσικά, υπάρχει αλλαγή, αλλά και πολλά πράγματα παραμένουν τα ίδια. Νομίζω ότι οι παίκτες εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι, το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, διότι, φυσικά, εμείς ως προπονητές τείνουμε μερικές φορές να πιστεύουμε ότι έχουμε μεγάλη επιρροή, την οποία μπορούμε να έχουμε, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται από τους παίκτες. Και νομίζω ότι οι οπαδοί είναι ακόμα οι ίδιοι, οπότε πολλά πράγματα είναι ακόμα τα ίδια και ναι, θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που άφησε πίσω του ο Γιούργκεν και θα δούμε πολλά παρόμοια πράγματα. Αλλά, φυσικά, θα φέρω και εγώ τα δικά μου πράγματα στο τραπέζι και νομίζω ότι αυτό είναι και το αναμενόμενο από εμένα.

Ο επίσημος τίτλος σας είναι «επικεφαλής προπονητής» (και όχι manager). Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Για μένα είναι φυσιολογικό, επειδή έτσι είναι στην Ευρώπη και στην Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή μεταξύ ενός προπονητή και ενός μάνατζερ, απλά με το να είμαι προπονητής μπορώ να προχωρήσω πλήρως στα πράγματα που θα ήθελα να κάνω. Έτσι, να δουλεύω με την ομάδα, να προετοιμάζω την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εγώ και ο Ρίτσαρντ θα συνεργαστούμε όταν πρόκειται για μεταγραφές, αλλά όχι μόνο οι δυο μας - υπάρχει και ένα μεγάλο επιτελείο που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Νομίζω ότι για μένα είναι ο τρόπος με τον οποίο δούλευα πάντα και για μένα είναι ο ιδανικός τρόπος εργασίας, διότι μπορώ να αξιοποιήσω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου δουλεύοντας με την ομάδα και ο χρόνος που θα απομείνει πιθανώς θα είναι λίγος για την οικογένεια και λίγος για να μιλήσω με τον Ρίτσαρντ για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ομάδα. Αλλά έχουμε ήδη μια πολύ ισχυρή ομάδα.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το πότε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ έγινε πραγματικό για εσάς και υπήρχε η πιθανότητα να αναλάβετε τη δουλειά, καθώς και για τη στιγμή που αποφασίσατε ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση για εσάς;

Νομίζω ότι αυτές οι στιγμές είναι πάντα πολύ προσωπικές γιατί κανείς δεν χρειάζεται να το ξέρει. Έτσι, την πρώτη φορά που ακούς ότι η Λίβερπουλ ενδιαφέρεται για σένα, πρέπει να το κρατήσεις μεταξύ εμού και της γυναίκας μου. Πάντα ήξερα ότι έπρεπε να είναι ένας φανταστικός σύλλογος για τον οποίο θα άφηνα τη Φέγενορντ, και αυτό ήταν η Λίβερπουλ και το πρωτάθλημα επίσης. Νομίζω ότι ήταν πριν από ένα χρόνο που με είχαν προσεγγίσει και μερικοί σύλλογοι της Premier League, αλλά αποφάσισα να ανανεώσω στη Φέγενορντ με την ιδέα να μείνω εκεί άλλες δύο σεζόν.

Αλλά μετά από ένα χρόνο, ήρθε η Λίβερπουλ και - όπως σας είπα μόλις τώρα για την αντιπαλότητα μεταξύ Σίτι και Λίβερπουλ και τα πολλά παιχνίδια που είδαμε ως ποδοσφαιρόφιλοι - δεν ήταν δύσκολη η επιλογή. Αν και, όπως είπα, ήμουν πολύ χαρούμενος στη Φέγενορντ, με τον τρόπο που δουλεύω εκεί με τους οπαδούς, με το προσωπικό, με τους παίκτες. Αλλά αυτή ήταν η δυνατότητα που έπρεπε να εκμεταλλευτώ.

Μπορείτε να μας πείτε για εσάς; Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως προπονητή;

Όταν θα έρθω τις πρώτες μέρες, την πρώτη εβδομάδα που θα είμαι εδώ, θα είμαι πραγματικά συγκεντρωμένος στο προπονητικό κέντρο. Νομίζω ότι εκεί είναι το μέρος όπου μπορείς να επηρεάσεις περισσότερο και πρέπει να επηρεάσεις περισσότερο, επειδή πρέπει να επηρεάσεις τους παίκτες σου, από κοινού με [το] αγωνιστικό μοντέλο και το αγωνιστικό σου πλάνο. Και νομίζω ότι εκεί είναι το ζητούμενο - να βρούμε έναν τρόπο παιχνιδιού που ταιριάζει καλύτερα στους παίκτες και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε ίσως λίγο το αγωνιστικό πλάνο, όπου μπορούμε να κερδίσουμε μερικά πράγματα. Αλλά όλα αυτά είναι τακτική και νομίζω ότι υπάρχει και κάτι άλλο προς το να είσαι προπονητής ή μάνατζερ ή όπως θέλετε να το πείτε και αυτό είναι οι σχέσεις που έχεις με τους ανθρώπους.

Οι σχέσεις που έχω με το επιτελείο μου, αλλά και με τους παίκτες, το πώς τα πάνε καλά μεταξύ τους και οι σχέσεις μεταξύ επιτελείου και παικτών - και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα πράγματα στα οποία ο Γιούργκεν ήταν πολύ καλός, εκτός από το στυλ παιχνιδιού. Αυτή είναι μια πρόκληση, διότι είμαι 100% σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα σε αυτόν τον σύλλογο εξακολουθούν να τον αγαπούν. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε ο κόσμος να συνηθίσει εμένα και το νέο προσωπικό που θα έρθει, και να μεταφέρουμε την ίδια ενέργεια σε αυτό το κτίριο και τελικά και στο γήπεδο, γιατί εκεί είναι το ζητούμενο - πρέπει να αποδίδουμε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αλλά για να αποδώσουμε εκεί, νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς θέλουμε να παίξουμε και μια καλή ενέργεια μέσα στην ομάδα και στους ανθρώπους που εργάζονται στη Λίβερπουλ.

Από όσα διάβασα φαίνεται ότι παίρνετε πολλές εμπειρίες από άλλα αθλήματα. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο για το οποίο ενδιαφέρεσαι και τι μπορείς να μάθεις ως προπονητής...

Όχι από τακτικής άποψης, φυσικά, γιατί αυτά είναι διαφορετικά αθλήματα, αλλά ο τρόπος που κάποια αθλήματα χειρίζονται την πνευματική πλευρά του παιχνιδιού μπορεί να σε βοηθήσει. Και μερικές φορές το χρησιμοποιούσα στις συναντήσεις της ομάδας πριν από ένα παιχνίδι, οπότε προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω παραδείγματα από την ποδηλασία ή αυτή τη στιγμή είδαμε το Roland-Garros και είδαμε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να κερδίζει σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα προσόντα του, ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι και όταν δεν πηγαίνει όπως θέλει, μπορεί ακόμα να βρει έναν τρόπο να το κερδίσει. Νομίζω ότι αυτά είναι παραδείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και προς τους παίκτες. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: μιλάμε κυρίως για το ποδόσφαιρο και δεν θα είναι η κατάσταση ότι οι παίκτες θα ακούσουν όλα τα είδη άλλων αθλημάτων. Μερικές φορές το χρησιμοποιώ, αλλά μόνο αν το θεωρώ απαραίτητο.

Οι μεταγραφές θα αποτελέσουν επίσης μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου - ήταν αυτό μέρος των συζητήσεων με τον Ρίτσαρντ Χιουζ;

Ναι, και ήταν επίσης μέρος του χρόνου που περνούσα τις τελευταίες εβδομάδες. [Υπάρχουν] ακόμη μία ή δύο θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και μιλάμε γι' αυτό και έχουμε συναντήσεις και γι' αυτό.

Πρόκειται για μια ομάδα που τερμάτισε με 82 βαθμούς. Αναφέρατε προηγουμένως ότι έχει μείνει σε καλό σημείο, οπότε πρέπει να αισθάνεστε ότι είναι σε καλό σημείο για να ξαναπάει και να ξαναπάει δυνατά...

Ναι, σίγουρα. Νομίζω ότι οι 82 βαθμοί είναι αποτέλεσμα [του] τρόπου παιχνιδιού. Πάντα οι βαθμοί που παίρνεις είναι πάντα αποτέλεσμα του τρόπου που παίζεις. Έχω δει ήδη πολλά παιχνίδια, έχω δει επίσης πολλές προπονήσεις. Φυσικά οι φίλαθλοι μπορούν να δουν τα παιχνίδια, οπότε γνωρίζουν ότι έχουμε πολύ καλούς παίκτες. Αλλά έχω δει επίσης ήδη πολλές προπονήσεις και νομίζω ότι εδώ είναι που φέρνεις την κουλτούρα και πάντα δουλεύουν σκληρά - όπως βλέπουν οι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα.

[Μια] πραγματικά καλή ομάδα, πραγματικά καλοί παίκτες, κατάφερε να είναι στην κορυφή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά νομίζω ότι στο τέλος όλοι θα θέλαμε να δούμε τη Λίβερπουλ λίγο πιο ψηλά από την τρίτη θέση και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα - να χτίσουμε πάνω σε αυτό που έχουμε. Έχω όλη την εμπιστοσύνη σε αυτό λόγω των παικτών, ότι μπορούμε να προσθέσουμε μερικά πράγματα, όπου ελπίζω να μπορέσουμε να πάρουμε λίγο περισσότερους βαθμούς από τους 82, κάτι που είναι απαραίτητο με ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Σίτι, για να καταλήξουμε ελπίζω λίγο ψηλότερα από ό,τι κάναμε φέτος.

Είναι συναρπαστικό να σας ακούω να μιλάτε όχι μόνο για το γεγονός ότι παρακολουθούσατε τόσα πολλά παιχνίδια, αλλά και ότι πηγαίνατε πίσω και παρακολουθούσατε προπονήσεις. Ψάξατε αρκετά βαθιά στην ιστορία της περσινής σεζόν και στα παρασκήνια...

Υπάρχουν δύο πράγματα [γιατί] να το κάνεις αυτό. Φυσικά για να μάθεις περισσότερα για τους παίκτες, γιατί κυρίως τους βλέπεις κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θέλεις επίσης να μάθεις ποια είναι η κουλτούρα, πώς προπονούνται και τι έχουν συνηθίσει. Νομίζω ότι είναι πάντα ενδιαφέρον αν είσαι ο διάδοχος του Γιούργκεν Κλοπ και επίσης του Πεπ Λίντερς, ο οποίος κάνει αρκετή δουλειά στο γήπεδο προπόνησης, να δεις ποιες ήταν οι ιδέες τους στο γήπεδο προπόνησης. Το είπα αυτό, όλοι προσπαθούμε να κλέψουμε λίγο ο ένας από τον άλλον - κυρίως αυτό γίνεται κοιτάζοντας τα παιχνίδια, αλλά αν μπορείς να δεις τον τρόπο με τον οποίο προπονούνται, αυτό μόνο να σε βοηθήσει μπορεί. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: οι παίκτες δεν πρόκειται να πάρουν ξανά όλες τις ίδιες ασκήσεις - θα εφαρμόσουμε τα δικά μας πράγματα. Αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πώς ήταν αυτή η περίοδος για εσάς ως προπονητής, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στους παίκτες; Τους αφήνετε στις διεθνείς υποχρεώσεις τους προς το παρόν ή έχετε επικοινωνήσει με μερικούς από αυτούς για να μάθετε πώς είναι;

Έχω επικοινωνήσει με μερικούς από αυτούς - με όλους τους παίκτες μετά την αποχώρηση του Γιούργκεν, επειδή θεώρησα ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για να είμαι δίκαιος με τον Γιούργκεν και να είμαι δίκαιος με τους παίκτες. Επειδή έπρεπε να τελειώσει η σεζόν και δεν νομίζω ότι θα ήμουν πραγματικά χαρούμενος αν ο διάδοχός μου είχε τηλεφωνήσει στους παίκτες πριν φύγω από τον σύλλογο. Στη συνέχεια, νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να ξεκινήσουμε με τον αρχηγό, ο οποίος είναι ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, ο οποίος είναι εύκολος για μένα επειδή μπορούσαμε να μιλήσουμε ολλανδικά!

Και από εκεί και πέρα κάλεσα μερικούς άλλους, αλλά όχι πολλούς, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε προετοιμασία, ή αυτή τη στιγμή παίζουν, στο Euro, και κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε προετοιμασία στο Copa America. Οπότε νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάμε μια κάποια απόσταση, αλλά να ενδιαφερόμαστε και γι' αυτούς. Και ελπίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς - ειδικά οι Ολλανδοί! - θα είναι ακόμα όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά, ώστε να φτάσουν στον τελικό. Στη συνέχεια θα μπορέσω να τους συναντήσω και νομίζω ότι αυτός είναι καλύτερος τρόπος για να γνωριστούμε καλύτερα από τις συναντήσεις μέσω τηλεφώνου ή Zoom.

Ένας καλός τρόπος για να τελειώσουμε είναι ένα μήνυμα από εσάς προς τους οπαδούς...

Με εξέπληξες λίγο σε αυτό! Υπάρχει μια αλλαγή, αλλά η αλλαγή ελπίζω να μην είναι τόσο μεγάλη, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε τους ίδιους παίκτες, εξακολουθούμε να έχουμε τους ίδιους οπαδούς - και αν και οι δύο θα κάνουν την ίδια δουλειά, αυτό θα κάνει τη ζωή μου πολύ πιο εύκολη! Περιμένω να εμφανιστούν και την ερχόμενη σεζόν, και το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το συμφέρον και τη δύναμή μου για να οδηγήσω την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.