Premier League: Πως αντιμετωπίστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία
Αυτό το καλοκαίρι η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η χώρα υπέστη επίσης τον δεύτερο καύσωνα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Premier League αντέδρασε καθιερώνοντας διαλείμματα για νερό (cooling breaks) στη μέση κάθε ημιχρόνου, ενώ οι σύλλογοι έλαβαν επίσης περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο για τους παίκτες τους.
Οι υπολογισμοί του Met Office εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα γίνουν 10 φορές πιο πιθανoί λόγω της κλιματικής αλλαγής, επομένως η Premier League θα αντιμετωπίσει περισσότερες μέρες σαν αυτή.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πόσο ζεστό ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νησί;
Η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε στο Μπρέντφορντ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.
Νωρίτερα την ημέρα, 70 μίλια μακριά, στο Μπράιτον, ήταν πέντε βαθμούς πιο χαμηλά, όπου οι οπαδοί της Νιούκαστλ ανταμείφθηκαν για το μακρύ ταξίδι τους προς τα νότια —που έγιναν χωρίς σιδηροδρομικές υπηρεσίες λόγω της απεργίας το Σάββατο— με δροσερούς ανέμους της νότιας ακτής.
Οι θερμοκρασίες στους εννέα αγώνες που διεξήχθησαν τις δύο ημέρες ήταν:
Μπρέντφορντ 4-0 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σάββατο, 19.30 (ώρα Ελλάδος), 34C
Άρσεναλ 4-2 Λέστερ, Σάββατο, 17.00, 33C
Σαουθάμπτον 2-2 Λιντς, Σάββατο, 17.00, 33C
Τσέλσι 2-2 Τότεναμ, Κυριακή, 18.30, 33C
Γουλβς 0-0 Φούλαμ, Σάββατο, 17.00, 32C
Νότιγχαμ Φόρεστ 1-0 Γουέστ Χαμ, Κυριακή, 16.00, 32C
Άστον Βίλα 2-1 Έβερτον, Σάββατο, 14.30, 31C
Μάντσεστερ Σίτι 4-0 Μπόρνμουθ, Σάββατο, 16.00, 31C
Μπράιτον 0-0 Νιούκαστλ, Σάββατο, 17.00, 29C
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει αυτές τις θερμοκρασίες, ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο η υγρασία είναι τέτοια που κάνει τις συνθήκες αφόρητες.
Τι αντίκτυπο είχε;
Αρκετοί παίκτες παραπονέθηκαν για τις θερμοκρασίες στις οποίες έπρεπε να προσπαθήσουν να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένου του μπακ της Άστον Βίλα, Μάτι Κας, ο οποίος στην πραγματικότητα έπαιξε σε ένα από τα πιο ψυχρά παιχνίδια, με την προηγούμενη ώρα έναρξης, αλλά κατηγόρησε για την αντικατάστασή του λόγω κραμπών τη ζέστη.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες εντός των γηπέδων μπορεί συχνά να υπερβαίνουν αυτή της γενικής θερμοκρασίας του αέρα λόγω της ικανότητας απορρόφησης θερμότητας του γυαλιού, του σκυροδέματος και του πλαστικού από τα οποία είναι κατασκευασμένα.
Μιλώντας μετά τη νίκη επί της Έβερτον, ο Πολωνός διεθνής Κας είπε: «Η ζέστη ήταν γελοία. Είναι το πιο καυτό παιχνίδι στο οποίο έχω παίξει ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα μου έσφιξε (και έπρεπε να αντικατασταθεί αργά σε κανονικό χρόνο).
Η ζέστη επηρεάζει τα πάντα. Χάνεις πολύ γρήγορα την ενέργειά σου. Πρέπει να είχα τουλάχιστον 10 διαλείμματα νερού. Όλα ιδρώνουν από μέσα σου. Απλώς πρέπει να προσπαθήσεις να μείνεις εκεί και να προσπαθήσεις να μην πάθεις κράμπα, όπως έκανα εγώ».
Ποια ειδικά μέτρα έλαβαν οι σύλλογοι;
Οι σύλλογοι μπορούν να ζυγίζουν τους παίκτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα παιχνίδι για να παρακολουθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους, δοκιμάζοντας επίσης τα ούρα τους χρησιμοποιώντας ένα μικρό μηχάνημα για την παρακολούθηση των βασικών ηλεκτρολυτών.
Αρκετοί σύλλογοι χρησιμοποίησαν βρεγμένες πετσέτες για να δροσίσουν γρήγορα τους παίκτες τους, με τη Γουέστ Χαμ να μοιράζει τέτοιες στα διαλείμματα για νερό στο ματς με την Νότιγχαμ Φόρεστ την Κυριακή. Αυτά προορίζονται να λειτουργήσουν στον υποθάλαμο - το εγκεφαλικό στέλεχος στο πίσω μέρος του λαιμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τα κλαμπ έχουν επίσης τη δυνατότητα να στοχεύουν τα χέρια και τα πόδια των παικτών με βύθιση σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, με αυτές να είναι οι περιοχές του σώματος που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη θερμότητα.
Στον εναρκτήριο γύρο των αγώνων του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν ο καιρός ήταν ζεστός αλλά όχι στα επίπεδα του Σαββάτου και της Κυριακής, αρκετοί παίκτες της Premier League ψέκασαν νερό στα παπούτσια τους, όπως ανέφερε ο Γκρεγκ Έβανς.
Ο προπονητής της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ, αποκάλυψε επίσης ότι έχουν αλλάξει τις ώρες προπόνησής τους ως αποτέλεσμα του καύσωνα.
Τι κανόνες έχει η Πρέμιερ Λιγκ για την υπερβολική ζέστη;
Μόνο ένας κανόνας υπάρχει επί του παρόντος, με την FA να επιβάλλει υποχρεωτικά διαλείμματα για νερό εάν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 C.
Αυτά έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για τους προπονητές να περάσουν περαιτέρω οδηγίες στις ομάδες τους, με τον Τόμας Φρανκ της Μπρέντφορντ να κουβαλάει έναν πίνακα τακτικής στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσει να κατανοήσει την άποψη του.
Μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες ρυθμίσεις στο μέλλον.
Πώς προσπαθεί η Premier League να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;
Μιλώντας πριν από τον αγώνα της Κυριακής με την Τότεναμ, ο Τούχελ υποστήριξε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Μπορούμε να γίνουμε τεράστια πρότυπα σε αυτό, γιατί έχουμε αυτή την αναγνώριση και το εύρος με τους ανθρώπους που μας ακολουθούν», είπε ο Τούχελ.
«Και ενώ το λέω αυτό, πίνω από ένα πλαστικό μπουκάλι, κάτι που απλά δεν είναι καλό! Πρέπει να είμαστε σε αυτό. Γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πρότυπα και πρέπει να προσαρμοστούμε.
Ο ήλιος γίνεται όλο και πιο καυτός και η βροχή γίνεται όλο και λιγότερη και το νερό όλο και πιο πολύτιμο. Είναι τρομακτικό και όχι ωραίο».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Premier League είπε στην Athletic ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας στρατηγικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η οποία θα καθορίζει σχέδια για την παροχή δράσης για το κλίμα και την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων προτεραιότητας, όπως η βιοποικιλότητα και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων».
Ωστόσο, οι σύλλογοι έχουν επικριθεί για πολυάριθμα ταξίδια με αεροπλάνο μικρών αποστάσεων για να φτάσουν σε αγώνες σε όλη τη χώρα πιο γρήγορα από ό,τι ταξιδεύουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς. Η πτήση απελευθερώνει τις περισσότερες εκπομπές ανά μίλι από όλες τις κύριες μορφές μεταφοράς.
Η Premier League πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζει την ανάγκη να αναληφθεί δράση για την κλιματική αλλαγή και δεσμεύεται να μειώσει τον συνολικό αντίκτυπό της στο κλίμα».
Τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν ένας από τους πολλούς αθλητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών κυβερνητικών φορέων του ποδοσφαίρου, FIFA και UEFA, που υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Αυτό περιλαμβάνει στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το έτος 2040.